Megjelent: 8 éve

Könnyen kijátszható az új Munka törvénykönyve?

Az új Munka Törvénykönyve még hatályba lépése után is felvet gyakorlati kérdéseket, abban azonban már most konszenzus van, hogy könnyű megtalálni a kiskapukat az új szabályozásban - derült ki a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett IX. Magyar Munkajogi Konferencián.

images

A héten tartották a IX. Magyar Munkajogi Konferenciát, amelynek ezúttal a már hatályban lévő, azonban a gyakorlatban még mindig kérdéseket felvető új Munka Törvénykönyve állt. A Visegrádon megrendezett eseményen Magyarország ismert szakemberei, bírók és jogászok vitatták meg az új szabályozás által felvetett gyakorlati kérdéseket, a lehetséges kockázatokat és azt, hogy mennyiben illeszkedik az új törvény az Európa más országaiban tapasztalható trendekhez.

A konferencián elmondták, hogy Magyarországon a munkajogi szabályozás több dologban is eltér az EU-ban megszokott elvektől. Ilyen különbségként említette előadásában dr. Berke Gyula a garantált bérminimum előírását, amely más, a kontinensen található országban egyelőre elképzelhetetlen, bár hozzá kell tenni, hogy van, ahol a külföldi, olcsó munkavállalók elkerülése miatt már felmerült bevezetésének gondolata.

Ugyancsak megkülönbözteti hazánkat a szabályozás a diszkrimináció tekintetében. Míg ez a kérdés az EU országaiban általában nemi, faji, felekezeti és életkorbeli különbség tételként szerepel a jogszabályokban, addig hazánkban általánosítanak, és mindennemű megkülönböztetést tiltanak. Marad azonban egy kiskapu, mert az eltérő bánásmódot egy esetben - ha a munkaadók eltérő közegben működnek - meg lehet indokolni.

Forradalmi változásként értékelték a konferencia résztvevői, hogy a kollektív munkajog alanyainak kiemelten nagy szabadságot enged az új Mt. a régi szabályozáshoz képest, hiszen a kollektív szerződésben csaknem korlátozás nélkül eltérhetnek a Munka Törvénykönyve előírásaitól bármelyik fél kárára. Nőhet a munkaadók befolyásának lehetősége a munkaszerződések (különösen az atipikus foglalkoztatási formák) tekintetében is, mert a felek megállapodása alapján eltérhetnek az Mt. előírásaitól.

Érdekes kérdésként merült fel a felmondási tilalomban történt változás. Eszerint ebbe a kategóriába tartozik a várandósság, a szülési szabadság (örökbefogadásnál is), a gyermek gondozása alatti fizetés nélküli szabadság, a tényleges önkéntes tartalékos szolgálat, és "nő jogszabály szerinti emberi reprodukciós eljárásával összefüggő kezelése". A felek a munkaszerződésben legfeljebb egy éves felmondási tilalomról is megállapodhatnak. A tilalomtól pedig még közös megegyezéssel sem lehet eltérni. A felmondási tilalom annak közlésétől számít az új Mt. szerint. A tilalmon belül kiemelten fontos kérdésként merült fel a védett kor, amely kapcsán mindenki egyetértett abban, hogy a szabályozás alapján csak a korábban betöltött munkakörhöz szükséges képességeknek megfelelő állást kell felajánlani, tehát alacsonyabb pozíciót nem. A bérezésről azonban nem ír elő semmit az új Mt.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter