Megjelent: 13 éve

Könnyebb lehet a diplomák elismertetése az unióban

Egy közösségi irányelv alapján a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy az egyes szakmákban közös képzési követelményeket fogadjanak el. Hét - az építész, az orvosi, a fogorvosi, az állatorvosi, a gyógyszerészi, az ápolói, illetve a szülésznői - szakmának az oklevelét már most is minden tagállamban azonos normák teljesítése után lehet megkapni. E szakmák sora tovább bővülhetne - az ezt lehetővé tévő jogszabály-módosítás már a parlament előtt van - tudósít a lap.

Az egységes képzési előírások alapján szerzett oklevelek elismertetése az EU-n belül automatikus, segítve ezzel a munka-erőpiaci, illetve a hallgatói mobilitást. Mészáros Gábor, az Oktatási Hivatal Ekvivalencia és Információs Központjának igazgatója elmondta: leginkább a gyógypedagógusi, illetve a mérnöki szakmai szervezetek törekszenek a közös uniós képzési követelmények megfogalmazására.

A nem azonos képzési követelményekkel rendelkező szakmák okleveleinek honosíttatásakor a fogadó ország összeveti a sajátját a küldő tagállam képzésével, és ha a két képzés hossza vagy tartalma eltér, a diploma birtokosát különbözeti vizsga letételére vagy gyakorlati idő letöltésére kötelezheti.

A nem uniós állampolgároknak még nehezebb a dolguk: ők csak akkor gyakorolhatják hivatásukat az unióban, ha ott is megszerzik a szükséges oklevelet - olvasható a Népszabadság cikkében.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter