Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Már 91 nyugdíjas szövetkezet működik

A legfrissebb adatok szerint a cégbíróságon 91 közérdekű nyugdíjas szövetkezetet jegyeztek be, tagságukra becslések vannak. A KÖZÉSZ felmérése szerint a már működő nyugdíjas szövetkezetek legszívesebben heti 3-5 napban, napi 4-6 órában, lehetőség szerint délelőtt vállalnak feladatot, de nem zárkóznak el az éjszakai munkavégzés elől sem - írja az MTI.

images

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Szövetsége (KÖZÉSZ) adatai szerint eddig megközelítően 100 nyugdíjas szövetkezet alakult, mintegy húszezer tagsággal, több száz szerződéssel, és nagyjából 1 milliárd forint éves szerződésállománnyal rendelkeznek.

Kósa Lajos szerint szövetkezet a legdemokratikusabb vállalkozási forma a nyugdíjasok esetében. Elmondta, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezet vállalkozási forma piaci körülmények között működik, ugyanakkor a nyugdíjasok foglalkoztatásának jelentős a társadalmi és gazdaságpolitikai hatása.

Kósa Lajos ismertette, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek rugalmasabb foglalkoztatást tesznek lehetővé a munkatörvénykönyve hatálya alá tartozó nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásánál. A nyugdíjas szövetkezeteknek kedvezőbb az adózás. Becslések szerint a nyugdíjas szövetkezetek éves árbevétele elérheti majd a 150 milliárd forintot.

A tárca nélküli miniszter kitért arra, hogy a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek indítása még az elején tart, szabályozásuk pedig követi majd a működési tapasztalatokat.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott felidézte, hogy az Országgyűlés tavaly fogadta el a törvényt a nyugdíjas szövetkezetekről, és teremtette meg a nyugdíjasok kedvező feltételekkel történő foglalkoztatását, a generációk közötti jó együttműködés lehetőségét.

Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy a vállalkozások létszámhiánnyal küzdenek, becslésük szerint 200 ezer megfelelően képzett munkaerő hiányzik a versenyszféra munkaerőpiacáról. A VOSZ szerint a nyugdíjas szövetkezetek bővítik a munkaerő kínálatot. A VOSZ elnökhelyettese logikus eszköznek nevezte nyugdíjas szövetkezetekkel foglalkoztatásra szerződni a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a vendéglátóiparban.

Turi Dénes, a KÖZÉSZ elnöke hangsúlyozta, hogy érdekvédelmet és érdekképviseletet kívánnak ellátni, a nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatos tapasztalatokat közvetítik majd a döntéshozóknak.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A tisztességtelen kölcsönző cégek kikoptak a piacról, ma már nem éri meg kockáztatni

A munkaerő-kölcsönzés ma már transzparens és szigorúan szabályozott tevékenység, ahol nem éri meg trükközni, a korábbi negatív tapasztalatokból... Teljes cikk

Egyre többen dolgoznak kölcsönzött munkaerőként

A legutóbbi kötelező adatszolgáltatás szerint Magyarországon több mint 800 munkaerő-kölcsönző cég létezik és közel 150 ezer fő dolgozott... Teljes cikk

Nyugdíjasokat ültetnének a kormányablakokba

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón elmondta felmerült, hogy a kormányablakoknál szeptembertől nyugdíjasokat... Teljes cikk