kapubanner for mobile
Megjelent: 7 hónapja

Külföldi munka, külföldi munkák

Külföldi állások, karrierépítés egy idegen országban, hasznos tanácsok.

images

 

10 tipp a sikeres külföldi munkavállaláshoz

1. Nyelvtudás nélkül ne indulj útnak. Aki nem beszéli a helyi nyelvet vagy az angolt legalább kommunikációs szinten, inkább kezdjen el itthon nyelvet tanulni, majd néhány hónap múlva vágjon neki. Máskülönben kiszolgáltatott lesz és elszigetelődik.

2. Mérd fel a lehetőségeidet. Gyűjts ismerősöket a kinézett országban, böngéssz az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES - http://ec.europa.eu/eures) állásportálját vagy a nagy helyi állásoldalakat.

3. Találd meg a megfelelő álláskeresési csatornát. Informatikai, mérnöki munkát már itthonról lehet szervezni (például internetes állásportálokra jelentkezéssel), építő-, vendéglátóipari szakmunkát hatékonyabb kint személyesen vagy a helyi munkaügyön keresztül vagy a nyomtatott sajtóban lehet keresni.

4. Készítsd el önéletrajzodat a helyi nyelven. Ehhez mintákat találhatsz minden uniós nyelven a www.europass.hu oldalon. Kérj ajánlólevelet (referenciát) korábbi magyarországi főnöködtől és fordíts azt le. (A referencia Németországban és Svájcban nagyon fontos eleme a pályázatnak.)

5. Óvatosan a csábító hirdetésekkel. Gyanakodj, ha szaktudás nélküli munkáért (például hostess munka) több millió forintos fizetést ígérnek.

6. Legyen elegendő anyagi tartalékod. Ha nincs állásajánlatod, legalább három-négy havi megélhetést biztosító pénzzel vágj bele. Nézz utána az albérleti áraknak, kalkuláld bele a kauciót és a havi megélhetési költséget. A nyugat-európai országok (például Svájc és Hollandia) között is nagyok a különbségek.

7. Nézz utána a munkaerő-közvetítőnek. Aki ügynökségen keresztül keres munkát, ellenőrizze le a közvetítőt az interneten (weboldal, vonalas telefon, közvetítői szám). Közvetítésért ne fizessen, más címen (útiköltség) is csak utólag, például a járműre felszálláskor. Személyi igazolványodat, útleveledet  ne add ki a kezedből, legfeljebb fénymásolatot adj annak, aki kéri.

8. Ha munkaajánlatot kapsz, olvasd át alaposan a munkaszerződés tervezetét. Ha kell, fordíttasd le.

9. Ha már van munkahelyed, tegyél meg mindent a beilleszkedésért. Legyél rugalmas, toleráns, barátságos és segítőkész.

10. Keresd a kapcsolatot a helyiekkel. (Ne csak a kinti magyarokkal. Így a nyelvtudásod is gyorsabban fejlődik.

Minimálbér az EU-ban

Szempont lehet a külföldi munkavállalásban a bérszínvonal. Ebben kis iránymutatást ad, hogy adott mennyi a minimálbér.

Minimálbér az EU-ban 2023-ban
Minimálbér az EU-ban 2023-ban

Külföldi munka nyelvtudás nélkül

Bizonyos pozíciókban elképzelhető, hogy idegennyelvtudás nélkül is lehet állást szerezni külföldön. Ilyen lehet például, ha egy munkavállaló egy magyarul beszélő csapat részeként szerződik külföldre. Ám ekkor is törekedjünk arra, hogy minél gyorsabban megtanuljuk alap szinten a helyi nyelvet.   

Külföldi munka szállással

Elsősorban az iparban, a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban fizikai munkaköröknél jellemző, hogy a munkaadó szállást is biztosít az álláshoz. Valahol a szállásdjjat levonják a bérből, máshol béren felül nyújtják.

Külföldi munka pároknak

Ritkán, de előfordul álláshirdetésekben, hogy párok jelentkezését is várják. Ez több szempontból előnyös lehet. A munkavállaló nem érzi egyedül magát. Ha beilleszkednek, akkor sokkal nehezebben váltanak munkahelyet, ami a munkaadónak is előnyös.

Állásoldalak külföldi munkavállalásra

A magyar álláskeresők szempontjából érdekes oldalakat és országokat gyűjtöttünk össze.

EURES: ez az Európai Unió foglalkoztatási portálja, amelynek célja az Unión belüi mobilitás segítése

Az EURES álláskeresője: https://ec.europa.eu/eures/portal/jv-se/home?lang=en

Oldalak, ahová külföldi jelentkezőket várnak: Work in Denmark (Dánia), Work in Finland (Finnország), Arbetsförmedlingen (Svédország)

A legnagyobb németországi állásportálok: Stepstone, Stellenanzeigen, Jobware, Monster, Jobstairs

A legnagyobb ausztriai állásportálok: Jobs.at, Stepstone, Jobs Nachrichten, Der Standard, Monster, Careesma.

A legnagyobb holland állásportálok: Uwv, Randstad, Werk.nl

Külföldi állásajánlatok az Állásportálon.

Általános állásgyűjtő oldalak (országra lehet szűrni): Indeed, CareerJet

Fő profilból nem állásportál, inkább kapcsolatépítő oldal, de sok az állás: Linkedin.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sofőrállás

Sokféle sofőr állás létezik, nézzünk, milyen lehetőségek kínálkoznak a különböző közlekedési eszközök vezetőinek. Teljes cikk

Minisztériumi állás

A minisztériumi állások betöltői közigazgatásban dolgozó állami alkalmazottak. A munkavállaláshoz szükséges feltételek eltérhetnek az egyes... Teljes cikk

Home office munka

A home office (otthoni munka) lehetővé teszi, hogy a dolgozók a saját otthonukból végezzék el a munkájukat, anélkül, hogy a vállalat székhelyén... Teljes cikk