Megjelent: 6 éve

Jogosult vagyok korkedvezményre?

1971-től 1986-ig a kelenföldi Pamutnyomóipari Vállalatnál dolgoztam fonó valamint gyapjúipari kártoló munkakörbe, melyet kártoló gépen végeztem, mint kártológép kezelő. A 168/1997.(X.6.)Korm.rendelet 1. számú melléklet 7-es szakaszában a textiliparban végzett korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzékében meglátásom szerint e munkatevékenységek megtalálhatók. Mivel 61 éves leszek sajnos koromnál és egészségügyi állapotomnál fogva a munkaadók nem hajlandóak foglalkoztatni, jelenleg 39 év 4 hónap szolgálati idővel rendelkezem. Az lenne a kérdésem, hogy e munkakörökben eltöltött 15 év után megközelítőleg a 3.5 év korkedvezményre jogosító időre jogosult vagyok Ön szerint? Mivel az 1956-ban született nőknél a nyugdíjkorhatár 64 év 180 nap, ha a 3.5 év beszámítására lehetőség lenne akkor elindítanám a nyugdíjazási kérelmemet.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az Ön által hivatkozott kormányrendelet-melléklet 7. pontja a következő:
7. Textiliparban végzett munka

  • Előfonó, előfonatot gyártó vigonykártolt gyapjúipari kártoló [minden textilipari (fésűs, kártolt, nyújtott) előfonó tevékenység]
  • Fonó, szelfaktor-kötő, szelfaktor kötöző, fonógépkezelő, fonókötöző (minden fonótevékenység: fésűs, kártolt, nyújtott eljárás, harangfonás, gyűrűs és szelfaktor fonás)
  • Szövő [malheur-fűző (fűző-fejtő) szalagszövő, hevedergyári szövő, azbesztszövő]Ennek alapján a kártológépen végzett tevékenység feltehetően korkedvezményre jogosít (ha a munkaköre megfelelt a fentieknek és e munkát 2014. december 31. előtt végezte). A vonatkozó rendelkezések szerint a nőknek 8 év ilyen munka után 2 év korkedvezmény jár, utána minden 4 év ilyen tevékenység után 1-1 év. Ha Ön 15 évet tud igazolni ilyen munkakörben, akkor 3 év korkedvezmény járhat Önnek (a nem teljes négyéves ciklusok nem jogosítanak plusz évre).

Kérjen egy hatósági bizonyítványt a korkedvezményre jogosító idejéről a következő nyomtatványon.

Olvassa el a vonatkozó összefoglalómat is.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Hogyan mentesíthetnek közalkalmazottként munkából nyugdíjba vonulás esetén?

Rugalmasan gondolkodó önkormányzatnál vagyok közalkalmazott (33 év). Ez év December 27-én töltöm be a 65 évet. December 28-án nyugdíjas akarok... Teljes cikk

Hogyan tudom igazolni nők 40-hez a szakközépiskolai nyári gyakorlatot?

A nők 40 szolgálati időhöz elvileg beleszámít a középiskolai nyári gyakorlat. Amennyiben megszűnt a gyár ahol 1979-ben nyáron gyakorlaton voltam,... Teljes cikk

Korkedvezményes nyugdíjasként nem jár jubileumi jutalom?

2023. februárban mehetnék nyugdíjba, de sugárveszélyes munkahelyen dolgozom egészségügyben, így 7 év korkedvezményre vagyok jogosult. Azt mondták... Teljes cikk