Megjelent: 10 hónapja

Munkavégzés és motiváció

Érdemes feltennünk a kérdést, hogy a puszta megélhetésen kívül mi az, ami motivál bennünket munkavégzésünk során? Ha sikerül megtalálnunk a belső ösztönzést, akkor örömtelibb és hatékonyabb lesz a munkavégzésünk.
Mindenki szeretné a napjait olyan tevékenységgel tölteni, amit örömmel végez, érdekli, sikerélményt nyújt neki, előhozza rejtett képességeit, kreativitását. De sokaknak nem adatik meg az a lehetőség, hogy munkája egyben kedvenc tevékenysége is legyen. Egyéb motiváció híján a legtöbb ember számára a munkájáért kapott fizetés az egyetlen ösztönző faktor. Ez kevésbé számít pozitív hajtóerőnek, hiszen mögötte az egzisztenciális biztonság elvesztésétől való félelem áll, és nem az, hogy megvalósítsa vágyait, terveit, ötleteit.

A motiváció érték a cég számára is

A munkáltatónak is érdeke, hogy a munkavállalói motiváltak legyenek, hiszen a belső indíttatásból végzett tevékenység kevésbé kimerítő és jóval eredményesebb, hatékonyabb.

Az elégedett, a munkahelyéhez kötődő, elkötelezett dolgozó teljesítménye nő, nem akar elvándorolni, az ilyen cégeknél a fluktuáció csökken, kevesebb időt és energiát kell fordítani az új munkaerők képzésére.
A motivált munkatárs úgy érzi, hogy a fejlődése, karrierje összekapcsolódik a cég közös érdekeivel, az egyéni sikere egyben a közös sikert is előmozdítja. Ez fordítva is így van: a cég eredményei a munkatársak pályafutására is kedvezően hatnak. Ezért a megfelelően motivált munkatársak lelkesebbek, igyekeznek a legjobb formájukat nyújtani, kreativitásukkal, ötleteikkel is előállnak a közös feladatok teljesítése érdekében, így javul a teljesítmény és a minőség is.

Mit tehet a munkáltató a motiváció növeléséért?

A munkáltató növelheti alkalmazottai motivációját, ha segíti az önmegvalósításukat, fejlődésüket, biztosítja számukra a fejlődés lehetőségét, teret ad az önálló problémamegoldásra, döntéshozatalra. Fontos, hogy ismerje el, értékelje a jó teljesítményüket, honorálja nemcsak elismerő szavakkal, hanem előbbre jutási lehetőséggel, prémiummal is.

Fokozza a dolgozók komfortérzését, a munkahelyhez, az ottani közösséghez való kötődését, így ösztönző hatású, ha jó együttműködés alakul ki a csapat tagjai, illetve a vezetők és a beosztottak között. Fontos motivációt jelenthet, ha a munkatársak biztonságban érzik magukat az adott munkahelyen - méltányos, a teljesítmény arányában növekvő fizetéssel, juttatásokkal, előbbre jutási lehetőség nyitásával. A jó közérzethez hozzájárul a munkáltató szociális érzékenysége is: ha empátiával kezeli a felmerülő családi problémákat, lehetőség szerint igyekszik enyhíteni azokat, például a gyermeket nevelőknek munkaidő-kedvezmény, home office lehetőség, esetleg gyermekintézmény biztosításával. A lojalitást, motivációt növelheti az is, hogyha a dolgozó érzi, hogy az egészsége, cégen kívüli élete is fontos a munkáltatója számára, például szűrővizsgálatokat, egészséges, rendszeres étkezési lehetőséget, edzés- és egyéb szabadidős tevékenységeket szerveznek a számára.

Öt tanács, hogyan növelheti a munkavállaló a motivációját

• Tegye tudatosabbá, tervezettebbé a munkáját, tűzzön ki célokat, és következetesen igyekezzék végrehajtani azokat!
• Állítson össze reggelenként listát a tennivalóiról - ez összeszedettebbé teszi és minden „pipa” sikerélményt jelent majd. Rangsorolja a feladatokat nehézségük és fontosságuk szerint, és lehetőleg kezdje a nehezebbel.
• Értékelje önmagát, fejlessze önbizalmát, például úgy, hogy új dolgokat tanul meg, kipróbálja magát új helyzetekben is.
• Ápolja munkahelyi kapcsolatait, ismerje meg a munkatársait - ha sikerül egy együttműködő jó csapatot kialakítani, mindnyájuk komfortérzete, motivációja nőni fog.
• Törődjön tudatosan többet magával, egészségével, szerezzen magának örömöt új élményekkel, jó társasággal, kellemes szabadidős tevékenységekkel.

A cikk a 20 éves Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A PIRAMIS IT hoszting szolgáltatás üzleti előnyei a HR oldalon

Egy érdekes, HR-esek számára is befogadható kérdést vesz elő Bélteczki Csaba L-SOFT üzemeltetési igazgató az interjúban. Teljes cikk

Budget/stratégiaalkotás támogatása PIRAMIS szoftverekkel

Interjú Závaczki Józsefnével, az L-SOFT ügyfélszolgálati igazgatójával A stratégiaalkotást, a költségtervezést megelőzi a szisztematikus... Teljes cikk

Humáninformatikai trendek 2022 / interjú Lencsés Sándor L-SOFT CEO-val

HR digitalizációs trendek, amelyek meghatározók lehetnek a humáninformatikában? Teljes cikk

Kapcsolódó hírek