kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Milyen lehetőségeket tartogat az online marketing iparág?

Friss diplomával a kezünkben, esetleg néhány éves munkavállalói tapasztalattal a hátunk mögött is számos lehetőséget tartogathat számunkra az online marketing iparág. De mégis mi vár arra, aki ebben a vibráló szektorban szeretne elhelyezkedni?

 

marketing

Friss diplomával a kezünkben, esetleg néhány éves munkavállalói tapasztalattal a hátunk mögött is számos lehetőséget tartogathat számunkra az online marketing iparág. De mégis mi vár arra, aki ebben a vibráló szektorban szeretne elhelyezkedni?

De mi az az online marketing?

Az online-, web- vagy digitális marketing tulajdonképpen nem más, mint termékek, szolgáltatások reklámozása, értékesítése a világhálón keresztül. Bár eszközeiben eltér, alapállásában nagyon közel áll a hagyományos marketinghez, csupán a közeg más, amiben működik.

Az online marketing területén belül számtalan különböző csatornát, eszközt használhatunk a céljaink elérésére. Ezek az eszközök mára többnyire maguk is külön kis univerzumok, specializált szakemberekkel. Ebből következik, olyan ma már nem nagyon van, hogy valaki “online marketing szakember” legyen, sokkal inkább például webfejlesztő, SEO specialista, PPC manager, stb.

A legfontosabb online marketing területek között van például a Facebook marketing, a különböző fizetett hirdetési platformokat magába foglaló PPC, a Google keresőből érkező organikus forgalomra specializált keresőoptimalizálás (SEO), de külön terület a hatékony weboldalak tervezésével és megvalósításával foglalkozó webdesign és fejlesztés is.

Nem szükséges a mély IT tudás

Az online marketinggel szemben az egyik legmélyebb előítélet, hogy ez is olyan “IT-féle” dolog, amihez megkerülhetetlen a mély informatikai tudás. Nos, ennek pontosan az ellenkezője igaz. 

Természetesen nem hátrány, ha van némi alapszintű tudásunk a világháló működéséről, és nem tévesztjük össze a Facebook-ot vagy a Google-t az internettel. Esetleg például tudjuk, nagyjából (!) hogy épül fel kódszinten egy weboldal. De még ez is olyan dolog, amit útközben fel tudunk szedni.

Amire viszont szükség lehet ebben az online marketing világban, az maga a marketing szemlélet. Ez lehet személyes adottság is, vagy például szakirányú képzésben felvett tudás. A lényeg maga a szemlélet, ami azonban szintén elsajátítható.

Még fontosabb a gyors tanulás képessége, és hatalmas előny, ha valaki képes nagy mennyiségű adatot effektíven átlátni, vagy különböző területekről összeszedett információkat hatékonyan szintetizálni, rendszerezni.

Komoly IT háttértudásra tehát nincs szükség, alap felhasználói ismeretekkel nyugodtan el lehet indulni. Az online marketing tevékenységhez használt rendszerek, szoftverek használatát úgyis munka közben lehet legjobban elsajátítani. 

Folyamatos tanulás

Az online marketing terület egyik sajátossága, hogy tényleg nagyon gyorsan változik. Új eszközök, platformok jelennek meg, amiket a korábbiaktól eltérően kezdenek el használni az emberek. Ilyen például a szélsebesen terjedő TikTok, ami új, friss területet nyitott az online marketingben is.

A meglévő platformok, szolgáltatások pedig megállás nélkül változnak a működésüket tekintve. Például a Facebookon régebben még el lehetett érni egy vállalkozás oldalon közzétett bejegyzéssel a felhasználókat, ma ez már csak fizetett hirdetésként működik. De a Google kereső is évi többször megy át nagyobb algoritmus frissítésen, ami bizony fel tudja kavarni a kialakult rangsorokat a találati listákon.  

Mindebből az következik, hogy az online marketing területén nem lehet talpon maradni folyamatos tanulás nélkül. Kizárólag 5 évvel ezelőtt felszedett tudással, érintetlen módszerekkel képtelenség hosszú távon jól szerepelni.

Szükség van egy egyfajta önképző attitűdre, amit ha valaki teherként él meg, akkor bizony nehéz dolga lesz ezen a területen. Ez az önképzés megnyilvánulhat például könyvek elolvasásában, online tanfolyamok elvégézésében, szakmai beszélgetésekben is.

Alkalmazottként és vállalkozóként is érdemes megpróbálni

Az online marketing iparág egyik nagy előnye, hogy igazából még rengeteg embert fel tud szívni. Ha még teljesen kezdők vagyunk, vagy szeretjük az alkalmazotti létet, akkor érdemes megpróbálkozni a nagyobb ügynökségek által szinte folyamatosan hirdetett poziciókkal. 

Persze az álláshirdetések általában - hasonlóan sok más területhez Magyarországon - elég furán fogalmaznak, és teljesen kezdőktől is 2-3 év szakmai tapasztalatot várnának el, ami természetesen nonszensz, és nem is érdemes ezzel foglalkozni. Ezen a területen a gyors tanulás, a rendszerező képesség és a kreativitás sokkal többet ér, mint a korábbi tapasztalat, amivel ráadásul egy kezdő úgy sem rendelkezhet. Egy jó munkáltató fel fogja ismerni, kiben vannak meg ezek a kvalitások.

Ha már van pár év a hátunk mögött, vagy úgy érezzük, hogy a különböző tanfolyamokon, képzéseken elegendő tudást szedtünk magunkra, akkor nagyon ajánlott elgondolkodni saját online marketing vállalkozás indításán is. Sajnos a KATA átalakításával nem lesz annyira egyszerű dolguk, mint korábban (ezen a területen a megbízóink szinte 100 százaléka csak másik vállalkozás lesz, szóval az “új-KATA” nem opció), de vállalkozóként még így is az alkalmazotti bér (és a hivatalos magyarországi átlagbér) többszörösét is megkereshetjük. 

Például szabadúszóként kínálhatunk PPC hirdetés kezelést, Facebook oldal kezelést, email marketinget, weboldal fejlesztést, webdesign vagy webanalitikus szolgáltatást, vagy akár havidíjas keresőoptimalizálást is.

Persze ehhez az kell, hogy tudjunk saját ügyfeleket szerezni. De ha már van egy stabil online marketing tudásunk, nem fogunk sötétben tapogatózni, pontosan tudni fogjuk, hogyan és milyen költségen tudunk megbízókat találni.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek