kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Lakásépítéssel csábítják az ifjoncokat a rendőri pályára

Lakással, toborzó kampánnyal, a szakiskolák létszámának bővítésével próbálják orvosolni a rendőrhiányt, amely leginkább Budapestre jellemző. A gyakorlati órák növekedése mellett a tanoncoknak alkalmasságuk bizonyításával is kell számítaniuk - értesült a Népszabadság.

Mintegy 2500 ember hiányzik országszerte a rendőrség kötelékéből, ebből 1200-an Budapestről. A vezető beosztásokkal nincsen probléma, hiszen irányítás nélkül nem működhet szervezeti egység, de a tiszti státuszokból is több mint hatszáz üres - számol be a Népszabadság.

- A fővárosi helyzet kialakulása abból fakad, hogy miközben a szervezet pluszfeladatokat kapott, a határőrséggel való integráció után sok kolléga kihasználta a helyzetet, és Budapestről visszament abba a megyébe, ahonnan származik - magyarázta Ofella Antal, az ORFK szervezési és koordinációs osztályának vezetője.

A korábban beharangozott országos toborzó kampány keretében a középiskolákból, más fegyveres testületektől, de az "utcáról" és a már leszerelt állományból is várnak embereket. - Ezenkívül a szakiskolák felvételijét további 430 diák előtt nyitják meg. Mivel Budapesten nagy problémát jelent a vidéki kollégáknak a lakhatás, a kormány a tervek szerint nemsokára lakásépítéssel támogatja majd a rendőröket, hogy hosszú távon is minél többen maradjanak a fővárosban. Bármilyen támogatás, ösztönzés hiába, ha valakinek a családja, barátnője, mennyasszonya távol lakik. Az igazán megtartó tényező az otthon megteremtése - véli Ofella Antal.

A BRFK toborzóirodája március 15-étől működik, és a munkaközvetítő irodák, illetve a kollégák személyes kapcsolatai révén igyekszik csökkenteni a fővárosi létszámhiányt. - Idén eddig 2540-en jelentkeztek a már meghirdetett kilencszáz helyre - ezerrel kevesebben, mint tavaly. Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a pályázók negyven százaléka felel meg az egészségügyi, fizikai, pszichológiai és műveltségi tesztek után - tudta meg a Népszabadság Szabó Lászlótól, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) oktatási főigazgatóságának vezetőjétől.

Szabó László hozzátette, a térségben megnyilvánuló jelentkezési kedvet több tényező is befolyásolja: az ottani elhelyezkedési lehetőségektől egészen az érettségizettek számáig.
Magyarországon jelenleg Szegeden, Miskolcon, Körmenden és Adyligeten folyik rendőrképzés. - Miskolcon az ukrán határ közelsége, Budapesten a Ferihegyi reptér, a magasabb arányú és súlyosabb bűnözési formák határozzák meg a képzési struktúrát - állítja az igazgató.

Az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában jelenleg háromszáz diák tanul a kétéves iskolarendszerű képzésben. Sóti Kálmán, az intézmény igazgatója kifejtette, hogy az utóbbi években az elmélet és a gyakorlat aránya kiegyensúlyozottá vált. A gyakorlati kurzusokon egyre bonyolultabb, életszerű szituációkat szimulálunk, egy sofőr igazoltatásától kezdve a családon belüli erőszakig. A rendőrtanoncok alkalmasságát évente mérik - ahogy később munkájuk során is.

Kása András, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) tanintézeti és oktatási tagozatának titkára elmondta, hogy a kétéves képzés után a végzettek a területi szervezetekhez kerülnek. Arról, ki hová, átfogó helyzetértékelés után az ORFK vezetője dönt. Mivel a hiány a fővárosban a legnagyobb, zömében a BRFK-hoz, a Készenléti Rendőrséghez osztják be az újoncokat.

Sok vidéki kolléga azonban szeretne hazamenni, ezért folyamatosan szivárognak el Budapestről. Az is előfordul, hogy akinek nem sikerül visszakerülnie vidékre, el is hagyja a pályát. Az egyik megoldás, ha Budapestről toboroznak, és például lakáshoz jutással segítik a fiatalokat. - A határ menti megyékben átmenetileg enyhítette - sőt volt, ahol megszüntette - a létszámhiányt a határőrségnél dolgozó kollégák átszervezése a rendőrséghez, de könnyen újratermelődhet. Budapesten a tavalyi nyugdíjba vonulási hullám tovább rontott a helyzeten: óriási a terhelés, és a tiszti pályát egyáltalán nem teszi vonzóvá, hogy vannak olyan területi kapitányságok, ahol a létszám fele hiányzik - teszi hozzá Kása András.

A szakszervezeti tisztségviselő úgy látja, a rendészeti szakiskolákba jelentkezőkből nincs hiány, a probléma inkább az, hogy a képzési keretszámok alacsonyak, illetve a megrendelői oldal - az ORFK - financiális okból nem tud vagy nem akar több végzőst fogadni.

Népszabadság
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk