Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 hete

Így tilos jellemezned magad az önéletrajzodban

Az önéletrajz az álláskereső céljait kell, hogy szolgálja, ha ezek találkoznak a munkáltató céljaival, akkor nyert ügye van mindkét félnek. JobAngel írása a HR Blogon.

images

Az önjellemzés kritikus pontja az önéletrajznak, mert amíg a tények leírásához - mint előző munkahelyek, feladatok, felelősségi körök, tanulmányok - nem kell túl nagy bátorság, hiszen adottak, addig a készségek, az önjellemzés, az a felfogás, hogy olyan önéletrajzot írjunk, amivel nekünk tetsző állásokat találunk majd meg, kissé nehézkesebb… Az általam sokat szidott sablonokhoz nyúlnak az álláskeresők, gondolván, azokat ehhez értő emberek írták. Sokat nem tévednek, a minták többségét valóban HR-esek, munkáltatói szemmel írták meg, ezért szerepelnek benne olyan szempontok, amik a munkavállalóknak nem jók, de a munkáltatók szeretik látni - ezzel tudatalatt is olyan tulajdonságokat követeltek meg az álláskeresőktől, amik sok problémát vetítenek előre.

Mivel jómagam ugye nem vagyok HR-es (a látszat ellenére sem :D , ) én azt vallom, hogy az önéletrajz az álláskereső céljait kell, hogy szolgálja - ha ezek találkoznak a munkáltató céljaival, akkor nyert ügye van mindkét félnek. A szakmai elvárások, szakmai múlt valamilyen szinten már meghatározott, a személyiség, az egyéni preferenciák megfogalmazása válik tehát kritikussá. És itt szoktak nagyot hibázni az álláskeresők, mikor a leggyakoribb lózungokat veszik át a mintákból az önjellemzésre, készségeik leírására. Íme egy rövid tiltólista (ízlés szerint bővíthető).

„Terhelhető”

És neked miért jó, hogy terhelhető vagy? Elhiszem, hogy a munkáltató szereti ezt olvasni, de aztán jön a döbbenet brutális túlórákkal, mindenféle extra feladatokkal, és bizony szinte bármely szakma képviselőiről elmondhatjuk, hogy túlterheltek. Biztos lehetsz benne, hogy akinek tetszik, hogy terhelhető vagy, az terhelni is fog - amíg csak bírod, utána pedig bele is kevered magad a leggyakoribb beosztotti hibába. (Röviden: amikor már régen nem bírod, erőn felül fogsz dolgozni, a semmiért).

Ha már terhekre vágysz, akkor válassz olyan magánéleti tevékenységet, hobbit, ahol ez nemcsak terhelés, de egyben rekreáció is lesz.

A teljes írás a HR Blogon olvasható.

A HR Blog szubjektív, elemző, trendfigyelő. A HR szakma véleményformálóinak oldala. Egy hely a jó gyakorlatok és a friss gondolatok megosztására, amit olvasni és írni egyaránt érdemes!


Fotó: Pixabay.com
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így tilos jellemezned magad az önéletrajzodban

Az önéletrajz az álláskereső céljait kell, hogy szolgálja, ha ezek találkoznak a munkáltató céljaival, akkor nyert ügye van mindkét félnek.... Teljes cikk

Erre figyelj, ha álláshirdetést írsz

Álláshirdetés írása esetén rengeteg kérdés merülhet fel. Mi a leggyakoribb hiba? Hogyan lehet feldobni és a célcsoportra fókuszálni egy kiírást?... Teljes cikk

Fesztiválokon lehet kipróbálni, milyen buszsofőrnek lenni

Autóbuszvezetői szimulátorral felszerelt munkaerőtoborzó-buszt alakított ki a Volánbusz. A karrierjárattal a hagyományos állásbörzék mellett... Teljes cikk