Megjelent: 5 éve

Hol lehet a távmunkás munkahelye?

A munkaszerződésnek tartalmaznia kell, ha valakit távmunkában foglalkoztatnak. A munka helyének meghatározására az Mt. általános szabályai irányadók, írta Kártyás Gábor a munkajog.hu-n.

A felek rögzíthetik a munkavégzés helyét, ha ez nem történik meg akkor munkahelynek tekintjük, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi.

Leggyakrabban a munkavállaló otthona vagy tartózkodási helye a távmunka helyszíne, de elvileg a munkavállaló bárhonnan dolgozhat, ahova magával viszi számítógépét, és ahol internetkapcsolatot tud létesíteni.

A munkavédelmi törvények a lehetőségek bővülésével nincs feltétlenül összhangban. Eszerint a távmunkavégzés csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített munkahelyen folytatható. A kérdés főként azért nem elhanyagolható, mert a munkáltató például egy baleset következtében kártérítési felelősséggel tartozhat.

Azért is érdemes kikötni a távmunkás munkavégzési helyét, mert a munkába járás költségei és a kiküldetések esetén fizetendő költségtérítés szempontjából sem mindegy a hely.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter