Megjelent: 1 éve

Ki lehet karrier-tanácsadó?

Pályaválasztás előtt álló fiataloknak, karrierváltáson gondolkodó szakembereknek adnak tanácsot. Képességeket mérnek fel, karrierutat terveznek, önéletrajzot, motivációs levelet véleményeznek. Hogy kik ők? A karrier-tanácsadók. Nehéz álláspiaci helyzetben még nagyobb igény van rájuk. Összeállításunkból kiderül, miként lehet kitanulni ezt az utóbbi években felfutott szakmát.

Emellett egyre gyakrabban fordulnak meg tanácsadáson a tudatos, egzisztenciálisan kiegyensúlyozott, diplomás értelmiségiek és pályaválasztás előtt álló gyermekeik. "Ez a réteg - a felesleges mellékvágányok és vargabetűk elkerülése céljából, még érettségi előtt szeretné alaposan felmérni, mennyire látja reálisan gyermeke pályaválasztási érdeklődését, képességeit. és vajon valóban a gyermek, a szülő vagy a fiatallal foglalkozó pedagógus szerinti szakma lesz számára a legmegfelelőbb. Igaz, a tanácsadó elsőként a szülőkkel egyeztet, ám a fiatalnak, egyik első komolyabb felnőtt döntése meghozatalakor célszerű magának felkeresnie a tanácsadót"- fűzi hozzá.


Szakirányon lehet tanulni a felsőoktatásban


Kérdés, ki alkalmas igazán erre a pályára és hol, hogyan szerezhetnek az érdeklődők a tanácsadói munkához szükséges végzettséget, diplomát? Jó hír a pályára készülőknek: igaz, hivatalosan karrier-tanácsadó néven nincsen felsőoktatási képzés, mégis számos hazai felsőoktatási intézmény andragógia (felnőttképzés, a felnőttek oktatásának tudománya) szakán megtalálható az úgynevezett munkavállalói tanácsadó szakirány. Amely - igaz, kicsit más néven - jól fedi a tanácsadói munka során végzendő feladatokat.
A szakmai alapképzés rendszerint hat féléves. A mesterképzések időtartama 4 félév. Már a szakmában dolgozóknak - így az egyetemeken felkereshető karrier-tanácsadásra szakosodott irodáknak - is vannak célzott tréningjei és nagyobb lélegzetvételű képzéssorozatai. A HÖOK például idén szeptemberben startol hasonlóval. Igaz, ennek gyümölcsét egyelőre csak a már karrier irodákban dolgozók élvezhetik. De ki tudja, mit hoz a jövő.
HR-esek, pszichológusok nyergelnek át


A leggyakoribb azonban, amikor pszichológiai vagy HR-diplomával a tarsolyban, több éves szakmai tapasztalattal csap fel valaki karrier-tanácsadónak. "Általában azokból válhat jó tanácsadó, akik személyiségükben érettek, empatikusak, emellett pluszban kiváló emberismerők. Meggyőződésem, hogy legalább 5-10 év, komplex szakmai területen megszerzett szakmai rutinra is szükség van ahhoz, hogy valakiből hiteles és jó tanácsadó váljon" - fűzte hozzá Pálfay Erzsébet. Sok esetben jellemző egyébként az is, hogy a tanácsadó egymaga félkarú óriás. A nem pszichológiai végzettséggel rendelkező szakemberek többnyire pszichológussal együttműködve végzik a tanácsadói munkát. A szakmai érdeklődést, a tehetséget és az irányultságot feltérképező tesztek megfelelő összeállításánál, alkalmazásánál és kiértékelésénél ugyanis megkerülhetetlen a szakértelme.


A hiteles tanácsadó elismeri, nem tud mindent


A pályán érvényesüléshez egyebek mellett-hasonlóan a lakossági szolgáltató szektorban munkát végzőkhöz hasonlóan-a személyes benyomáson is rengeteg múlik. "Bár meghökkentőnek tűnhet, rengetegen a karrier-tanácsadót is éppúgy személyes ajánlás útján, mások pozitív tapasztalatain felbuzdulva keresik fel, mint a fodrászt, a kozmetikust vagy a vízvezeték-szerelőt. A karrier-tanácsadótól is éppúgy árajánlatot és előzetes, személyes találkozót kérnek a továbbiak egyeztetéséhez " - fűzi hozzá Radics Edit, a STIL - Konzult Imázs és Karrier Tanácsadó vezetője.


Radics Edit hosszú évek szakmai tapasztalattal a háta mögött úgy látja: a hiteles tanácsadó szakmai ismeretei, szaktudása ellenére is tisztában van a korlátaival. "Nem túl szimpatikus, ha a tanácsadó minden helyzetben igyekszik mindent tudónak mutatkozni a tanácsát kérők előtt. Egy hiteles szakemberben kell annyi alázatnak lenni, hogy tudja azt mondani: ennek azért utána kell néznem. Az omnipotens viselkedés ezzel szemben gyanút kelthet az ügyfelekben"- ad útravalót a pályára készülőknek. Végezetül hozzáteszi: nem kell kétségbeesnie annak sem, aki a pályája elején tart vagy még nem nőtte ki magát nagy névvé a tanácsadásban. "Igaz ugyan, hogy számos ügyfél van, aki a szakma krémjére kíváncsi. Náluk azonban a túlterheltség miatt könnyen fennáll annak a veszélye, hogy épp a számtalan megkeresés miatt nem lesznek majd képesek a leghatékonyabban teljesíteni a tanácsadás során " - fűzte hozzá.


Alkalmanként 6-15 ezer forintért tartanak tanácsadást


A főállású, státuszban lévő karrier-tanácsadó - a közigazgatást, az állami szférát leszámítva - egyelőre ritkaságnak számít. Már ha egyáltalán van ilyen. A szakemberek többsége egyelőre a versenyszférát korábban megjárt, ott tapasztalatot szerzett egyéni vállalkozó, cégtulajdonos. Bejáratott és folyamatosan bővülő ügyfélkörrel már a kereseti lehetőségek sem rosszak. Bár a megkérdezett szakemberek nem kívántak pénzről beszélni, a kínálatot átfésülve azért kiderül: a tanácsadást igénylők alkalmanként átlagosan 6-15 ezer forintért kérhetik ki karrier-tanácsadó véleményét.


Takács Gabriella

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter