kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 11 éve

Lean menedzsment segítheti a startup vállalkozásokat

Az induló vállalkozások számára nyújt anyagi és újabban lean-módszertani segítséget az iCatapult, hogy megtalálhassák azt a globális piacot, amelynek a tagjai egymást is felismerik, mert annyira hasonló életmódot folytatnak. Ezek az angolul jól beszélő, fiatal, kreatív értelmiségiek az Egyesült Államokban szívják fel a tudást, és viszik haza. Idehaza ez a lehetőség elsősorban IT startup-ok számára nyitott.

A repülőtéren szinte felismerik egymást azok a fiatalok, akik hasonló trend szerint öltöznek, fésülik a hajukat, táblagépükön azonos oldalakat böngésznek, míg várnak a világ különböző pontjain a haza, vagy az Egyesült Államok nagyvárosaiba őket elszállító gépekre. Ezek a magasan képzett, angolul szinte anyanyelvi szinten beszélő fiatalok egy-egy zseniális ötletre próbálják felépíteni jövendő vállalkozásukat, és az ideákat rögtön a legnagyobb ötletbörzére viszik ki. Az Amerikában megszerzett tudást hazaviszik, és elültetik az adott környezetben. Sokkal egyszerűbb, és szervesebb fejlődést biztosít az, ha ezek a fiatal vállalkozók viszik haza a jó ötleteket, és zuhatagként végigfolyatják az adott társadalmon, mintha a startup vállalkozó keres befektetőt újra és újra ahhoz, hogy a nyelvi, kulturális, jogi és gazdasági környezetbe átültesse a megoldását.

Katapult New Yorkba?

A kockázati tőke-befektetéssel foglalkozó Primus Capital nem egy hagyományos céget alapított, hanem négyszázmillió forintos alaptőkével egy iCatapult névre hallgató accelerator-t. Ez a kifejezés fedi azokat a komplex támogató folyamatot végző társaságokat, amelyek az induló vállalkozások üzlet- és technológiai fejlesztésre vonatkozó tudás és tanácsadás mellett tőkebefektetést is végeznek.

Az iCatapult program egyik vezetője Hild Imre, aki tíz évet töltött az Egyesült Államokban, és hazatérte után pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat épített fel, majd azokat sikeresen működtette. Tapasztalatot szerezett abban, hogyan lehet elindítani Magyarországon egy jó ötletre alapozó kisvállalkozást, és utána hogyan tudja ez a kis cég túlélni a következő évtizedet is.

Hild Imre elmondása szerint az a céljuk, hogy a kinti partnereik révén a hazai tehetségeket is globális lehetőséghez juttassák. Ehhez ő maga is áthelyezi a következő félévben a "bázisát" New Yorkba. Hild Imre a HR Portálnak nyilatkozva elmondta, az igazi feladat számára az, hogy a technológiákat, illetve a cégeket ott tegyék sikeressé, ahol a legtöbb a felhasználó, ahol a legtöbb befektető felelhető. Azt a módszert kell kitalálni, hogyan jusson ki egy cég Amerikába" - állítja a vezető.

A 2013. február 13-án elindított program lényege, hogy az arra jelentkező, induló technológiai vállalkozások először egy hat hetes intenzív felkészítésen vesznek részt Budapesten, ahol a szakma helyi és nemzetközi szinten elismert szakértői készítik fel őket a globális megmérettetésre. A program második felében a csapatokat az iCatapult eljuttatja különböző ún. innovációs hub-okba (központokba), elsősorban New Yorkba, ahol a kiépített kapcsolati rendszeren keresztül a startupok megalapozhatják globális jelenlétüket.

Lean-nel már a kisvállalkozások sikeréért

A lean menedzsment, mint hatékony folyamatszabályozó modell ipari környezetben 50 éve, irodai környezetben pedig körülbelül 6-8 éve terjedt el. Annyira hatékony azonban ez a működésmód, hogy szinte mindegyik vállalkozás Amerikában már lean-es elemekkel dolgozik. "A lean-t el kell sajátítania egy induló vállalkozásnak is, ha úgy akar működni, ahogy a világ működik"- állítja Hild Imre. Ami az újdonság a lean-es működésmódban, az a kis, induló vállalkozások körében is, az elterjedtsége.

Ami a lean-ben nagyszerű, az éppen az egyszerűsége. Minden működési mozzanat a vevő szemszögéből történik. Nincs "l'art pour l' art" termékfejlesztés, -értékesítés, csak azzal foglalkozik a startup cég, amire a piacnak szüksége van. Az iCatapult azt tanítja meg a kezdő vállalkozások tulajdonosainak, hogyan menjenek ki a piacra, és ott beszélgessenek azokkal, akikre a termékük, vagy a szolgáltatásuk hatással van, hatással lehet. "A legfontosabb, hogy ne kezdjen el feltételezésekbe bocsátkozni egy vállalkozó" - határozta meg a sikeres működés feltételét Hild Imre. Csak olyan termék innovációjába, fejlesztésébe, értékesítésébe szabad kezdeni, amelyre szükség van. Az első, húsz lehetséges ügyféllel történt teszt-beszélgetésen szerzett információkra lehet és kell támaszkodni, amelyeken később az egész ügymenet áll, vagy bukik.

A lean az elmúlt három év során lett globálisan is a kezdő vállalkozások üzletfejlesztésének eszköze. Azt figyelték meg az iCatapultnál is, hogy amit korábban egyéves munkával lehetett csak elérni, azt a lean segítségével körülbelül három hónap alatt véghez tudták vinni. Jellemző problémája például a hazai, kezdő IT területtel foglalkozó vállalkozásoknak, hogy kevés ügyfélkapcsolattal rendelkeznek, ami fatális tévedésekhez vezetheti őket.

Felfutó hazai startup világ

Nem is gondolnánk, mennyi induló hazai kisvállalkozás kezdte el mostanában a működését. Hild Imre kifejezetten felhívta a figyelmet a Design Terminálra, ahol hetente jelennek meg újabb és újabb kis, innovatív vállalkozások a maguk egyszerű és jó ötleteivel. Az iCatapult szakemberei is egyetemi kurzusokat tartanak,hatalmas érdeklődéssel.

Az Európai Unió kisvállalkozásoknak és induló vállalkozásoknak hozta létre a JEREMIE alapot, amelyet most másodjára indítottak útnak. E mellé 30 százalékos privát tőkére is szüksége van a startup-nak, és a teljes kapott tőkével és hozammal utána el kell számolniuk. Az alap működtetését nyolc kockázati tőkebefektető nyerte el, melyek közül az egyik a Primus Capital, mely az iCatapult finanszírozója és tulajdonosa. Itt zömében egymillió euró alatti átlagos befektetési rátákkal bíró cégek jelentek meg. Egy-egy cég 4-5 fős mikro vállalatokat jelent. A hatásuk azonban jóval túlmutat a méretükön. Az egyik vállalkozás, például távmunkában 7000 embernek ad olyan munkát, amellyel táv-call centerek operátoraivá válhattak.

Míg Szlovákiában a 3D-s grafikák nagyon népszerűek - szinte minden második IT startup ezzel foglalkozik -, addig idehaza nagyon sok IT security-vel, titkosítással foglalkozó induló vállalkozás van. Az úgynevezett "etikus hackelés" bankok, biztosítók, de bármely adatforgalommal foglalkozó cég számára fontos terület.

A kiváló kezdőötlettől eltekintve az tette őket naggyá, hogy tudatosan fókuszáltak a piaci igények mérésére. Ennek köszönhetően érték el azt a pozíciót, amelyben most is vannak, és elmondható róluk, hogy a hatékony piac-elérésük nyitotta meg a számukra a nemzetközi siker kapuját.

Az iCatapult nem egy tanácsadó cég. Számukra nem a megbízás a lényeg, hanem az, hogy az induló vállalkozásokat ki tudják vinni a nagyvilágba, és hozzásegítsék őket a globális, saját piac megtaláláshoz. Ez pedig a hasonló életstílusú, munkafilozófiájú, értékrendű fiatalokból összeálló piac nyújtotta téren jelent helyfoglalást. Ma közel 5-600 millió ember beszél angolul, és jár-kel a világban új lehetőségeket kutatva. A magyar társadalomban ez csupán 2-3 százalékot kitevő társadalmi réteg, de lényegesen nagyobb a lélekszámuknál a befolyásuk. Nyugaton pedig ennél sokkal nagyobb demográfiai szegmensről van szó. Ők használják ugyanazokat a kommunikációs eszközöket, csatornákat. "Nem az a célpiac, aki még nem beszéli az üzleti angolt" - véli Hild Imre.

Termékmagyarázat anyukáknak

A közel másfél éve felfutóban lévő startup világra már jellemző, hogy elfogadnak néhány, a globális piacon létező törvényszerűséget. Először is a megvalósító tehetség, az ember a minden, az ötlet önmagában még nem ér sokat - állítja a befektetési szakember.

A másik, az eladással kapcsolatos megállapítás. Elég egyszerű-e a terméked leírása. Hild Imre négy éve kurzusokat tart arról, hogyan lehet egy termékleírást leegyszerűsíteni. "Ha el tudod magyarázni az anyukádnak a fejlesztésed lényegét, akkor jó úton haladsz" - állítja a szakember. Ha ez nem sikerül, akkor vagy nem tanulta meg az innovátor a leegyszerűsített termékbemutatást, vagy nem a megfelelő dologgal foglalkozik, ha sikeres akar lenni. Sok IT szakembernek a szakma a kisujjában van, de ezen felül is még ugyanannyira fontosak az egyszerű, stílusos megoldások. A világ legjobban használható okos telefonjához még használati utasítás sincs, ami a veszély nélküli használatot jelenti, átvitt értelemben.

A hazai piacon, ha egy induló vállalkozásnak van egy jó ötlete, akkor befektetőt keres, aki komplex üzleti terv bemutatását várja el tőle. Az USA-ban ezt csak a már történettel rendelkező, 5-8 éve a piacon működő cégektől várják. Ott e helyett inkább üzleti modellt szeretnének a tőketulajdonosok látni. Terveket, amelyek szerint a termék, vagy a szolgáltatás eljut a felhasználókhoz. "Ezt az egyszerű megközelítést valahogy a hazai üzleti környezetben nehéz tudatosítani" - véli Hild Imre.

A negyedik fontos lépése a startup világ működőképességének, az a fejlett kapcsolati háló. Ez alatt Hild Imre azt érti, hogy az USA-ból nézve a magyar piac kicsi. Mivel már 18 éve beindult a startup kultúra odaát is, előbb-utóbb találkozni lehet olyannal, aki ismer egy-egy hazai induló vállalkozót. "Egész egyszerűen nem engedheti meg magának egy szakmailag igényes vállalkozó, hogy ne ismerjen mindenkit a hazai piacról" - állítja a szakember. Tudni kell azt is, hogy mi az, amire ő maga képes, de azt is látni kell, hogy mire képes a hazai piac. E nélkül ugyanis se mozdulni, se összefogást kovácsolni nem lehet.



  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk