kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 14 éve

Íme a legkeresettebb magyar munkahelyek

Azok a vállalatok tudják elhalászni a legtehetségesebb fiatalokat, amelyek folyamatosan jelen vannak a felsőoktatásban, megszólítják őket és vonzó munkakörülményeket kínálnak. Ebben úgy tűnik 2009-ben az Audi a legsikeresebb, mert a műszaki és a közgazdász hallgatók körében is a legvonzóbb munkaadó lett.

images

A fiatalabb generáció szerint ma már a vállalatokkal való személyes kapcsolatoknak óriási szerepe van abban, hogy valaki mennyire jó állást tud megszerezni. Ezért a cégeknek új kommunikációs csatornákat kell kiépíteniük, hogy biztosítani tudják a felsőoktatásban a folyamatos jelenlétet, hiszen azok tudják elhalászni a legtehetségesebbeket, amelyek vonzó munkáltatói branddel, jó vállalati hírnévvel rendelkeznek - hangzott el az AIESEC Magyarország és a Develor múlt heti konferenciáján, amelyen ismertették a legvonzóbb vállalatok felmérés eredményeit is.

A kutatás során 15 intézmény 4700 közgazdász és műszaki szakos hallgatóját kérték fel, értékeljék a cégeket többek között a vállalati kultúra, a biztonság és a szakmai előrelépés tekintetében. Mint kiderült, a fiatalok továbbra is vonzó vállalatnál szeretnének dolgozni, ám minden negyedik hallgató csak közvetlenül a záróvizsgáját követően kezdi meg az álláskeresést. A leendő munkahely kiválasztásánál a műszaki hallgatók számára fontosabb tényező a hosszú távon biztos állás, mint a közgazdász szakos hallgatók számára, de mindkét csoport egyaránt a kellemes munkahelyi légkört tartja döntő kritériumnak.

A diákok szerint a szakmai gyakorlat, a nyelvtudás és a számítógépes ismeret az, amit a vállalatok elvárnak tőlük, a cégek részéről ez többé-kevésbé így is van, ám a nyelvismeret mellett a munkatapasztalatot és a szakmai gyakorlatot emelték ki, illetve sokra értékelik azt is, ha a fiatal valamilyen tanulmányi versenyen is részt vett. A szükséges kompetenciákkal kapcsolatban a hallgatók a problémamegoldást, a rugalmasságot, a hatékony kommunikációt nevezték meg, a vállalatok viszont azt emelték ki a felmérésben, hogy a fiatalok nem tudnak strukturáltan gondolkodni, a dolgokat rendszerben és folyamatában szemlélni valamint hiányzik belőlük a csapatmunkára való képesség. A legnagyobb problémát pedig még mindig a nyelvismeret hiánya okozza. A kutatás szerint két nyelv középfokú ismeretével a közgazdászok 60 százaléka rendelkezik, míg ez az arány a műszaki hallgatók esetében csak 30 százalék.
TOP 10 Vállalat 2009-ben a közgazdász hallgatók körében
1. Audi Hungária Motor Kft.
2. MOL Csoport
3. OTP Csoport
4. Coca-Cola
5. Hilton
6. L'Oreal
7. Magyar Telekom Nyrt.
8. Minisztériumok
9. IKEA
10. Deloitte

A válság ellenére emelkedtek a fiatalok fizetési igényei és még mindig gyors előrejutási lehetőségekben gondolkodnak: a közgazdászok 80 százaléka, a műszaki hallgatók 70 százaléka szeretne a jövőben középvezető lenni és véleményük szerint ez körülbelül 4-5 év alatt elérhető.

A felmérés arra is rámutat, hogy a pályakezdők számára mely munkakörök a legnépszerűbbek vagy a legkevésbé kedveltek. A közgazdászok főleg a marketingért, a kommunikációért, a PR-ért, valamint az emberi erőforrások és a HR területért rajonganak, míg az IT szolgáltatás, a tanácsadás, a minőségbiztosítás kevésbé jelent számukra perspektívát. A műszaki szakos hallgatók körében a tervezés, a termékfejlesztés, a gyártás a sláger.

Az Audi a legkeresettebb munkahely

Audi -Díjátadó
2009-ben mind a műszaki, mind a közgazdász hallgatók körében is az Audi Hungária lett a legvonzóbb munkaadó. Nem véletlenül, hiszen mint Rozman Richárd, az Audi Hungaria személyügyi igazgatója elmondta, a vállalatnak stratégiai kérdés a felsőoktatási intézményekkel való kapcsolat, már az utánpótlás biztosítása miatt is.

Az Audi 2009-ben a szakmunkásvizsgát tett fiatalok közül 35 szakmunkással, a friss diplomások közül több mint 20 új mérnökkel kötött munkaszerződést, emellett a vállalat idén 85 gyakornoki helyet hirdetett meg tíz különböző szakmában. Szoros kapcsolatot építettek ki egyebek között a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a győri Széchenyi István Egyetemmel, ahol előadássorozatot tartanak a diákoknak, Győrben pedig létrehozták a Belső Égésű Motorok tanszéket, ahol fiatal mérnököket képeznek. A műszaki újításokkal kapcsolatos kutatási projektjeikbe rendszeresen bevonják a doktoranduszokat és az egyetemi tanárokat is - ismertette Rozman Richárd. Emellett tanulmányi versenyeket - például a Formula Studentet - szponzorálnak, évente gyárlátogatásokat rendeznek, amelyeken 1200-1400 hallgató vesz részt és folyamatosan jelen vannak az állásbörzéken valamint szakmai napokat tartanak.

A HR vezető hangsúlyozta: hosszú távú céljuk, hogy az Audi Hungária maradjon a legvonzóbb munkahely, ezért a karrierlehetőségek mellett az attraktív juttatási csomagba választható béren kívüli juttatási elemek, 13 havi fizetés, prémium-kifizetés is tartozik, illetve számos tréninget szerveznek, hogy a dolgozók szakmailag is megvalósíthassák elképzeléseiket.

Be kell vonni a diákokat a vállalat életébe

Az utóbbi években egyre több cég ismerte fel a gyakornoki programokban rejlő lehetőségeket. A szakemberek szerint ezek azért praktikusak, mert a felek így jobban megismerik egymás elvárásait, a diákok betekintést nyerhetnek a szervezet teljesítménykultúrájába, egyúttal letudhatják a szakmai gyakorlatot, segítséget kaphatnak a diplomamunka elkészítéséhez is, a cégek pedig friss tudással gyarapodnak. A gyakornoki programok azonban csak ott működnek sikeresen, ahol a vezetőknek céljuk is van vele.
TOP 10 Vállalat 2009-ben a műszaki hallgatók körében
1. AUDI Hungaria Motor Kft.
2. BOSCH Csoport
3. NOKIA
4. Magyar Telekom Nyrt.
5. IBM Magyarország
6. Microsoft Magyarország
7. Porsche Hungária
8. MOL Csoport
9. SONY
10. General Motors

A vállalatoknak tehát érdeke, hogy együtt működjenek a felsőoktatási intézményekkel. Ez nemcsak az Audinál működik ilyen jól. A Magyar Telekom is több egyetemmel alakított ki partnerségi fórumot. Elsősorban a tudásmegosztás terén szeretnének nagyobb szerepet vállalni, segítve ezzel, hogy az üzleti praktikum közeledjen az akadémiai világhoz. A távközlési cégnél februártól 86 fiatal vesz részt a gyakornoki programban.

Legvonzóbb vállalat 2009 díjazottak
Kiemelten támogatja a magyarországi felsőoktatást és mérnökképzést a Bosch csoport is. A Bosch Életre Tervezve Díj, a Kihívás Program, a Bosch Díj, a Bosch ösztöndíj a cégcsoport által életre hívott és támogatott szakmaorientált motivációs hallgatói projektek. A szakmai konzultációk, vendégelőadók szakmai előadásai, ingyenes labortanfolyamok, gyárlátogatások szervezése, gyakornoki programok, szakdolgozati konzultációs lehetőségek, adományok, vendégprofesszori előadások mellett olyan újszerű, kreatív és interaktív, a mérnökszakma imidzsét támogatni hivatott projektek is fűződnek a Bosch névhez, mint a Hatvanban megrendezésre került InPulse időgép verseny, a miskolci Elektromobil verseny és az egri Rexroth Pneumobil verseny.

A felsőoktatásnak is igazodnia kellene a piaci igényekhez

Az elmúlt években a minőségi munkaerő fellelése előbbre tolódott, jelenleg már a harmadik évben elhalásszák a legtehetségesebbeket. De egyre kevesebb az a kínálat, amelyből meríteni tudnak a cégek, hiszen évről-évre csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma - jó példa erre, hogy az utóbbi 20 évben a munkapiacra bekerülő végzett informatikus és villamosmérnökök száma és minősége is jelentősen esett. Miközben a cégek már az egyetemeken igyekeznek utánpótlásra szert tenni, a felsőoktatás ontja magából az eladhatatlan diplomák tízezreit. A bolognai rendszer bevezetése, az erőszakos összevonások, a felduzzasztott hallgatói létszám csak rontja az oktatás színvonalát, egyre nagyobb az egyes egyetemek, főiskolák outputja közötti különbség - emelte ki Kollár László, a Microsoft development menedzsere.

Változásra azonban addig nem nagyon lehet számítani, amíg a kormány nem változtat a jelenlegi "fejpénz rendszeren", vagyis amíg az egyetemek a diákok után kapják a támogatást, hiszen így az az érdekük, hogy minél több hallgatót tartsanak bent a rendszerben - hívták fel a figyelmet a szakemberek, hangsúlyozva: ez minőségi romáshoz vezet, amit egy jó oktatási társadalom nem engedhet meg magának. További problémát jelent az is, hogy hazánkban a tanári szakma nincs megbecsülve, ami csökkenti a tanári gárda utánpótlásának színvonalát is: nincs elegendő mennyiségű első osztályú tanár, ami egyúttal a felsőoktatás minőségének romlását is jelenti.

A diákok is felelősek a jövőjükért

A szakemberek fontosnak tartják, hogy személyiségfejlesztés is legyen az egyetemeken, hogy a diákok kapjanak egyfajta orientációt arra vonatkozólag, mit is akarnak majd a jövőben csinálni. A HR vezetők azonban azt javasolják, hogy a fiatalok törekedjenek önmaguk megismerésére, ha már azt nem tudják, mihez szeretnének kezdeni, legyenek tisztában azzal, miben jók, mire képesek. Emellett legyenek nyitottak a fejlődésre, a negatív visszajelzésekből, kritikákból tanuljanak, ne a megfelelési kényszer, hanem a tudásvágy miatt tanuljanak, ne feledjék el, hogy a mai világban a teljesítmény az értékmérő. Emellett a HR vezetők nem győzik hangsúlyozni, hogy az elméleti tudás mellett fontosabb a csapatmunkára, az együttműködésre való képesség, 1-2 nyelv ismerete és a váltani tudás képessége.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiderült, mennyire dolgoznak hatékonyan és a magyar fehérgallérosok

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot... Teljes cikk

Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk