Megjelent: 11 éve

Még mindig kevés fogyatékkal élő dolgozik

A lisszaboni folyamatban lefektetett, 2010-re elérni kívánt 70 százalékos foglalkoztatási rátával szemben jelenleg Magyarországon a mintegy 640 ezer munkaképes korú, fogyatékossággal vagy egészségkárosodással élő személy mindössze 9 százaléka dolgozik. E célcsoport foglalkoztatáspolitikájában a legfontosabb stratégiai cél a nyílt munkaerőpiacra való kivezetés kell, hogy legyen - mondta Kemény Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Salva Vita Alapítvány közelmúltban tartott rendezvényén.

Hozzátette: jelenleg 33 civil szervezet nyújt számukra alternatív munkaerő-piaci szolgáltatást, amely a tavalyi évben a bevont 5235 ügyfél közül 839 személy normál munkahelyen való elhelyezését támogatta.

Társadalmi szolidaritás a versenyképesség szolgálatábanVirág Éva, az AmCham HR Bizottságának elnöke elmondta, hogy harmadik éve szerveznek konferenciát a társadalom toleranciájának növelése érdekében. Álláspontjuk szerint az esélyegyenlőségi kérdés az egyik legfontosabb tényezője egy modern és demokratikus állam fejlődésének. Úgy gondolják, mindannyiunk feladata, hogy széles körű tájékoztatással, a jogszabályi környezet módosításával, felelősségteljes piaci és politikai magatartással hozzájáruljunk az ország versenyképessége szempontjából elengedhetetlen társadalmi szolidaritás növeléséhez.

Jeffrey D. Levine, az Egyesült Államok nagykövetségének ügyvivője azt hangsúlyozta, hogy akkor érthetjük meg igazán a fogyatékossággal élő emberek nehézségeit, problémáit, ha mi magunk is megtapasztaljuk ezeket.

Kerekesszékesek a call centerbenMüllerné Székely Noémi, Magyar Telekom Nyrt./ T-Mobile és Integrált Lakossági Ügyfélszolgálatának igazgatóhelyettese személyes elkötelezettsége révén jutott arra az elhatározásra, hogy a call centerben kerekesszéket használó mozgássérült munkavállalóknak munkalehetőséget biztosít. Jelenleg 16 megváltozott munkaképességű kolléga dolgozik náluk, akadálymentes munkakörnyezetben. A munkaköri követelményeket megbízhatóan teljesítik, elkötelezettek, lojálisak, fluktuáció gyakorlatilag nincs ebben a munkavállalói körben.

A szakemberek a rendezvényen rámutattak: jelenleg hazánkban a fogyatékossággal élő emberek mindössze 2-3 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, és a nyelvtudás hiánya is korlátozza foglalkoztathatóságukat. Mint azt Kiss Enikő HR igazgató kiemelte, az IBM Magyarország Kft. éppen erre a nehézségre reflektált fogyatékos diákok egyenlő esélyű hozzáférését biztosító programjával.

Amiért megéri...A Salva Vita Alapítvány és a Tesco-Globál Áruházak Zrt. közös előadásának keretében a résztvevők egy tanulásban akadályozott fiatalemberrel is megismerkedhettek, aki az Alapítvány Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatása segítségével helyezkedett el a Tesco-ban kocsigyűjtőként. Hackl Mónika, a Tesco szóvivője kiemelte, az értelmi sérült kollégák példamutatóan megbízhatóak, elkötelezettek, a kollégák is pozitívan reagálnak rájuk, sőt a saját munkájukat is jobban megbecsülik általuk. A vásárlók azonban idegenkednek tőlük, a fogyatékos - különösen az értelmi sérült - embereknek hazánkban egyelőre igen alacsony szintű a társadalmi elfogadottsága.

Kocsy Béla igazgató a Hotel Pandában zajló munkafolyamatokat mutatta be, a szálloda 95 százalékban megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató, Európában egyedülálló vállalkozás, amely a Salva Vita Alapítvány képzési programjának is gyakorlati helye. Kocsy Béla kiemelte, hogy a négycsillagos szálloda egy profit-orientált vállalkozás, számukra üzletileg is megéri a fogyatékos kollégák alkalmazása. Felmérés bizonyítja, hogy dolgozóik kedvesebbek, mint a többi szállodában, a légkör barátságosabb, családiasabb. Emellett az sem elhanyagolható, hogy átlagosan 20 százalékot javult a sérült munkavállalók egészségi állapota, pusztán a munkába állástól. Szállodai kihasználtságuk - és ezáltal eredményességük - folyamatosan javul, ami egyértelműen a fogyatékos kollégák teljesítményét, elkötelezettségét dicséri.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A régióban tovább él a kurzarbeit - nálunk nem?

Miközben Magyarországon már nem lehet munkahelyvédelmi bértámogatásra pályázni, a Niveus Consulting Group régiós összehasonlításából az... Teljes cikk

Ismét megugrott a munkanélküliség az USA-ban

A vártnál nagyobb mértékben nőtt szeptember első hetében az első alkalommal benyújtott munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban... Teljes cikk

110 ezer diplomás került a munkaerőpiacra nyelvvizsga nélkül

Mintegy 110 ezren vehették át eddig nyelvvizsga nélkül a diplomájukat. Ez volt a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első lépése. Teljes cikk