kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Mindent a bérszámfejtésről: mint karmesternek a kotta

Interjú Kökényesiné Pintér Ilonával, a SALDO Zrt. üzletág igazgatójával.

A SALDO Zrt. egy tradicionális adótanácsadó cég. Miért tartják fontosnak, hogy rendszeres szakmai kiadványokat jelentessen meg?
Büszkék vagyunk arra, hogy a SALDO Zrt. már több mint 60 éve nyújt szakértői tudást adózási kérdésekben a hazai piaci, állami és nonprofit szervezeteknek. Van olyan ügyfelünk, aki több mint 50 éve SALDO partner, ez is jól mutatja elhivatottságunkat és a belénk vetett bizalmat. Erre a bizalomra azonban rá is kell szolgálni, amit többek közt szakmai kiadványokkal hálálunk meg partnereinknek. Vagyis teljes az adótanácsadási portfóliónk, hiszen írásban, személyesen, telefonon és kiadványok formájában is ügyfeleink rendelkezésére állunk.

A szakmai kiadványaik közül melyik volt az első fecske?
A Periodikát közel 40 éve adjuk ki két havi rendszerességgel, ami mára az egyik legnépszerűbb szakmai folyóirattá nőtte ki magát. Átalánydíjas partnereink juthatnak csak hozzá, így ez is egy fontos érv a SALDO tagság mellett. Folyamatosan érkeznek a Periodika kapcsán az ügyfelek részéről a pozitív visszajelzések, javaslatok, észrevételek, innovatív ötletek, vagyis a tudásmegosztás funkció mellett, mozgásban tartja a közösségünket is. Vannak ismétlődő tartalmak benne, amik bizonyos naptári időszakhoz köthetők, de figyelünk az aktualitás témák feldolgozására is. Rendszeresen jelentettünk meg különszámokat is, amik egy-egy témát jártak körül, a teljesség igényével. Ebből nőtte ki magát a Bérszámfejtés kottája, ami ma az egyik legsikeresebb termékünk.

Miben exkluzív a Bérszámfejtés Kottája?
Kezdetben elsősorban munkáltatói juttatásokra koncentráltunk, de az adózási rendszer is egyre összetettebbé vált, így folyamatosan jöttek újabb jogcímek és juttatások, amik helyet követeltek maguknak a kiadványba. Így ma már a Bérszámfejtés Kottája lett az összefoglalója a magánszemélyek részére vagy a munkáltatók, kifizetők által történő egyes kifizetéseknek, nem pénzbeni juttatások után fizetendő adó és egyéb közteher megfizetéseknek. Kiadványunk minden év elején kerül a polcokra, melyhez bárki hozzájuthat.

Találó a cím. Miért ezt választották?
Fontos a név. Egy gyakorlott bérszámfejtő szinte minden juttatást ki tud olvasni belőle, közvetlenül vagy áttételesen. Legyen szó akár munkabérről, nyugdíjas foglalkoztatásról, ingó- vagy ingatlan bérbeadásról, osztalékról, árfolyamnyereségről, értékpapírügyletekről vagy épp vezető tisztségviselő díjazásáról megtalálható a kiadványban. Szinte végtelen számú jogviszony és annak kifizetését terhelő adókötelezettségeket végig lehet vezetni, hasonlóképp ad tehát sorvezetőt a Bérszámfejtés Kottája, mint egy karmesternek a kotta.

Vannak benne gyakorlati példák is, vagy ez az adójogszabályoknak egy külön gyűjteménye?
Ez nem gyakorlati példatár és nem is jogszabály gyűjtemény. Ez egy tételes sorvezető, amiben egy-egy díjazás, jogviszony mellé fel van tüntetve, hogy a magánszemélynek és a munkáltatónak hány % adót és járulékot kell megfizetnie, illetve a kifizetőhelynek mekkora adó és közteher kötelezettsége keletkezik. Nincs más dolga a felhasználónak, csupán be kell helyettesítenie a saját példáját és megkapja a helyes eredményt.

Nélkülözhetetlennek hangzik. Kik forgatják haszonnal elsősorban?
Gyakorló adótanácsadók, könyvelők, bérszámfejtők, HR-esek. Bárkinek hasznos, aki tudni szeretné egy adott helyzetben, mekkora kötelezettség vagy kedvezmény vonatkozik rá. Ma már elvárás egy professzionális HR-es esetében is, hogy ki tudja számolni egy adott munkavállaló esetén mekkora bérköltség keletkezik, hogyan alakulnak számszakilag a béren kívüli juttatásai, külföldi kiküldetése kapcsán felmerülő extra költségei, időszakos oktatásának terhei stb. Mindezt ki kell tudnia mutatnia munkáltatói és munkavállalói oldal felé egyaránt. Emellett természetesen könyvelőknek, gazdasági igazgatóknak, gazdasági vezetőknek is óriási segítség, hiszen ezáltal pontosabban lehet tervezni egy-egy gazdasági esemény költségeit, vagy épp támogatni tudja az adóoptimalizálást.

Adóoptimalizálást említett?
Igen, hiszen a Bérszámfejtés Kottája segíti az adózót abban is, hogy megtalálja a legoptimálisabb foglalkoztatási formát, ami alapján a legkedvezőbb adófizetési kötelezettsége keletkezik.

2020 a COVID-ról szólt. Elektronikus kiadványuk is van?
Igen, épp tavaly indítottuk el Értékadó elektronikus szakfolyóiratunkat, mely úgyszintén kéthavonta jelenik meg. Ebben adózással kapcsolatos aktuális kérdésekkel foglalkozunk, egy-egy témát röviden, tömören bemutatva, gyakorlatias megközelítéssel. Foglalkozunk benne épp a COVID kapcsán bevezetett adókedvezményekkel és kötelezettségekkel is. Az Értékadó is kizárólag a tagságunk számára érhető el, elektronikus formában.

Mit kíván 2021-re?
Mindenkinek jó egészséget, magabiztos tudást és egy klasszikus zenemű meghallgatását.

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek