kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 14 éve

Hol folytatják a politikusok a választások után?

Kockázatos politikust alkalmazni a versenyszférában, vélik szakemberek. Pedig gyakori a két szféra közötti átjárás: számos cégvezérből, pénzügyi szakemberből lett már miniszter, sőt miniszterelnök is, de a fordítottja is igen gyakori. A politikus kapcsolatrendszere ugyanis jól érvényesíthető az üzleti világban.

Akik váltottak- Draskovics Tibor magyar jogász, politikus számos pozíciót betöltött már mind a politikában, mind a versenyszférában. Megfordult az Arthur Andersen amerikai könyvvizsgáló cég adótanácsadási igazgatói székében, a Concordia Biztosítási Bróker Kft. brókercég vezérigazgatói posztján, ahogy az ABN-AMRO Bank vezérigazgatója, a Kereskedelmi és Hitelbank igazgatóságának tagja és a vállalati befektetési és banki üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese, s a Magyar Villamos Művek elnöke is volt. Volt már pénzügyminiszter, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter, valamint igazságügyi és rendészeti miniszter. Majd sajtóhírek szerint a PricewaterhouseCoopers-hez, 2010. februárjától pedig az ELTE gazdasági tanácsába vándorolt.

- Valószínűleg visszatér az üzleti szférába Szetey Gábor személyügyi államtitkár - írták napilapok 2008 januárjában, amikor bejelentette távozását. Korábban egy multinacionális dohányipari cégnél, a Philip Morris-nál HR igazgató volt. Sajtóhírek szerint ugyanez a vállalat ajánlott neki lemondásakor magas beosztást Madridban.

- Kákosy Csaba jogász, volt gazdasági és közlekedési miniszter. Politikai pályáját megelőzően egyebek mellett az Európai Központi Bank és a Magyar Nemzeti Bank munkatársa volt, jogi munkakörökben. Kákosy nem sokkal azt követően alapította meg cégét, hogy távozott a gazdasági és közlekedési tárca éléről.

- Surányi György magyar közgazdász, bankár, a CIB Bank elnöke, az olasz Intesa Sanpaolo bankcsoport regionális vezetője. A független Magyar Nemzeti Bank első elnöke 1990 és 1991 közt, majd később még egyszer, 1995 és 2001 között. Surányi György a szocialisták miniszterelnök-jelöltje volt, de mivel nem támogatta minden párt, így nem vállalta.

- Bajnai Gordon viszont elvállalta. Az üzletember, politikus, önkormányzati és területfejlesztési, majd nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, lassan egy éve Magyarország miniszterelnöke. Több pénzügyi tanácsadó cégnél dolgozott már, de a CA-IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatójaként, vezérigazgató-helyetteseként, valamint a Wallis Rt. vezérigazgatójaként is tevékenykedett, s vezette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is.

- Oszkó Péter jogász, üzletember, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere. Oszkó is a versenyszférából érkezett, méghozzá a Deloitte könyvvizsgáló és adótanácsadó cégtől. A KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó világcégnél is dolgozott. A Deloitte-hoz partnerként vették fel. A cég adótanácsadás üzletág vezetője, majd elnök-vezérigazgatója volt. Forrás: Wikipédia
Minél meghatározóbb egy politikus személye, annál inkább háttérbe fog vonulni leköszönése után: alapít egy céget, vagy már meglévő vállalkozását, befektetetéseit igazgatja. De semmiképpen sem fogja a klasszikus munkavállalói életet élni - véli Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Másképp vélekedik azonban Lipcsei András, a Dr. Pendl & Piswanger ügyvezető igazgatója. Sokan megfordulnak ugyanis tanácsadói irodájukban lehetőségeikről érdeklődve.


Politikusból cégvezér vagy fordítva



Az SZTMSZ elnökének véleményét igazolja Bajnai Gordon miniszterelnök egy internetes portálnak tett nyilatkozata, miszerint az idén már sehol sem akar dolgozni. Cáfolta ugyanis, hogy már az őszi önkormányzati választáson visszatérne a politikai életbe, mint az MSZP főpolgármester-jelöltje, ugyanakkor egyelőre az üzleti szféra sem csábítja.

Tavaly az egyik kormány közeli napilap cikke is azt latolgatta, ki hol folytatja a választások után. Akkor úgy hírlett, hogy Gráf József agrárminiszter valószínűleg visszavonul, Balázs Péter külügyminiszter a Közép-európai Egyetem (CEU) Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok Tanszékének egyetemi tanára, adott esetben itt folytathatja. Székely Tamás egészségügyi miniszter és Varga István, a gazdasági tárca vezetője várhatóan az üzleti életben folytatja karrierjét, ahogyan Oszkó Péter pénzügyminiszter is, aki többször egyértelművé tette, hogy nem tervez politikai karriert.


Fejvadászhoz fordulnak a politikusok?



A választások miatt különösen gyakran előfordult, hogy politikusok fordultak meg a fejvadász irodában lehetőségeikről tájékozódva. - Ez egy általános jelenség, amely nemcsak kormányváltáskor tapasztalható - meséli a HR Portálnak a Dr. Pendl & Piswanger ügyvezető igazgatója. A leköszönő kormány tagjai közül vannak, akik csupán átmeneti időszakra hagyják ott a politikusi pályát, hogy aztán újult erővel, számos gazdasági tapasztalattal térjenek vissza, mikor újra kedvező szelek fújnak. Tehát egyesek annyira kötődnek a politikai pályához, hogy semmiképpen nem tudnák máshol elképzelni magukat. De olyan esetre is van példa, hogy valaki végleg megszakítja politikai karrierjét, tette hozzá Lipcsei András.

Csaposs Noémi azonban ezt nem tudja elképzelni, szerinte a nagy politikusok nem nagyon mennek fejvadászokhoz, hiszen nem szorulnak mások tanácsára, állásajánlataira. Ha felhagynak a politizálással, akkor rendszerint visszavonultan élnek, az addig alapított cégeiket, befektetéseiket ápolják. - Nem túl valószínű, hogy a magas beosztásban dolgozók alkalmazottként térnek vissza a versenyszférába, inkább vezetőként, de arra a pozícióra is úgy hívják őket, nem ők jelentkeznek az állásra - nyomatékosítja Csaposs. Tehát ha egy nagyobb cég élén látunk viszont egy ismert politikust, akkor biztosan nem a hagyományos pályázati útvonalon jutott oda, valószínűbb, hogy személyes kapcsolatait vetette be, vagy felkérték a poszt betöltésére. Szetey Gábor, egykori személyügyi államtitkár sem túl valószínű, hogy önmagától jelentkezett a Pihilip Morrishoz - magyarázza az SZTMSZ elnöke.

Csaposs szerint ezek már olyan magas szintek, ahol nem életszerű a hagyományos pályázati útvonal, klasszikus alkalmazotti lét. Például egy volt miniszterelnök nem fogja eltűrni, hogy más mondja meg, mit csináljon. Ráadásul a közszféra után furcsa lehet a versenyszféra, ahol az ember a maga ura, s az üzleti érdek, a rövid távú célok, gyors haszon a meghatározó. A HR szakember ugyanakkor azt már nem tartja kizártnak, hogy egy politikus egy fejvadásztól mint jó ismerősétől kérjen tanácsot.


Természetes a két szféra közötti átjárás



Minden területnek megvannak a maga sajátosságai. A váltás során előfordulhat, hogy az illetőből hiányoznak az adott területhez szükséges készségek, képességek, azonban ezek a kompetenciák könnyen elsajátíthatóak, akár a politikai szférából váltunk üzleti szférába, akár fordítva - mondja Lipcsei. A két terület, szféra közötti átjárás tehát lehetséges, és elég gyakran meg is történik, meséli a P&P ügyvezetője. Az államigazgatás területén, nonprofit szervezeteknél, kutató központokban, minisztériumoknál történő munka ugyanis több vonatkozásban is hasonló vezetési technikákat igényel, mint a piaci versenyben nap, mint nap magát megmérettető vállalkozás. Egyetért ezzel Csaposs Noémi is, aki szerint különösen a fiatal korosztályra jellemző az egyik szférából a másikba történő átjárás. Pl. a Deloitte-vezérből pénzügyminiszterré váló Oszkó Péter esete. - Hiszen egy országot is úgy kell vezetni, mint egy céget - véli az SZTMSZ elnöke.

Az, hogy ezek a váltások mennyire lesznek sikeresek, sok mindennek a függvénye, s mindig az egyéntől függ. Lipcsei cáfolta, hogy egy politikus csak és kizárólag vezetői pozícióba kerülhet, számos munkakört betölthetnek, az ügyvezető olyanról is tud, akik tanácsadókká, egyetemei professzorrá váltak.


Miért alkalmaz egy világcég politikust?



Egy világcég több módon kovácsolhat előnyt egy ismert politikus alkalmazásából, vélik szakemberek. - Kapcsolati bázis, politikai erő, globális gazdasági tapasztalat. Ezek mind a politikusok mellett szólnak, és például lobbista pozícióba szívesen alkalmazzák őket a cégek, emeli ki Lipcsei András.

- Magyarázható, de kockázatos, ha egy világcég egy volt politikust alkalmaz, bár még az is előfordulhat, hogy jó jár a politikussal – mondja Csaposs Noémi. Az SZTMSZ elnöke úgy véli, egy jó pénzügyes, egy közgazdász politikai karrierje befejeztével is igen kelendő lehet a versenyszférában. - Ha a politikus személye és szaktudása illeszkedik a céghez, szimpatikus számukra az illető gondolkodásmódja, munkássága, akkor minden további nélkül jó "vásár" lehet a cégnek, hiszen a versenyszférában csak az üzlet számít. Ugyanakkor, ha az expolitikus nem válik be, akkor hiába a nagy név, megválnak tőle. Az üzleti szférában csak az számít, mit tesz le az asztalra az illető, hoz-e hasznot a cégnek.


Az üzleti világ idegenkedik a politikai szélsőségektől



Csaposs szerint tehát egy karizmatikus politikus is jól jöhet a cégeknek, már ha annak kapcsolatait fel tudja használni és jót tesz a cég imidzsének, de mindenképpen sok kommunikációt igényel. Azt a P&P ügyvezetője is elismerte, hogy sokszor nem könnyű egy ismert embert kommunikálni az adott cégen belül, főleg, ha olyan szakemberről van szó, aki radikális nézeteiről ismert. - Az üzleti világ idegenkedik a politikai szélsőségektől és az ilyen személyektől - szögezi le Lipcsei. Ugyanis az üzleti élet szereplőinek nem érdeke, hogy a cég neve összefonódjon egy ilyen eszmével, személlyel. Azok a közéleti személyiségek, akik nem ilyen markánsak, minden további nélkül tisztséget vállalhatnak egy vállalatnál. Mások is, csak a cégnek el kell döntenie, felvállalja-e az adott személyt, teszi hozzá Lipcsei.


A hitelesség már más kérdés



- Az emberek felejtenek, ha nem is azonnal, de idővel elhalványulnak az esetleges botrányok, politikai csatározások emlékei - reagált a tanácsadó arra, hogyan lehet hiteles például egy volt pénzügyminiszter egy multinacionális cég vezetőjeként, aki politikai karrierje során kapott hideget és meleget is.

Lipcsei András szerint a vállalkozók mindig is beszivárogtak a politikai életbe, hogy aztán egy idő elteltével ugyanoda térjenek vissza, ahol eredetileg voltak. Sokan kipróbálják magukat a politikai életben, amellyel az ügyvezető szerint nincs semmi baj. - Nincsen meghatározva, hogy az ember csak egy adott szakmát űzhet élete végig, miért ne válthatna az ember?
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk