Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Munkásszálló

Ha nincs helyben és napi bejárási távolságban elég munkavállaló, akkor felmerül igényként a szállásoltatás. Mire figyeljünk a kiválasztásnál? Mennyibe kerül? Hogyan adózik?

2017 óta munkásszállás építéséhez kapcsolódóan hat pályázati kiírás jelent meg 27 milliárd forint keretösszegben, amivel nagyjából 10 ezer munkavállaló elszállásolására nyílik vagy nyílt lehetőség az ország különböző pontjain. Ezeken a pályázatokon gazdasági társaságok és önkormányzatok is részt vehettek.

 

Saját ingatlan vagy bérlemény?

Aki ezen nem tudott részt venni vagy lemaradt róla, az saját erőből építhet vagy bérelhet szálláshelyeket. Pásztóné Nagy Erika, a Shinheung Sec EU Kft. HR igazgatója a RecruiTECH Blue kékgalléros toborzási konferencián elmondta, hogy ők saját szállást építettek a gyár indulásakor a külföldről érkező vendégmukásoknak. Figyeltek arra, hogy az épületekben visszatükröződjön a távol-keleti kultúra, kicsit otthoni feelingje legyen a munkavállalóknak. Nem tudnak azonban mindenkit itt elszállásolni: keresik a partnereket, van külsős szállásuk is.

Pintér Judit, a Güntner-Tata Hűtőtechnika Kft. operatív HR vezetője megjegyezte, hogy öt évvel ezelőtt rövid távra tervezték az indonéz vendégmunkások alkalmazását, így bérleményekben helyezték el őket. Mai szemmel megérte volna saját ingatlant építtetni, öt év alatt megtérült volna.

 

Mi alapján válassunk munkásszállót?

A szállás kiválasztásánál fontos szempont a lokáció: ne legyen túl sok a munkába járási idő, legyen a közelben bevásárlási lehetőség, gyógyszertár, szórakozási lehetőség. Az energiaválság ráirányította a figyelmet az épületek energiahatékonyságára: jól szigetelt épületeket keresnek a munkaadók. Fontos a fürdőszoba és a konyha tisztasága, modern felszerelése, ahogyan a mosógép, a szárítóhelyiség is. Sokan elfeledkeznek erről, pedig digitalizált világunkban az erős Wifi megléte vagy annak hiánya akár felmondási ok is lehet. A munkavállalók ugyanis csak okoseszközeiken tudják tartani a kapcsolatot a szeretteikkel.

 

Árak

Tatabányán a Güntner-Tata 2500-3000 forint/fő/éjért szállásoltat kétágyas szobákban. Ebben kétnaponta a közös helyiségek teljes takarítása is benne van. "Ez nagyon baráti ár" - reagált Pásztóné Nagy Erika. Monoron, Vecsésen és Budapesten sokkal drágább a lakhatás. A monori Shinheung Sec EU Kft-hez 4300 forint/fő/éjről érkeztek ajánlatok. Az interneten keresve Budapesten 6 ágyas szobában 2450 Ft/fő/nap, kétágyasban 3750 Ft/fő/napért találtunk ajánlatot a cikkünk írásakor, ám itt minimum egy hetet ki kell fizetni. Mosonmagyaróváron 3800, Szombathelyen 4000, Győrben 4100, Kecskeméten 4500 Ft/fő/napos indulóárra bukkantunk. Gyálon egységesen 6000 Ft/fő/éj ajánlatot láttunk, de ez akár egy napra is foglalható. Az ár mellett érdemes körüljárni, hogy milyen szolgáltatásokat foglal magába az összeg és vannak-e “apróbetűs részek”.

 

Adózás

A munkavállaló számára ingyenesen vagy kedvezményesen biztosított szolgálati lakás, illetve munkásszálláson történő elhelyezés adómentes juttatásnak minősülhet. Egy lakóhelységgel rendelkező ingatlan esetén minimum 2 fő, míg több lakóhelység esetén, lakószobánkként 1-1 munkavállaló elszállásolására kell szolgálnia a munkásszállásnak. További feltétel, hogy a munkavállaló ne rendelkezzen ugyanazon településen 50%-ot meghaladó tulajdoni hányaddal olyan lakóingatlanban, ami haszonélvezettel nem terhelt.

A munkáltató a társasági nyereségadó meghatározásakor duplán elszámolhatja költségként többek között az alábbiakat:
- a munkásszállás céljára bérelt ingatlan bérleti díját, - a munkásszállás fenntartására, üzemeltetésére elszámolt összeget; - a munkáltató által épített vagy vásárolt bérlakás költségét.

Visszaigényelhető-e a bérleti díj áfája? “Ha olyan speciális körülmények állnak fenn, amelyek alapján csak a munkáltató tudja biztosítani, hogy a munkavállalók (pl. a távoli állandó lakóhelyük vagy a munkahely nehéz megközelíthetősége miatt) a megfelelő időben meg tudjanak jelenni a munkahelyen, akkor felmerülhet, hogy a munkavállalók elszállásolása a munkáltató érdekkörébe tartozik. Ez esetben a költségek áfája visszaigényelhető lehet, de ez mindig egyedi mérlegelés és döntés kérdése” - nyilatkozta dr. Aracsi Bernadett, a Deloitte magyarországi Kiskereskedelmi-Élelmiszeripari tanácsadó csoportjának menedzsere.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkanélküli segély 2022

2022-ben a munkanélküli segély - hivatalosan álláskeresési járadék - maximuma a minimálbér, bruttó 200 000 forint, az egy napra vetített összege... Teljes cikk

Munkáltatói járulék 2022

A bruttó munkabér után a munkáltató által fizetett járulékok 2022-ben a következőképpen alakulnak. Teljes cikk

Egészségügyi hozzájárulás 2022

A társadalombiztosítás egészségügyi szolgáltatásainak igénybevételéhez egészségügyi hozzájárulást, más néven egészségügyi szolgáltatási... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek