Szilágyi Katalin
Megjelent: 11 éve

Microsoft, ahol teret adnak a nőknek

Fekete Judit
- Úgy tűnik, az informatikai ágazat igyekszik megbecsülni női dolgozóit, hiszen nem az idei az első év, amikor egy IT vállalat nyeri el a Legjobb Női Munkahely díjat. A Microsoftnak miért fontos, hogy a női dolgozókat is elismerjék?

- Alapvetően két szempontból is. Egyrészt azért, mert a Microsoft évek óta rendszeresen megméretteti magát olyan felmérésekben, amelyek a munkavállalói elégedettséget jelzik. Nagyon hiszünk abban, hogy üzleti sikert csak elégedett, felkészült, motivált kollégák hozhatnak. A "Legjobb Munkahely" felmérésekben évek óta előkelő helyen végzünk, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség viszonylag új kezdeményezése azonban egy újfajta és izgalmas megmérettetés lehetőségét kínálta fel számunkra is.

Női kollégáink elégedettsége pedig azért különösen fontos, mert kimondottan törekszünk arra, hogy - természetesen megfelelő szaktudás és tapasztalatok megléte esetén - növeljük a "hölgykoszorú" létszámát, és nem csak a Microsoftnál. Azokban a csapatokban, ahol az informatikai szakma sajátosságaiból eredően a sok férfi mellett nők is dolgoznak (a magyarországi Microsoft vezetésének közel fele nő!), napi szinten tapasztaljuk a kommunikációs előnyöket, a döntéshozatal sokszínűségét. Egyre többen ismerik fel, hogy a nők arányának növelése gazdasági szükségszerűség is: amikor a fogyasztói döntések jelentős részét nők hozzák, akkor értelemszerűen fontos az is, hogy egy kereskedelmi cégben megjelenjen a női gondolkodásmód, kifejeződjenek a férfi-gondolkodástól időnként eltérő preferenciák. Ráadásul egy - eddig - kimondottan férfias iparágban sokszor még mindig kuriózumnak számít egy női munkatárs megjelenése, és sokszor tapasztaljuk, hogy kellő szaktudással és érvelési képességekkel több figyelmet tudunk elérni például egy tárgyalási helyzet kritikus fázisaiban.
A Legjobb Női Munkahely 2009 pályázat nyertese a nagyvállalatok körében a Microsoft Magyarország Kft. lett, második helyen Fővárosi Gázművek Zrt., míg a harmadik helyen a MAVIR Zrt. végzett. A kis- és közepes vállalkozások közül az S Modell Kereskedelmi Zrt. bizonyult a legjobbnak, őt követte a Quintiles Magyarország Kft. valamint a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt.


- Azért jelenleg az IT-szektorban még alulreprezentáltak a hölgyek. Mit gondolnak, ennek az az oka, hogy az informatika világa inkább a férfiak számára érdekes, fiús szakma vagy nem nyújt elég vonzó karrierpályát ez a terület?

- Azt gondoljuk, hogy ez egy tradicionális gondolkodás eredménye, a fejekben az informatika valóban férfi szakma. Az IT-szektor minden szereplőjének láttatnia kell ugyanakkor, hogy az ilyen cégeknél sem csak fejlesztők dolgoznak: nálunk például nagyon sok olyan munkakör van, ahol erős informatikai vénával, érdeklődéssel (és akár, de nem feltétlenül ilyen irányú végzettséggel) rendelkező kolléganők dolgoznak értékesítésben, marketing vagy a partnereinkkel való stratégia kialakításában. Emellett van ennek az IT-nak egy hatalmas előnye, amely adott életfázisokban a nők számára kiemelten fontos: a rendelkezésre álló IT-megoldások miatt sokkal több rugalmasságra, a hagyományostól eltérő időbeosztásra van lehetőségünk. Például a "home office" keretében az otthoni munkavégzésre - és talán nem tűnik elfogultságnak, ha megemlítem, hogy ezeket a szoftveres megoldásokat éppen a Microsoft szakmérnökei fejlesztették ki, akik között természetesen sok női szoftver-szakembert találunk.

- A Microsoftnál hogyan oszlik meg a nők és a férfiak aránya, pozíciókat, szakterületeket tekintve? Terveznek-e bővítést a hölgyek javára?

- A magyar informatikai piacra jellemző, hogy a nők aránya a cégeknél 20-25 százalék körül mozog, ez az arány jellemző nálunk is. Mi kiemelt területnek tekintjük a tehetséges női munkaerő vonzását, ami abban is megnyilvánul, hogy a keresések folyamán mindig igyekszünk női jelölteket is találni - elfogadva, hogy ez néha több időt és erőforrást is igényel. A végső döntés és a kiválasztás természetesen már kizárólag a szakmai kvalitásoktól függ.

- Hogyan próbálják vonzóvá tenni ezt a pályát a tehetséges női munkaerő számára?

- Több kollégánk dolgozik azon, hogy már az egyetemeken is láttassuk: az informatika nem kizárólag a férfiak terepe. A fent említett munkakörök bemutatásával, a rugalmasság hangsúlyozásával, és nem utolsó sorban a nálunk dolgozó, eredményes női kollégák szerepeltetésével tesszük ezt vonzóvá.

- Azok a nők, akik ebben a szakmában dolgoznak, előnynek tartják a kreativitást, a szakmai fejlődést, az anyagi gyarapodást, ugyanakkor hátrányos megkülönböztetést is tapasztalnak, főként az anyák, akiknek nagy terhet jelent, hogy nem veszik figyelembe a magánéletet. Elsősorban a férfiak munkastílusa érvényesül, és nehéz lépést tartani az ágazatot jellemző gyorsasággal, a folyamatos tanulással a családban való helytállás mellett. Önök hogyan tudják ezt ellensúlyozni?
A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség 2007-ben, az "Egyenlő Esélyek Mindenki Számára - Európai Év" tiszteletére hagyományteremtő céllal indította el a "Legjobb Női Munkahely" pályázatot, amelynek célja, hogy rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi szempontján túl a nők alkalmazásának gazdasági szükségszerűségére. Értékelési szempontok:
- tisztességes munkafeltételek;
- a karrierlehetőség, előremenetel biztosítása;
- az egészség és a jó közérzet megőrzésének lehetősége,
- a készségek fejlesztésének lehetősége;
- a munka és a magánélet összeegyeztethetősége
A pályázatban a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség együttműködő partnerei a Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága.


- A szakmánk valóban folyamatos tanulást igényel, hiszen az IT maga a fejlődés, de ez nemtől függetlenül mindenkit érint. Ugyanakkor ezekről a képzésekről, az oktatásról a cég gondoskodik, ráadásul a hagyományos tantermi tanításnál már sokkal több nálunk az online tréning, ami otthonról is végezhető. Kétségtelen, hogy a munka és a magánélet összeegyeztetése nem könnyű feladat, de a rugalmas munkaidő, a home office-nak köszönhetően otthonról is teljesértékű munkavégzés lehetősége mind ezt könnyítik meg. Mivel mi általában a minimum 5-8 év tapasztalattal rendelkező szakembereket keressük, kolléganőink nagy része a családalapítás környékén van, többen kisgyerekes anyukaként dolgozunk és élünk ezekkel a lehetőségekkel. Saját példám is hasonló: 1 éve csúsztatott időbeosztásban dolgozom, a többieknél sokkal korábban kezdek, és hamarabb is indulok haza, hogy a késő délutánt és az estét a családommal tölthessem. Nem könnyű, hiszen gyakran előfordul, hogy a családi teendők után este még dolgozom. Azt gondolom, ez döntés kérdése, és tény, hogy egy ilyen helyzetben a kollégáinknak is rugalmasnak kell lenniük.

- Milyen elvárásoknak kell megfelelniük azoknak a nőknek, akik Önöknél szeretnének dolgozni?

- A szükséges szakmai ismereteken és az erős angol nyelvtudáson kívül nagyon fontos, hogy jól kommunikáljanak és rendelkezzenek ügyfélközpontú szemlélettel. A munkakörtől függően persze fontosak például az értékesítési készségek is. A folyamatos tanulásra való indíttatás, a szektort annyira jellemző gyorsaság, a változásokhoz való alkalmazkodás képessége kiemelten lényeges.

- És mire számíthatnak, ha sikerül felvételt nyerniük? Hogyan épül fel a Microsoft HR stratégiája, és ebben mekkora szerepet kapnak a női programok?

- Lehetőségek szempontjából is teljes az esélyegyenlőség. Az a tény, hogy a Microsoft magyar leányvállalatának felső-vezetésében közel 50 százalékos a nők aránya, már önmagában is jelzi, hogy nemcsak olyan pozíciókban dolgoznak nálunk hölgyek, amelyekben ez jellemző (például: pénzügy, HR). Belépéskor mindenkinek egyforma tréninget kínálunk, a karrierlehetőségek is egyenlők természetesen. Az esélyegyenlőség folyamatos biztosítása, egyfajta önellenőrzés érdekében vizsgáljuk azt is, hogyan viszonyulnak egy pozíción belül a női és a férfi bérek: nincs különbség egyik nem javára sem.

- Az álláspiacon évek óta keresettek az informatikusok, mérnökök, egyre nagyobb hiány van a jó IT szakemberekből, mert egyre kevesebb fiatal választja az informatikai képzést, aki pedig végez, nem mindig felel meg a cégek elvárásainak. A vállalatok gyakran panaszkodnak a pályakezdők hiányosságai miatt. A Microsoft mit tapasztal ezen a téren, miben kellene erősíteniük a fiataloknak?

- Az elmélettől való távolodás, a praktikusabb, használható tudás hiánya még mindig jellemző. Nagy odafigyeléssel és erősen kell keresnünk azokat a pályázókat, akik már pályakezdőként is hatékonyan kommunikálnak és valóban tárgyalóképes nyelvtudást mondhatnak magukénak. Sok munkakörünkben nagyon lényeges, hogy a jelölt valódi és naprakész IT tudással, az újdonságok iránti nyitottsággal és érdeklődéssel, valamint az értékesítési feladatok miatt erős kommunikációval rendelkezzen - ezek a tulajdonságok még mindig nehezen találhatók meg a munkaerőpiacon, ami talán az egyetemi oktatás elsősorban elméleti jellegének tudható be.

  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szabadságvesztéssel is büntethető, aki bántalmazza vagy fenyegeti az útellenőröket

Március elsejétől a Büntető törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei és... Teljes cikk

Szervizes jelentése

A szervizes feladata különböző gépek, eszközök (területtől függ) javítása, karbantartása. Teljes cikk

Az iskolaőrök a távoktatás ideje alatt is dolgoznak

Az iskolaőrök zöme az online oktatás idején is bejár dolgozni, néhányukat ideiglenesen másik iskolába vezényelték vagy a helyi kapitányságon... Teljes cikk