Megjelent: 12 éve

Javult az adózási morál, kevesebben vannak minimálbéren

Az adófizetési kedv növekedése a növekvő béreknek és a szűkülő kedvezményeknek köszönhető: a családi kedvezményt például csak ötödannyian vehették igénybe, mint 2005-ben. További jó hír, hogy 204 ezerrel csökkent a minimálbéren foglalkoztatottak száma, így mintegy 527 milliárd forinttal több adó kerülhetett be az államkasszába.

Nemcsak a fekete, hanem a szürkegazdaságban is érezhető javulás, a minimálbér alatti kört leszámítva ugyanis mindenhol emelkedett a létszám. A legnagyobb létszámbővülés az egymillió és 1,5 millió forint közötti jövedelemsávban volt tapasztalható, a maga 90 ezres növekedésével. Feltehetőleg úgy gondolták a gazdasági szereplők, hogy ha már a főszabály szerint a járulékokat a minimálbér duplája után kell megfizetni, akkor már belefér az is, hogy a bejelentett bért is a duplájára emeljék.

A javuló tendenciát erősíti, hogy az egyéni vállalkozások száma 30 ezerrel, a szolgáltató szektorokban pedig 16 ezerrel csökkent a 2005-ös évhez képest, a végét járja tehát a színlelt szerződés gyakorlata. Az adóbevallások egyébként a keresetek alakulására is kiválóan rávilágítottak: az átlagos munkabér 7,2 százalékkal, havi 140 ezer forintra emelkedett.

A 4,4 millió adózó összesen 6941 milliárd jövedelmet vallott be, ami csaknem tíz százalékkal több, mint az előző év értéke. Az ebből keletkező adó 1311 milliárd forint volt, aminek közel harmadát a legjobban (azaz hatmillió forintnál többet) kereső 113 ezer ember adta.

A vállalatok terén is javult az adózási morál, 2006-ban 3472 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el, ami 96 milliárd forinttal több, mint az előző évben. A veszteséges és nulla eredményt kimutató vállalkozások száma jelentősen csökkent, bár a veszteséges cégek számának közel 14 százalékos csökkenése ellenére 9 millióról 10 millió forintra emelkedett az átlagos veszteség. A vállalatok átlagos adóterhelése az egy évvel korábbi 12,02 százalékról 12,26 százalékra emelkedett tavaly.

Népszabadság/Napi Gazdaság
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter