Megjelent: 1 éve

Jár-e végkielégítés, ha gyeses dolgozót nem veszünk vissza?

Feleségem második gyermekünkkel volt itthon két évig, és a GYES időszakát már munkával szerette volna tölteni, mint a nagyobbik gyereknél. 8 éve dolgozik/zott jelenlegi munkahelyén, mindkét gyermekkel 2-2 évet volt itthon. Most nem tudnak neki helyet biztosítani, így végkielégítésről beszéltek. Egy ismerősünk említette, hogy ha valakit a GYES kifizetése előtt elküldenek, annak egy évnyi fizetéssel megegyező végkielégítés jár. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez vajon városi legenda-e, vagy van jogi alapja?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A kérdésből nem derül ki, hogy a felesége milyen jogviszony keretében dolgozik (munkavállaló, köztisztviselő, közalkalmazott, stb.), ezért a leggyakrabban előforduló Mt. (Munka Törvénykönyve) szerinti munkaviszony szabályait vesszük alapul a válasz megadásakor.

A végkielégítés nem jár automatikusan a munkaviszony megszűnésekor. Akkor illeti meg a munkavállalót, ha munkaviszonya meghatározott időtartamban fennáll az adott munkáltatóval (legalább 3 év), és munkaviszonya az alábbi esetek valamelyike alapján szűnik meg:

- a munkáltató felmondása (a munkáltató működésével összefüggő okból, vagy a munkavállaló egészségi okkal összefüggő képességére tekintettel)

- a munkáltató jogutód nélküli megszűnése

- a munkáltató személyében változás következik be, és az új munkáltató nem tartozik az Mt. hatálya alá (pl. egy állami költségvetési szerv az átvevő munkáltató, amely a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozik)

- a munkavállaló jogszerű azonnali hatályú felmondása

Természetesen a fenti eseteken kívül arra is van lehetőség, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodása a végkielégítés törvényi szabályaitól a munkavállaló javára eltérjen (pl. ha a felek közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt).

A végkielégítés mértéke arányosan növekszik annak megfelelően, hogy a munkavállaló mennyi időt töltött el a munkáltatónál (legalább 3 év esetén 1 havi, legalább 5 év esetén 2 havi, legalább 10 év esetén 3 havi, stb. távolléti díj összege.)

Fontos, hogy a végkielégítésre való jogosultság szempontjából figyelmen kívül kell hagyni azt az egybefüggő legalább 30 napot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg (pl. fizetés nélküli szabadság időtartama). Figyelembe kell venni viszont a szülési szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartamát (tehát a CSED, GYED, GYES tartamát is).

Végül kiemelendő az is, hogy nem jár végkielégítés, ha

- a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül a munkavállaló

- a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy a nem egészségi okkal összefüggő képessége

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Hegyi István Barnabás

Dr. Hegyi István Barnabás a KBL Legal ügyvéde teljeskörű munkajogi tanácsadást nyújt cégeknek és egyéb jogi személyeknek egyaránt, de rendszeresen képvisel vezető beosztású munkavállalókat is munkaügyi vitákban, akár jogellenes munkaviszony megszüntetésről, akár menedzser szerződések betartatásáról legyen szó, ide értve a versenytilalmi korlátozásokat is.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Visszamenjek-e dolgozni, ha Gyes alatt szeretnék újra babát vállalni?

Gyes alatt tervezek teherbe esni, így nem szeretnék már újra munkába állni. A kérdésem az lenne, hogy a munkáltatót mikor kell értesíteni a... Teljes cikk

Elvállalhatok-e egy 4 órás munkát GYED mellett?

2013. óta van 8 órás folyamatos munkaviszonyom alkalmazottként. Jelenleg első gyermekemmel vagyok gyeden, mely 2020. június végén kezdődött. Alkalmam... Teljes cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha a munkabalesetet nem akarja elismerni a cég?

Egyik ismerősöm a munkahelyén, munkavégzés közben elájult. Beütötte a fejét, össze kellett varrni. A cég nem akarja munkabalesetként elismerni. Jogosan teszi? Teljes cikk