Megjelent: 9 hónapja

Jár-e végkielégítés, ha gyeses dolgozót nem veszünk vissza?

Feleségem második gyermekünkkel volt itthon két évig, és a GYES időszakát már munkával szerette volna tölteni, mint a nagyobbik gyereknél. 8 éve dolgozik/zott jelenlegi munkahelyén, mindkét gyermekkel 2-2 évet volt itthon. Most nem tudnak neki helyet biztosítani, így végkielégítésről beszéltek. Egy ismerősünk említette, hogy ha valakit a GYES kifizetése előtt elküldenek, annak egy évnyi fizetéssel megegyező végkielégítés jár. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez vajon városi legenda-e, vagy van jogi alapja?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A kérdésből nem derül ki, hogy a felesége milyen jogviszony keretében dolgozik (munkavállaló, köztisztviselő, közalkalmazott, stb.), ezért a leggyakrabban előforduló Mt. (Munka Törvénykönyve) szerinti munkaviszony szabályait vesszük alapul a válasz megadásakor.

A végkielégítés nem jár automatikusan a munkaviszony megszűnésekor. Akkor illeti meg a munkavállalót, ha munkaviszonya meghatározott időtartamban fennáll az adott munkáltatóval (legalább 3 év), és munkaviszonya az alábbi esetek valamelyike alapján szűnik meg:

- a munkáltató felmondása (a munkáltató működésével összefüggő okból, vagy a munkavállaló egészségi okkal összefüggő képességére tekintettel)

- a munkáltató jogutód nélküli megszűnése

- a munkáltató személyében változás következik be, és az új munkáltató nem tartozik az Mt. hatálya alá (pl. egy állami költségvetési szerv az átvevő munkáltató, amely a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozik)

- a munkavállaló jogszerű azonnali hatályú felmondása

Természetesen a fenti eseteken kívül arra is van lehetőség, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodása a végkielégítés törvényi szabályaitól a munkavállaló javára eltérjen (pl. ha a felek közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt).

A végkielégítés mértéke arányosan növekszik annak megfelelően, hogy a munkavállaló mennyi időt töltött el a munkáltatónál (legalább 3 év esetén 1 havi, legalább 5 év esetén 2 havi, legalább 10 év esetén 3 havi, stb. távolléti díj összege.)

Fontos, hogy a végkielégítésre való jogosultság szempontjából figyelmen kívül kell hagyni azt az egybefüggő legalább 30 napot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg (pl. fizetés nélküli szabadság időtartama). Figyelembe kell venni viszont a szülési szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartamát (tehát a CSED, GYED, GYES tartamát is).

Végül kiemelendő az is, hogy nem jár végkielégítés, ha

- a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül a munkavállaló

- a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Hegyi István Barnabás

Dr. Hegyi István Barnabás a KBL Legal ügyvéde teljeskörű munkajogi tanácsadást nyújt cégeknek és egyéb jogi személyeknek egyaránt, de rendszeresen képvisel vezető beosztású munkavállalókat is munkaügyi vitákban, akár jogellenes munkaviszony megszüntetésről, akár menedzser szerződések betartatásáról legyen szó, ide értve a versenytilalmi korlátozásokat is.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kötelezhetnek-e hétvégi munkavégzésre?

Munkaszerződésemben az áll - teljes munkaidő. Kötelezhet-e a munkáltató hétvégi munkavégzésre? Erről a munkaszerződésem 1 szót sem ejt. Teljes cikk

Megszüntethetik-e a műszakpótlékot?

A délelőttös héten 5.45-től, a délutános héten pedig 6.20-ig dolgozunk. Februárig kaptunk műszakpótlékot, de a következő hónapokra viszont már... Teljes cikk

A halotti bizonyítványon kívül mit kérhet még el a munkáltató?

A munkáltatónak milyen papírt van jogköre elkérni szabadság igénybevételéhez a halotti bizonyítványon kívül? A törvényben van erre vonatkozó kitétel? Teljes cikk