Megjelent: 13 éve

Lakásépítéssel csábítják az ifjoncokat a rendőri pályára

Lakással, toborzó kampánnyal, a szakiskolák létszámának bővítésével próbálják orvosolni a rendőrhiányt, amely leginkább Budapestre jellemző. A gyakorlati órák növekedése mellett a tanoncoknak alkalmasságuk bizonyításával is kell számítaniuk - értesült a Népszabadság.

Mintegy 2500 ember hiányzik országszerte a rendőrség kötelékéből, ebből 1200-an Budapestről. A vezető beosztásokkal nincsen probléma, hiszen irányítás nélkül nem működhet szervezeti egység, de a tiszti státuszokból is több mint hatszáz üres - számol be a Népszabadság.

- A fővárosi helyzet kialakulása abból fakad, hogy miközben a szervezet pluszfeladatokat kapott, a határőrséggel való integráció után sok kolléga kihasználta a helyzetet, és Budapestről visszament abba a megyébe, ahonnan származik - magyarázta Ofella Antal, az ORFK szervezési és koordinációs osztályának vezetője.

A korábban beharangozott országos toborzó kampány keretében a középiskolákból, más fegyveres testületektől, de az "utcáról" és a már leszerelt állományból is várnak embereket. - Ezenkívül a szakiskolák felvételijét további 430 diák előtt nyitják meg. Mivel Budapesten nagy problémát jelent a vidéki kollégáknak a lakhatás, a kormány a tervek szerint nemsokára lakásépítéssel támogatja majd a rendőröket, hogy hosszú távon is minél többen maradjanak a fővárosban. Bármilyen támogatás, ösztönzés hiába, ha valakinek a családja, barátnője, mennyasszonya távol lakik. Az igazán megtartó tényező az otthon megteremtése - véli Ofella Antal.

A BRFK toborzóirodája március 15-étől működik, és a munkaközvetítő irodák, illetve a kollégák személyes kapcsolatai révén igyekszik csökkenteni a fővárosi létszámhiányt. - Idén eddig 2540-en jelentkeztek a már meghirdetett kilencszáz helyre - ezerrel kevesebben, mint tavaly. Az elmúlt tíz év tapasztalatai azt mutatják, hogy a pályázók negyven százaléka felel meg az egészségügyi, fizikai, pszichológiai és műveltségi tesztek után - tudta meg a Népszabadság Szabó Lászlótól, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) oktatási főigazgatóságának vezetőjétől.

Szabó László hozzátette, a térségben megnyilvánuló jelentkezési kedvet több tényező is befolyásolja: az ottani elhelyezkedési lehetőségektől egészen az érettségizettek számáig.
Magyarországon jelenleg Szegeden, Miskolcon, Körmenden és Adyligeten folyik rendőrképzés. - Miskolcon az ukrán határ közelsége, Budapesten a Ferihegyi reptér, a magasabb arányú és súlyosabb bűnözési formák határozzák meg a képzési struktúrát - állítja az igazgató.

Az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskolában jelenleg háromszáz diák tanul a kétéves iskolarendszerű képzésben. Sóti Kálmán, az intézmény igazgatója kifejtette, hogy az utóbbi években az elmélet és a gyakorlat aránya kiegyensúlyozottá vált. A gyakorlati kurzusokon egyre bonyolultabb, életszerű szituációkat szimulálunk, egy sofőr igazoltatásától kezdve a családon belüli erőszakig. A rendőrtanoncok alkalmasságát évente mérik - ahogy később munkájuk során is.

Kása András, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) tanintézeti és oktatási tagozatának titkára elmondta, hogy a kétéves képzés után a végzettek a területi szervezetekhez kerülnek. Arról, ki hová, átfogó helyzetértékelés után az ORFK vezetője dönt. Mivel a hiány a fővárosban a legnagyobb, zömében a BRFK-hoz, a Készenléti Rendőrséghez osztják be az újoncokat.

Sok vidéki kolléga azonban szeretne hazamenni, ezért folyamatosan szivárognak el Budapestről. Az is előfordul, hogy akinek nem sikerül visszakerülnie vidékre, el is hagyja a pályát. Az egyik megoldás, ha Budapestről toboroznak, és például lakáshoz jutással segítik a fiatalokat. - A határ menti megyékben átmenetileg enyhítette - sőt volt, ahol megszüntette - a létszámhiányt a határőrségnél dolgozó kollégák átszervezése a rendőrséghez, de könnyen újratermelődhet. Budapesten a tavalyi nyugdíjba vonulási hullám tovább rontott a helyzeten: óriási a terhelés, és a tiszti pályát egyáltalán nem teszi vonzóvá, hogy vannak olyan területi kapitányságok, ahol a létszám fele hiányzik - teszi hozzá Kása András.

A szakszervezeti tisztségviselő úgy látja, a rendészeti szakiskolákba jelentkezőkből nincs hiány, a probléma inkább az, hogy a képzési keretszámok alacsonyak, illetve a megrendelői oldal - az ORFK - financiális okból nem tud vagy nem akar több végzőst fogadni.

Népszabadság
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csúcson az álláshirdetések száma

Már biztosan túljutott az álláspiac a koronasokkon. Egy hónap alatt 4000-rel több hirdetéssel - közel 37 ezerre – nőtt a nagy állásportálokon... Teljes cikk

Házakat és munkahelyeket gyártanak

Elindult a Belügyminisztérium társadalmi esélyteremtési főigazgatóságának (TEF) Házgyár-programja Miskolcon. Az elemek gyártásával és a lakások... Teljes cikk

Gyerekek milliói kényszerültek munkára a járvány miatt

Világszerte jelenleg mintegy 160 millió gyermek dolgozik. Sokan voltak kénytelenek elkezdeni dolgozni az elmúlt időszakban amiatt, mert szüleik... Teljes cikk