Megjelent: 8 éve

Kevesebb cafeteria, technikailag sem zökkenőmentes indulás

images

Egy 700 hazai kisvállalkozás vezetőjének megkérdezésével végzett negyedéves kutatás, melyet a Világgazdaság közöl, azt mutatja, hogy az idén életbe lépő cafeteria szabályozások érzékenyen érintik a vállalkozások által nyújtott béren kívüli juttatásokat. Tíz százalékponttal, 53 százalékra csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a jelenleg alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyik formáját nyújtani kívánják dolgozóiknak. Ez az elmúlt évek gyakorlata szempontjából az eddigi legalacsonyabb érték.

Az étkezési hozzájárulás továbbra is őrzi elsőségét a leggyakrabban juttatandó cafeteria elemek sorában, hiszen a vállalkozások 36 százaléka számol vele. A közlekedési hozzájárulást, mint a második leggyakrabban alkalmazni kívánt béren kívüli juttatást a kkv-k negyede tervezi nyújtani dolgozóinak idén.

Az egyre ismertebb és keresettebb Széchenyi Pihenő Kártyát a decemberi felmérés során már a harmadik leggyakoribb juttatási formaként jelölték a vállalkozások, minden 10. kkv számol vele 2012-ben. A K&H-nál eddig mintegy hétezer vállalkozás jelezte igényét a K&H SZÉP-kártya programban való részvételre, és a Bank az elmúlt hónapban közel háromezer elfogadóhellyel kezdte meg az együttműködést, a szerződések megkötését. A következő hónapokban - a K&H jelentős bankkártya elfogadó POS hálózatának is köszönhetően - az elfogadóhelyek számának további jelentős növekedése várható, így ez a szám több ezerre nőhet.

Kevés az elfogadóhely

A Metropol mai írása rámutat: jelenleg ezernél is kevesebb vendéglátóhelyen fizethetünk meleg ételért országszerte a Széchenyi Pihenőkártya erre fordítható részével. Ráadásul az elfogadóhelyek többsége szállásként is működő panzió vagy hotel, az olcsóbb menzák és kifőzdék közül még kevesen csatlakoztak a rendszerhez.

Összehasonlításképpen: az étkezési utalványokat mintegy 20 ezer meleg ételt árusító helyen lehet beváltani. Ha az Üdülési Csekket tavaly októberben leváltó, szálláshelyre költhető SZÉP-kártya elfogadóhelyeinek terjedési ütemét nézzük, akkor a vendéglátásban körülbelül nyárra lehet annyi étteremben felhasználni a kártyát, mint az étkezési utalványokat - írja a lap.

A Metropol szerint technikai okokból sem zökkenőmentes az új rendszer indulása. Nincs megegyzés a három kártyakibocsátó bank közt az átjárhatóságról. Vagyis ha egy vendéglőben az egyik bank kártyaolvasó terminálja működik, a többi plasztiklappal nem tudunk fizetni. A K&H sajtóosztályán február elejére ígérték a kártyák és a terminálok közötti átjárhatóságot. Ám ha meg is születik az egyezség, az elfogadóhelyeknek mindhárom kibocsátóval (OTP, MKB, K&H) szerződést kell kötniük.

EUFE: "Az ügyfelek határozzák meg a cafeteria piac jövőjét"

A három étkezési utalvány forgalmazásra szakosodott vállalatot (Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo) képviselő Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) közleményt adott ki, mely szerint "az EUFE tagvállalatai – akik az első, és legrégebb óta folyamatosan jelenlévő szolgáltatói a hazai szegmensnek – fennakadás nélkül, továbbra is a megszokott minőségben biztosítják termékeiket és szolgáltatásaikat."

Az új szabályozásnak megfelelően az EUFE tagjai 51,17 százalékos adóteher mellett bocsátják ki étkezési utalványaikat. Az adó mértéke ugyan emelkedett, azonban a cégek, az Edenred, a Le Chèque Déjeuner és a Sodexo továbbra is üzleti potenciált látnak abban, hogy munkatárssal a magyar piac aktív szereplői legyenek, és az étkezési utalványokat megtartsák portfoliójukban, fő feladatuknak pedig az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálását tartják a jövőben is.

A munkavállalók számára az étkezési utalvány mindennapos és alapvető cafeteria juttatássá vált az elmúlt mintegy másfél évtizedben. 2012 januárjától a tagcégektől megrendelt étkezési utalványok 51,17 százalékkal adóznak. Ezzel a kulccsal számolva a munkáltatók terhei számottevően nem magasabbak, mint a kedvezményes (30,94 százalék) étkezési utalvány esetében, emellett a cégek kiterjedt elfogadó hálózatuk miatt nagyobb vásárlóerőt biztosítanak a fogyasztóknak. A munkáltatók és munkavállalók terhei abban az esetben a legmagasabbak, ha az alkalmazottak a juttatást teljes egészében bér formájában kapják. Az EUFE meggyőződése, hogy a teljes piac, a szolgáltatók, illetve egyes termékek és szolgáltatások jövőjét majd az ügyfelek döntései, illetve a munkavállalók szükségletei és tapasztalatai határozzák meg.

Világgazdaság/Metropol/HR Portal
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter