Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Ismerjük fel újra a 40-en túliak foglalkoztatási előnyeit!

Egyre több 40-en felüli munkavállaló veszíti el munkahelyét, mondván: "eljött a fiatalabb korosztály ideje". "Na de mit ér a trendi külső, ha cserébe az ügyfelekkel bánni alig tudó, vagy nem túl lojális alkalmazottakat kapunk?" Hadi Lászlót, az SZTMSZ elnökét kérdeztük a témáról.

Az utóbbi időben több elkeseredett levelet is kaptunk 45-50 éves munkavállalóktól, miszerint a fiatalabb korosztály miatt veszítették el állásukat. Nagyfokú szakmai tapasztalttal és évtizedek kemény munkájával a hátuk mögött most hirtelen állás nélkül maradva nem tudják, mit kezdhetnének magukkal. Tanácstalanok és tőlünk, a HR-esektől várják a választ.
Egyre jobban kirajzolódni látszik az a tendencia, hogy különösen a szolgáltató jellegű cégeknél szinte hallani sem akarnak az idősebb korosztály foglalkoztatásáról. Hadi László a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke és a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője is úgy véli, hogy szemléletváltásra lenne szükség az idősebb korosztály foglalkoztatása terén.

"Tény, hogy számos munkakörben a jó benyomáskeltés kiemelt fontossággal bír. A 'szép' külsőt, amely csak része a jó benyomáskeltésnek, a kereskedők feltehetően könnyebben megtalálják a fiatalabbak között.
A kívánt hatást viszont harmonikus, rendezett külsővel is el lehet érni, ez pedig független az életkortól. Sok helyen a fiatalos imidzs sugalmazásának egyik eszköze a fiatal munkatársak alkalmazása. Na de mit ér a trendi külső, ha cserébe az ügyfelekkel bánni alig tudó, vagy nem túl lojális alkalmazottakat kapunk?" - mondja a szakember. Ezért HR szakemberként fel kéne ismernünk, hogy jóval több előnye lehet egy korosabb munkavállaló foglalkoztatásának, mint a 20-as éveiben járó fiataloknak.

Lojalitás, évtizedek szakmai tapasztalata, elkötelezettség, -a mostani 45-50-es korosztályra jellemző- munkaszeretet, tisztelet a munkáltató iránt - és ez csak néhány jellemző, ami miatt sokkal jobban megéri egy korosabb munkavállalót foglalkoztatni. Mindazonáltal tény, hogy a fiatalokat "sokszor egyszerűbb alulfizetve, vagy túlóráztatva dolgoztatni", ám hosszú távon ez vajmi kevés garanciát nyújthat a munkáltató számára.

Hiszen gondoljunk csak bele, mi fontos számunkra, HR szakemberek számára?
1.teljesítmény - amit nem kaphatunk meg, ha nincs elég munkaszeretet és elkötelezettség a munkavállaló részéről,
2.irányítható munkaerő - ami kizárólag a kellő tisztelet megléte esetén lehetséges,
3.lojalitás - amit csak a munkahelyét, állását megbecsülő alkalmazottaktól várhatunk el igazán,
4.hosszútávú jövőbeni célok - amit sutba dobhatunk, ha nincs egy olyan alkalmazotti bázis, amelyre évek hosszú során át számíthatunk,
5.szolgáltatók esetén vevőközpontúság - amelynél meggondolandó, hogy példának okáért a nagyrészt korosabb munkavállalókat foglalkoztató Aranypók egyik üzletében megkérdezett vevő így nyilatkozott újságírónknak: "Azért szeretek ide betérni, mert mindig olyan kedves a kiszolgálás. A régi, megszokott -idősebb- eladók vannak és egyáltalán nem
tolakodóak. Mindig előre köszönnek és nem rohannak le már a belépéskor azzal, hogy miben segíthetnek, szemben a mai fiatal eladókkal. Egyszóval itt mindig jól érzem magam".

Hadi László szerint "igenis fontos az élettapasztalat, és az ebből eredő munkaköri/szakmai hitelesség. A fiatalok ezen a téren nemhogy előnyben, de inkább hátrányban vannak. Ma már pl. a biztosítótársaságok zöme ha teheti, elsősorban a 40-en túliak közül válogat, mert az ő szájukból egyszerűen hitelesebben hangzanak a gondoskodás vagy a felelősség szavak. Ráadásul a saját tapasztalatom szerint a 40-en túliak jobban megbecsülik a stabilitást, ritkábban váltanak munkahelyet, és általában a gyerekvállalással járó munkaidő-kiesésen is túl vannak".

Nem véletlen, hogy ezeket az előnyöket a nagyvállalatok közül egyre többen ismerik fel. Így példának okáért a BMW kifejezetten arra állt rá az elmúlt 2-3 év során, hogy a 40-es 50-es korosztályból bővítse részlegeit. Hogy miért? A demográfiailag is tényként elismert népességöregedésnek ehhez köze nincsen. Amiről itt szó van: felismerték, hogy az átlagosan 30-as korosztályra alapozott gyártásuk során nincsenek a gyáraikban "példaképek, akiket a fiatalabb munkavállalók követhetnének". Így felismerve a "45 plusszos" generáció kvalitásait, az autógyártó konszern ma már az ő tapasztalatukra, erősségeikre igyekszik alapozni a gyártási folyamat egészét.

Hadi László úgy látja, hogy a jelenlegi, kifejezetten a huszonéves korosztály foglalkoztatására fókuszáló munkaerő-piaci helyzet erőteljesen változni fog az elkövetkezendő években. "Szerintem a 40-en túliak foglalkoztatása kapcsán a rendszerváltás után felborult értékrend hamarosan visszabillen. Ez az azóta eltelt időnek és a fiatalok alkalmazásából leszűrt tapasztalatoknak köszönhető" - mondta a szakember, hozzáfűzve azt is, hogy a HR szakembereknek fel kell ismerniük azt a tényt, hogy a hosszútávú vállalati stratégia csak egy életkor tekintetében vegyes alkalmazotti bázissal alapozható meg.

Fel kell ismernünk, hogy a magyar munkaerőpiac jelenlegi, kizárólag fiatal-központú foglalkoztatási trendje csak egy átmeneti 'szeszélynek' bizonyult. Elérkezett az ideje tehát annak, hogy újra előtérbe helyezzük az 50-es korosztály nélkülözhetetlen szakmai kvalitásait!


Garai Katalin
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fogyatékossággal élők próbálhatják ki álommunkájukat országszerte

A Salva Vita Alapítvány negyedik alkalommal szervezi meg idén a Neked munka, nekem álom! programsorozatot, amelyben 220 fogyatékos ember vehet részt... Teljes cikk

Szakemberhiány és munkaerőmegtartás Magyarországon

A megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállaló meghatározóan jelentős értéket képvisel a vállalatok hatékony működésében. A... Teljes cikk

Eltérő mértékben nő a boltos kereskedelem a különböző országrészekben

Nagy különbségek vannak az egyes földrajzi térségek között a boltos kiskereskedelem növekedési tempójában, a legjelentősebb eltérés a... Teljes cikk

Így telik egy Facebook dolgozó munkanapja

Egy Youtube-on elérhető vlog bemutatja milyen a legnagyobb közösségi portál dolgozójának lenni. A videót Jonathan Ma, a Facebook egyik programozója... Teljes cikk

43 évig 200 ezer forint jutalmat kaphatna minden pedagógus 1300 milliárdból

Egy 1300 milliárd forintos keretből az összes pedagógusnak évente 200 ezer forint jutalmat lehetne adni 43 évig. Dúró Dóra különböző példákat... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár