kapubanner for mobile
Megjelent: 6 hónapja

Mitől függ a hőszivattyús fűtés ára?

Bár általánosságban elmondható, hogy ennél hatékonyabb megoldást a piacon nem lehet találni, egy hőszivattyús fűtés ára számos dologtól függ. Vannak közte olyan tényezők, melyeket nem tudunk befolyásolni, de olyanok is, melyekre hatással lehetünk. Sok minden rajtunk és a tervezésen múlik.

Mitől függ a hőszivattyús fűtés ára?-

Hogy működik egy hőszivattyú?

Ez egy olyan technológia, mely egy külső forrásból (leggyakrabban levegőből, de akár talajból vagy vízből is) nyert hőenergiát továbbít az otthonunkba. Az elv ugyanaz, mint egy hűtőszekrény vagy egy ruhaszárító esetén. Ez a leggazdaságosabb megoldás a piacon, így az már az elején leszögezhető, hogy a hőszivattyús fűtés ára jellemzően alacsonyabb, mint bármely egyéb megoldásé.

Ha a környezetből nyert hőenergiával a belső tér levegőjét fűtjük, akkor beszélhetünk légkondicionálóval történő fűtésről. De melegvíz előállítására is kiválóan alkalmas, és új kiépítések esetén a hozzá illesztett fűtési rendszerrel, pl. A padlófűtéssel is tökéletesen működik.

Egy úgynevezett hűtőközeg gáz-folyadék nyomás-  és halmazállapot-változását használja fel a fűtéshez. Tehát nem elektromos áram segítségével termel hőt, arra csak a működéséhez van szüksége. Először a környezetből felvett hő hatására elpárolog a hűtőközeg, amit a kompresszor gyorsan összenyom így az felmelegszik. Ez a hőcserélőn keresztül átadásra kerül a beltérben, így lecsapódik a hűtőközeg, ami ismét folyadékká válik. Majd kezdődik előröl.

Azt azonban érdemes tudni, hogy minél hidegebb van kint, annál jobban csökken a hatékonyság!

Hogy alakul a hőszivattyús fűtés ára?

Mielőtt belevágunk, mérlegelnünk kell, hogy rendelkezésünkre áll-e a megfelelő fedezet, ugyanis nem a legolcsóbb megoldásról van szó. Viszont napjaink energiaárai mellett ennél gazdaságosabb megoldást nem fogunk találni! Emellett kevesebb karbantartásra lesz szükségünk, az élettartama is hosszú, nem beszélve arról, hogy elég meggyőzőek tudnak lenni az alacsonyabb energiaszámlák.

Ráadásul téli időszakban igénybe vehető a “H” tarifa is, mely egy kedvezményes áramfelvételi lehetőség. És ha mindezt még napelemekkel is kombináljuk, akkor tudjuk csak igazán kihozni belőle a maximumot.

Mi befolyásolja még a kiadásokat?

Bár az alternatív fűtési megoldásoknál alacsonyabb költséggel kell számolnunk, de ez nem azt jelenti, hogy kihozható nullára. Ha egy új építésű házat szeretnénk ilyen megoldással fűteni, akkor szükségünk lesz egy épületgépész által elkészített gépészeti tervre, valamint egy hőigény kalkulációra. Ez alapján lehet jól kialakítani a fűtési rendszert.

Felújítás esetén pedig tisztában kell lennünk az épület adottságaival. Falazatával, nyílászárókkal, födémszigeteléssel és a korábbi energiaköltségekkel is. De a meglévő fűtési rendszert is ismernünk kell. Ezek ismeretében lehet megtervezni az új fűtési módot, illetve egy újabb beruházással javíthatunk az épület hőtechnikai adottságain.

Számos dologtól függ tehát a hőszivattyús fűtés ára. De ami továbbra is biztos, hogy jelenleg ez a leggazdaságosabb megoldás!

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek