Megjelent: 2 éve

Munkaeszköz

Minden gép, készülék, szerszám vagy berendezés, amelyet a munkavégzés során alkalmaznak vagy azzal összefüggésben használnak (kivéve: az egyéni védőeszköz).

A Munkavédelmi törvény (1993. évi XCIII. törvény) értelmező rendelkezései szerint "Munkaeszköz: minden gép, készülék, szerszám vagy berendezés, amelyet a munkavégzés során alkalmaznak vagy azzal összefüggésben használnak (kivéve: az egyéni védőeszköz)."

A munkaeszközök olyan eszközök, gépek, készülékek vagy berendezések, amelyeket a munkavégzés során használnak vagy a munkával kapcsolatos tevékenységekhez alkalmaznak. Ezek a munkaeszközök lehetnek fizikai tárgyak, amelyek segítik vagy lehetővé teszik a munkafolyamatok elvégzését, és hozzájárulnak a hatékonysághoz és a termelékenységhez.

Példák munkaeszközökre:

  • Gépek és berendezések: Ide tartozhatnak a gyártóiparban használt gépek, például robotkarok, CNC-forgácsolók, gyártósorok, valamint a mezőgazdaságban használt traktorok, kombájnok stb.
  • Szerszámok: Például kalapács, csavarhúzó, fűrész, csiszoló, forrasztópáka stb. Ezek a kézi szerszámok segítenek a precíziós munkákban és a különböző anyagok megmunkálásában.
  • Számítógépek és szoftverek: Az informatikai területeken dolgozók számára a számítógépek, laptopok és a szükséges szoftverek munkaeszközként szolgálnak a programozás, tervezés vagy adatelemzés során.
  • Laboratóriumi eszközök: Különböző mérőműszerek, mint például spektrofotométerek, centrifugák, mikroszkópok, kémiai reaktorok, amelyeket tudományos kutatásokban vagy laboratóriumi vizsgálatokban használnak.

Az egyéni védőeszközök, például védősisakok, védőszemüvegek, kesztyűk, fültokok, nem tekinthetők munkaeszköznek, mivel azok elsősorban a munkavállalók biztonságát és egészségét szolgálják a munkavégzés során.

A munkaeszközöknek vannak hátrányai is, például:

  1. Képzés: A munkaeszközök használatához gyakran szükség van különleges képzésre, amely további költségeket jelenthet a vállalatnak.

  2. Korlátozott rugalmasság: A munkaeszközök általában kevésbé rugalmasak, mint a kézi eszközök, és nem minden munkafolyamatban használhatók.

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek