kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Munkaeszköz

Minden gép, készülék, szerszám vagy berendezés, amelyet a munkavégzés során alkalmaznak vagy azzal összefüggésben használnak (kivéve: az egyéni védőeszköz).

A Munkavédelmi törvény (1993. évi XCIII. törvény) értelmező rendelkezései szerint "Munkaeszköz: minden gép, készülék, szerszám vagy berendezés, amelyet a munkavégzés során alkalmaznak vagy azzal összefüggésben használnak (kivéve: az egyéni védőeszköz)."

A munkaeszközök olyan eszközök, gépek, készülékek vagy berendezések, amelyeket a munkavégzés során használnak vagy a munkával kapcsolatos tevékenységekhez alkalmaznak. Ezek a munkaeszközök lehetnek fizikai tárgyak, amelyek segítik vagy lehetővé teszik a munkafolyamatok elvégzését, és hozzájárulnak a hatékonysághoz és a termelékenységhez.

Példák munkaeszközökre:

  • Gépek és berendezések: Ide tartozhatnak a gyártóiparban használt gépek, például robotkarok, CNC-forgácsolók, gyártósorok, valamint a mezőgazdaságban használt traktorok, kombájnok stb.
  • Szerszámok: Például kalapács, csavarhúzó, fűrész, csiszoló, forrasztópáka stb. Ezek a kézi szerszámok segítenek a precíziós munkákban és a különböző anyagok megmunkálásában.
  • Számítógépek és szoftverek: Az informatikai területeken dolgozók számára a számítógépek, laptopok és a szükséges szoftverek munkaeszközként szolgálnak a programozás, tervezés vagy adatelemzés során.
  • Laboratóriumi eszközök: Különböző mérőműszerek, mint például spektrofotométerek, centrifugák, mikroszkópok, kémiai reaktorok, amelyeket tudományos kutatásokban vagy laboratóriumi vizsgálatokban használnak.

Az egyéni védőeszközök, például védősisakok, védőszemüvegek, kesztyűk, fültokok, nem tekinthetők munkaeszköznek, mivel azok elsősorban a munkavállalók biztonságát és egészségét szolgálják a munkavégzés során.

A munkaeszközöknek vannak hátrányai is, például:

  1. Képzés: A munkaeszközök használatához gyakran szükség van különleges képzésre, amely további költségeket jelenthet a vállalatnak.

  2. Korlátozott rugalmasság: A munkaeszközök általában kevésbé rugalmasak, mint a kézi eszközök, és nem minden munkafolyamatban használhatók.

 

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Gazdaságilag aktívak

Gazdaságilag aktívak azok, akik valamilyen formában megjelentek a munkaerőpiacon, azaz a foglalkoztatottak és a munkanélküliek. Teljes cikk

Gazdaságilag nem aktívak

Gazdaságilag nem aktívak azok, akik nem sorolhatók sem a foglalkoztatottak, sem a munkanélküliek csoportjába. Teljes cikk

Munkanélküliségi ráta

A munkanélkülieknek a gazdaságilag aktív népességen belüli aránya. Teljes cikk