kapubanner for mobile
Megjelent: 18 éve

Megállapodás a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsban a 2006. évi személyi juttatásokról

I. A Belügyminisztérium dolgozóinak 2006. évi személyi juttatásairól szóló egyeztetések a költségvetési tervezéssel párhuzamosan folytak. A kormány meghatározta a bérfejlesztés kereteit, és célul tűzte ki a belügyi hivatásos végrehajtói állomány kiemelt illetményemelkedését. Ennek köszönhetően a teljes hivatásos állomány illetményalapja már 2006. január 1-jétől 35 000 forintról 36 800 forintra emelkedett.

II.
A Rendvédelmi Szervek Tárcaközi Érdekegyeztető Fórumán (RSZTÉF) a tárgyalássorozat Közös nyilatkozattal zárult, amelynek értelmében:
a teljes rendvédelmi szektorban szolgálati időpótlékot, a Rendőrség állománya számára közterületi pótlékot, a Határőrség állományának határrendészeti pótlékot, a veszélyes katasztrófavédelmi tevékenységet végzőknek külön pótlékot vezetünk be,
a Rendőrség és a Határőrség állományának nyomozói pótlékát, a tűzszerész pótlékot és a helyi szervek főosztályvezetői besorolású vezetőinek illetménypótlékát megemeljük.
A jogszabályi háttér megteremtéséhez kezdeményeztük a hivatásos szolgálati törvény, és a kapcsolódó végrehajtási rendeletek módosítását.

III.
A mai megállapodást a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsban (BÉT) intenzív tárgyalások előzték meg. Ennek eredményeként született meg a közös álláspont a személyi juttatásokról. Az aláírt megállapodás az év során mintegy 60 ezer dolgozó számára teremti meg a nyugodt munkavégzés feltételeit.

A megállapodás tartalmazza, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározott 3,01%-os átlagos illetményfejlesztést, valamint a pótlékalap 19 600 forintra történő emelkedését kiegészítve, a közalkalmazotti állománynál 3 évenként kötelező januári előresoroláskor elérendő minimális illetményemelkedés mértéke változatlanul 4 700 forint marad úgy, hogy ez nem része az áprilisi, tábla szerinti illetményemelésnek. A köztisztviselői állomány tekintetében az illetményalap és az ahhoz kapcsolódó illetményelemek április 1-jétől 5,14%-kal emelkednek. A tárcánál foglalkoztatott, Munka Törvénykönyve alá tartozó állomány (munkavállalók) illetményfejlesztése egységesen legalább 5,5%-os lesz szintén 2006. április 1-jétől.

Az illetménybe nem tartozó egyéb juttatások a következőképpen alakulnak az idei évben. A munkáltatók által fizetett étkezési hozzájárulás (utalvány) a teljes személyi állomány számára a korábbi 4 000 forint helyett személyenként havi 4 500 forint lesz. A munkáltató által étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása, vagy e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalvány a tavalyi 8 000 forinttal szemben az idei évben személyenként havi 9 000 forintra emelkedik.

A ruházati költségtérítés a hivatásosok esetében 87 500 forintról 92 000 forintra, míg a köztisztviselőknél 70 000 forintról 72 700 forintra nő. A közalkalmazotti és közigazgatásban dolgozó munkavállalói ruhapénz mértéke a 2006. évi mértékkel megegyezően 45 000 forint.

A tárca teljes közalkalmazotti és a munkavállalói állománya részére a ruházati költségtérítés kifizetésével egy időpontban kis értékű ajándékutalványt biztosítunk 5 000 forint értékben. Ezt követően 2006. decemberében részükre további 4 000 forint, a köztisztviselői állománynak pedig 6 000 forint értékben adunk kis értékű ajándékutalványt.

Az iskolakezdési támogatás minimális mértéke gyermekenként 14 500 forint. Ezen összeg 18 400 forintos határig az intézmények költségvetési helyzetétől függően saját hatáskörben tovább emelhető. Az idei évben a dolgozók gyermekei mindkét belügyi alkalmazott szülő után részesülnek a juttatásban, legkésőbb 2006. augusztus 5-éig.

Az önkéntes magánnyugdíj-pénztári befizetésekhez a munkáltató támogatásának minimális mértéke az előző évi mértékkel azonos lesz.

A munkavállalói oldal az aláírt megállapodás értelmében vállalja, hogy a Megállapodásban szereplő kérdésekben, témakörökben a 2006. év folyamán nem élnek a szakszervezeti nyomásgyakorlás eszközeivel, nem kezdeményeznek aláírásgyűjtést, illetve demonstrációt.
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Várakozáson felül: 600 ezer forint az átlagkereset. Elindultak a bérek?

Minden elemzői várakozást felülmúltak a KSH által közzétett januári kereseti adatok. A bruttó átlagkereset 605.000 Ft, a rendszeres bruttó... Teljes cikk

A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek