kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 12 éve

Így kínálnak munkát karácsonyi időszakban a hipermarketek

A meghosszabbított nyitvatartási idők és a munka intenzitása miatt a hipermarketekben, kisebb boltokban megnő az igény kisegítő munkatársakra a karácsonyi időszakban. Kölcsönzés helyett inkább határozott idejű munkaszerződéssel alkalmaznak plusz munkaerőt az üzletek, jellemző a részmunkaidős foglalkoztatás. Cikkünkből kiderül, mi a trend az Auchan, a CBA, és a Tesco háza táján.

A karácsonyi ünnepeket megelőző néhány hét a legintenzívebb a kereskedelemben. Az Auchannál általában november végén, december elején kezdődik a karácsonyi időszámítás, ilyenkor meghosszabbított nyitva tartással várják az áruházak a vásárlókat. Tekintettel arra, hogy a hipermarketek döntően önkiszolgáló rendszerben működnek, a változás nem érint egyszerre nagyszámú munkavállalót. Az érintettek minden esetben már hetekkel, hónapokkal a változás előtt megkapják a tájékoztatást - tudtuk meg Gillemot Katalintól, az Auchan kommunikációs vezetőjétől.


Többéves tapasztalat, és gondos tervezés



Többéves tapasztalat és gondos tervezés eredményeként az Auchannál alig-alig van szükség többlet munkaerőre. A pénztáros munkakör az egyetlen, ahol muszáj "beerősíteni", hogy minél kevesebbet kelljen várakozniuk a vásárlóknak, illetve egyes áruházakban az éjszakai feltöltést is megerősítik. Ebben az esetben a kiemelt időszakra határozott idejű szerződéssel vesznek fel munkatársakat. Az egyes áruházak saját igényeik szerint határozzák meg, hogy milyen munkaidős kollégákat keresnek az adott időszakra - emeli ki az Auchan kommunikációs vezetője.

Nem politikájuk, hogy kölcsönzött munkavállalókkal dolgozzanak, inkább a határozott idejű szerződéseket részesítik előnyben. Nem jellemző a diákmunkások foglalkoztatása sem, ha mégis élnek ezzel a lehetőséggel, akkor inkább a nyári szünet ideje alatt teszik ezt. Az Auchan tapasztalatai szerint a kereskedelemben 2007 óta folyamatosan csökken a forgalom Magyarországon. A válság hatására megfontoltabbak lettek az emberek, takarékosabban vásárolnak. Karácsonykor az ajándékozás okán kicsit többet engednek meg maguknak, de a felhőtlen költekezés ideje már lejárt, a "roham" pedig évről évre egyre később indul meg. A praktikus dolgok, és a jó ár-érték arány azok a meghatározó elemek, amelyeket a vásárlók keresnek - hangsúlyozta Gillemot Katalin.
Lejárt a felhőtlen költekezés ideje
A válság jelentősen visszavette a karácsonyi szezon lendületét, a kereskedelemnek évről-évre visszafogottabb növekedéssel kellett szembesülnie, és úgy tűnik, ez alól az idei év sem kivétel - derül ki a Budapest Bank megbízásából készült kutatásból. Az ajándékozásra szánt összeg átlagosan 3 ezer forinttal csökkent a tavalyi évhez képest: a megkérdezettek összesen mintegy 45 ezer forintot szánnak szeretteikre az idén, egy személy meglepetésére körülbelül 6 ezer forintot költve. Csökkent a cégek ajándékozási kedve is, egyre kisebb az erre szánt keret, és a karácsonyi partik is szerények lesznek.



Nem keres plusz munkaerőt a CBA



Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője portálunknak elmondta, az üzletlánc kölcsönző cégekkel nem áll kapcsolatban. Fontos számukra a megbízható munkaerő, az olyan kolléga, aki hosszú távon velük dolgozik. A karácsonyi időszakban a CBA üzleteiben is jellemző, hogy 20-30 százalékkal emelkedik a forgalom, de megfelelő személyzettel ez könnyen megoldható, csak esetenként kell igénybe venni túlórát. A kommunikációs vezető hangsúlyozta, nem jelenthető ki egyértelműen, hogy nem vesznek fel plusz munkaerőt, hiszen a franchise rendszerként működő üzletlánc ebben a kérdésben szabad kezet ad a vállalkozóknak.

Nyilván a kérdés földrajzi helyzettől is függ, nem lehet összehasonlítani például a fővárosi és a vidéki üzleteket, mert azok nagyban eltérnek egymástól. A CBA-nál a nyitva tartásról is az adott üzlet tulajdonosa, vezetője dönt, nem mindenhol jellemző egyébként karácsonykor a hosszabbított üzemidő, elsősorban a bér-, és energiaköltségek miatt. Mindezt az a tény sem indokolja, hogy az üzletek amúgy is hosszan nyitva vannak, a munkaszüneti napokon való zárva tartásra pedig törvény kötelez - mondja Fodor Attila.


Több száz ember kap munkát a Tescónál



A Tescónál a karácsonyi roham a december eleji fizetések kézhezvételét követően már elkezdődik, a péntek délutánok és szombat délelőttök a legforgalmasabbak. A legerősebb hét a karácsony előtti, december 22-23-án kiemelkedően magas a forgalom, de 24-én már lecseng, ilyenkor az elfelejtett, kifogyott hozzávalókért szaladnak még be az emberek, ami az ünnepi fogásokhoz, ajándékcsomagoláshoz kell. Jellemző továbbá, hogy a késő délutánokról áttolódik a vásárlás az esti órákba. Sokan nem szeretik a tömeget, és ezért inkább este látogatják meg az áruházakat, kihasználva az éjjel-nappali nyitva tartást - számol be a tapasztalatokról Bőhm György, a Tesco kiskereskedelmi HR igazgatója. Az adatok azt mutatják, a Tescónál nem érezhető visszaesés az utóbbi évekhez képest, idén a tavalyihoz hasonló nagyságrendű forgalomra számítanak. A HR vezető szerint ez egyrészt az új áruházaknak, másrészt pedig a már meglévő áruházak egyre jobb teljesítményének köszönhető.

Bőhm György elmondta, a HR munkája kiemelt szerepet játszik az ünnepek alatt. A Tesco fontosnak tartja, hogy a vásárlók elégedetten távozzanak, és a lehető legkevesebbet kelljen sorba állniuk, így karácsonyi időszakban még több figyelmet igényel, hogy hatékony beosztásokkal, plusz munkaerő felvételével az emberi erőforrás igazodjon a vásárlói igényekhez. A forgalmas időszakokban diákok segítik az áruházakat, illetve a részmunkaidő lehetősége biztosítja a rugalmas foglalkoztatást. Több száz embernek nyújtanak ilyenkor munkalehetőséget szerte az országban. Általában árufeltöltő, pénztáros és frissáru pultos (hús pultos, csemege pultos, hal pultos) munkakörökben keresnek munkatársakat. A HR vezető szerint a részmunkaidő lehetősége sok munkatársnak nagy segítség a gyermek vagy beteg, idős hozzátartozó gondozása miatt, vagy éppen azért, mert a főállása mellett szeretne még kiegészítő keresethez jutni.


Nem jelent gondot a toborzás



A karácsonyi pluszmunkaerő toborzását egyre könnyebb megoldani, hiszen sok embernek fontos, hogy akár egy rövidebb időszakra is el tudjon helyezkedni. Sokan jelentkeznek, de a fővárosban mindig nehezebb munkaerőt találni, mint vidéken. Bőhm György szerint ez a lehetőségek számából adódik: a fővárosban sokkal több munkalehetőség van, és egy hosszabb távú munka vonzóbb a munkavállaló számára. A kiválasztás ugyanúgy zajlik, mint egyébként, és ugyanazoknak az elvárásoknak kell megfelelni.


Jellemző a diákmunka



A kölcsönzés egy ritkán alkalmazott forma a Tescónál, kevés esetben élnek vele a jelenlegi gyakorlat szerint. Elsősorban diákmunkásokat, és részmunkaidősöket foglalkoztatnak határozott időre szóló szerződéssel. Diákmunkásokat csak a szerződött partnereken keresztül alkalmaznak. Karácsonyi időszakban az áruházak igényei alapján közel 1000 diák is munkát kaphat ilyenkor, de míg egyesek csak egy-két napot dolgoznak, akad, aki akár az egész karácsonyi szezonban tud munkát vállalni. A diákok sok esetben régóta állnak az üzletlánc szolgálatában, és a karácsonyi időszakban is jól végzik a dolgukat, hatékonyan segítik a munkatársak és vezetők munkáját - árulta el Bőhm György.

Bár nem olyan nagy mértékben, de a kisebb boltokban is szükség van plusz munkaerőre, a megnövekedett forgalom minden üzletben érzékelhető, főként az árufeltöltésben és a pénztárban van megnövekedett erőforrás igény ebben az időszakban. Jellemzően a kisebb boltokban is a diákmunkát alkalmaznak.


Munkalehetőség a rokonoknak



A diákok mellett a Tesco 2009 óta kínál munkalehetőséget a dolgozók rokonainak is karácsonyi időszakban. A HR vezető elmondta, a módszer nagyon bevált, a munkavállalók jól fogadták. Az elmúlt években több száz ember jutott így munkához szerte az országban, közülük sokan tartósan, a karácsonyi időszakot követően is a Tescónál maradtak munkavállalóként.

Ezen kívül az üzletláncnál működik még a "Helping Hands" nevű karácsonyi program, melynek lényege, hogy az irodai dolgozók is besegítenek az áruházak munkavégzésébe. Bőhm György szerint a program nagyon sikeres a visszajelzések alapján, mert ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy megismerjék egymást a központban és az áruházakban dolgozó munkatársak. A közös munka során személyes kapcsolatok alakulnak ki, és jobban megértik egymás napi problémáit, nehézségeit. Erre a hétköznapokban kevés a lehetőség.


Kapnak-e ajándékot a dolgozók?



A Tescónál évek óta hagyomány a munkavállalók megajándékozása. A jelképes ajándékot a vezetők adják át a dolgozóknak, megköszönve ezzel egész éves munkájukat - tudtuk meg a HR vezetőtől. Az Auchan immár második éve úgynevezett karácsonyi szalont rendez be a munkatársainak - ez egyfajta pihenőszoba, karácsonyi dekorációval, játékokkal és persze némi harapnivalóval. Olyan, mintha egy karácsonyi vendégségbe menne az ember - jó kikapcsolódás a kollégáknak a nagy hajrában - mutat rá Gillemot Katalin.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk