Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Megvan a 2018-as költségvetési javaslat

A munkáltatói járulék 22 százalékról 20 százalékra csökken, a társasági adókulcs marad 9, az szja pedig 15 százalékos. A minimálbér 8, a garantált bérminimum 12 százalékkal nő - írta az Index.

A 2018-as költségvetés a munkából élők költségvetése, ami a gazdasági növekedésre és a csökkenő közterhekre épül - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2018-as költségvetési javaslatot bemutató sajtótájékoztatón.

Varga azt mondta, a költségvetés a családok támogatására épít, arra, hogy az állam legtöbb intézkedése a családok támogatásán keresztül valósuljon meg. A büdzsé céljai a teljes foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés fenntartása és a biztonság erősítése.

A kisvállalkozói adó (kiva) 14-ről 13 százalékra csökken a terv szerint. Az ábrán az látszik, hogy az adócsökkentések ellenére áfából és kisvállalkozói adóból is több bevételt várnak 2018-ban 2017-hez képest, de szja-ból is növekvő bevételekre számítanak. Társasági adóból viszont csaknem 400 milliárd forinttal kevesebb bevétel van betervezve. Az is érdekes, hogy a lecsökkentet kivából csaknem kétszeres bevételt várnak 2017-hez képest.

2018 januárjában havi 35 ezer forintra nő a kétgyerekes családok havi adókedvezménye, ennek nyomán fejenként évi 240 ezer forint marad egy átlagos kétgyermekes családnál. A munkáltatói járulék 22 százalékról 20 százalékra csökken, a társasági adókulcs marad 9, az szja pedig 15 százalékos. A minimálbér 8, a garantált bérminimum 12 százalékkal nő.

Varga arról is beszélt, hogy 2018-ban folytatódnak az életpályamodellek alapján beígért béremelések.

Ennek keretében jövőre átlagosan 5 százalékkal nő a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetése, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal foglalkoztatottjai 15 százalékos illetményemelés kapnak, elérve ezáltal az átlagosan 50 százalékos növekedést.

Lesz egy 5 százalékos bírói és ügyészi illetményalap-emelés,
és egy szintén 5 százalékos felsőoktatási oktatói, kutatói és tanári bérrendezés.

Varga azt is elmondta, hogy a nyugdíjakat az infláció mértékének megfelelően akarják emelni, ugyanakkor 2018-ban nyugdíjprémiumra is lehet számítani.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Megvan a 2018-as költségvetési javaslat
2. oldal - Több jut mindenre
Follow hrportal_hu on Twitter