Megjelent: 4 hónapja

Jogszabályváltozások! Ezek érintik a munkáltatókat 2022 január 1-től

A Pannon Work Csoport tagjaként Zanáné Nemes Ágnes, a HR-FACE Számviteli és Humán Szolgáltató Kft. ügyvezető szakértője összefoglalta a 2022. január 1-től érvényes jogszabályváltozásokat. Nézzük a részleteket.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2022. január elsejétől a minimálbér bruttó 200.000 forintra emelkedett, míg a garantált bérminimum összege bruttó 260.000 Ft lett. A táppénz felső határa is változott, az előző évi 11.160 Ft/napi díjról 13.333 Ft/napi díjazásra, ahogyan a Gyermekgondozási díj felső határa 280.000 Ft/hóra nőtt.

A 25 év alatti fiatalok 2022. január 1-től új adóalap kedvezményt vehetnek igénybe, melynek összege havonta 433.700 forint, ami így 65.055 Ft adómegtakarítást jelent. A kedvezményt egészen addig veheti igénybe a fiatal, ameddig be nem tölti a 25. életévét. Külön nem szükséges a kedvezményt kérnie, kizárólag akkor, ha nem szeretné a figyelembevételét, vagy csak egy részét szeretné igénybe venni.

A négy vagy több gyermeket nevelő családok személyi jövedelemadójában is változások történtek. 2022. január 1-től a bentlakásos szociális intézményben élő gyermekre abban az esetben is igényelheti az anya a teljes szja-mentességet, ha kapcsolatot tart vele és szülői felügyeleti joga is fennáll.

Az adókedvezmények sorrendje a következőképp alakul 2022-ben:

- Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

- 25 év alatti fiatalok kedvezménye

- Személyi kedvezmény

- Első házasok kedvezménye

- Családi kedvezmény

A béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatásokra vonatkozóan 2022. január 1-től megszűnik a SZÉP-kártyák Szocho mentessége, amit a veszélyhelyzet miatt vezettek be, viszont december 31-ig továbbra is lehet a kártya bármelyik zsebéből fizetni a szolgáltatásokat. A vendéglátás alszámláról 2022. február 1 és május 31 között hideg élelmiszert is lehet vásárolni, ami az átjárhatóság miatt, bármelyik alszámláról történhet. További változás, hogy a reprezentáció és üzleti ajándékok esetében szintén megszűnik a Szocho mentesség.

A szociális hozzájárulási adó mértéke 15,5 százalékról 13 százalékra csökkent 2022. január 1-től. Ezzel egyidőben a szakképzési hozzájárulás is megszűnik, viszont a munkáltatónak a 2021-ben befizetendő összege (15,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás alapján) az eddigi 17 százalékról 13 százalékra csökken.

A szociális hozzájárulási adóba, a szakirányú oktatás és a duális képzés adókedvezményére vonatkozóan kiegészítő szabályokat vezettek be a hónap elejétől kezdve.  A szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettséget – a már meglévő adókedvezményeket követő sorrendben – csökkenti

A, Amennyiben az állam, illetve szakképzési megállapodással, vagy együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott

♦ szakképző intézménnyel tanulói jogviszonyban álló tanulónként, illetve

♦ felnőttképzési jogviszonyban álló képzésben részt vevő személyenként a szakirányú oktatás, illetve

♦ szakiskolával tanulói jogviszonyban álló tanulónként a nevelés-oktatás arányosított önköltsége alapján az egy munkanapra vetített mérték és – a szakképző intézményben, illetve a szakiskolában teljesített oktatási nap és az olyan munkanap kivételével, amire tekintettel a tanuló, illetve a képzésben részt vevő munkabérre nem jogosult – a tárgyhónap munkanapjai számának szorzataként számítják az összeget.

B, Akkor is csökkenthető a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség, amennyiben a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy sikeres szakmai vizsgát tett – legalább hat hónapos időtartamban fennálló szakképzési munkaszerződése állt fenn– akkor a fentiek alapján,  a jogszerűen igénybe vett adókedvezmény 20 százalékának megfelelő az összeg.

C, Még egy csökkentési mód van, amennyiben hallgatónként a duális képzés és gyakorlatigényes alapképzési szak arányosított alapnormatívája alapján az egy munkanapra vetített mérték és a tárgyhónapban ténylegesen teljesített képzési napok számának szorzataként számolják az összeget.

Az összefoglalt információktól eltérően, az adófizetési kötelezettség 50 százalékkal csökkenthető az A, és B, pontokban foglalt összegekkel, ha a felnőttképzési jogviszonyban álló képzésben részt vevő személy a szakirányú oktatásban, a szakképzési munkaszerződéssel párhuzamosan olyan foglalkoztatásra irányuló más jogviszonya mellett vesz részt a gyakorlati képzésen, ami eltér a duális képzési helytől.

Adó-visszaigénylés keretében érvényesíthető az adókedvezmény, ha a kedvezmény meghaladja a fentiek szerint megállapított fizetendő adót, illetve a szociális hozzájárulási adó fizetésére nem köteles személy esetében.

A kisvállalati adózás (KIVA) adóelőleg alapja 2022. január elsejétől 11-ről 10 százalékra csökkent.

A szocho mértékével együtt az EKHO alap mértéke is változott, év elejétől 15,5 százalék helyett 13 százalékot kell fizetni.

A legfontosabb juttatásokat érintő változásokat a következő táblázat tartalmazza:

 

 

 

 

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Moonshot - the Virtual Race

Egy igazi sportos űrkaland cégek számára! Teljes cikk

A HIÁNYOS ÖNISMERET 7 JELE

Az önismeret egy főként a pszichológiában és a személyes fejlődés területén alkalmazott fogalom, manapság azonban egyre szélesebb körben... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek