Megjelent: 1 hete

Munkavégzés és motiváció

Érdemes feltennünk a kérdést, hogy a puszta megélhetésen kívül mi az, ami motivál bennünket munkavégzésünk során? Ha sikerül megtalálnunk a belső ösztönzést, akkor örömtelibb és hatékonyabb lesz a munkavégzésünk.
Mindenki szeretné a napjait olyan tevékenységgel tölteni, amit örömmel végez, érdekli, sikerélményt nyújt neki, előhozza rejtett képességeit, kreativitását. De sokaknak nem adatik meg az a lehetőség, hogy munkája egyben kedvenc tevékenysége is legyen. Egyéb motiváció híján a legtöbb ember számára a munkájáért kapott fizetés az egyetlen ösztönző faktor. Ez kevésbé számít pozitív hajtóerőnek, hiszen mögötte az egzisztenciális biztonság elvesztésétől való félelem áll, és nem az, hogy megvalósítsa vágyait, terveit, ötleteit.

A motiváció érték a cég számára is

A munkáltatónak is érdeke, hogy a munkavállalói motiváltak legyenek, hiszen a belső indíttatásból végzett tevékenység kevésbé kimerítő és jóval eredményesebb, hatékonyabb.

Az elégedett, a munkahelyéhez kötődő, elkötelezett dolgozó teljesítménye nő, nem akar elvándorolni, az ilyen cégeknél a fluktuáció csökken, kevesebb időt és energiát kell fordítani az új munkaerők képzésére.
A motivált munkatárs úgy érzi, hogy a fejlődése, karrierje összekapcsolódik a cég közös érdekeivel, az egyéni sikere egyben a közös sikert is előmozdítja. Ez fordítva is így van: a cég eredményei a munkatársak pályafutására is kedvezően hatnak. Ezért a megfelelően motivált munkatársak lelkesebbek, igyekeznek a legjobb formájukat nyújtani, kreativitásukkal, ötleteikkel is előállnak a közös feladatok teljesítése érdekében, így javul a teljesítmény és a minőség is.

Mit tehet a munkáltató a motiváció növeléséért?

A munkáltató növelheti alkalmazottai motivációját, ha segíti az önmegvalósításukat, fejlődésüket, biztosítja számukra a fejlődés lehetőségét, teret ad az önálló problémamegoldásra, döntéshozatalra. Fontos, hogy ismerje el, értékelje a jó teljesítményüket, honorálja nemcsak elismerő szavakkal, hanem előbbre jutási lehetőséggel, prémiummal is.

Fokozza a dolgozók komfortérzését, a munkahelyhez, az ottani közösséghez való kötődését, így ösztönző hatású, ha jó együttműködés alakul ki a csapat tagjai, illetve a vezetők és a beosztottak között. Fontos motivációt jelenthet, ha a munkatársak biztonságban érzik magukat az adott munkahelyen - méltányos, a teljesítmény arányában növekvő fizetéssel, juttatásokkal, előbbre jutási lehetőség nyitásával. A jó közérzethez hozzájárul a munkáltató szociális érzékenysége is: ha empátiával kezeli a felmerülő családi problémákat, lehetőség szerint igyekszik enyhíteni azokat, például a gyermeket nevelőknek munkaidő-kedvezmény, home office lehetőség, esetleg gyermekintézmény biztosításával. A lojalitást, motivációt növelheti az is, hogyha a dolgozó érzi, hogy az egészsége, cégen kívüli élete is fontos a munkáltatója számára, például szűrővizsgálatokat, egészséges, rendszeres étkezési lehetőséget, edzés- és egyéb szabadidős tevékenységeket szerveznek a számára.

Öt tanács, hogyan növelheti a munkavállaló a motivációját

• Tegye tudatosabbá, tervezettebbé a munkáját, tűzzön ki célokat, és következetesen igyekezzék végrehajtani azokat!
• Állítson össze reggelenként listát a tennivalóiról - ez összeszedettebbé teszi és minden „pipa” sikerélményt jelent majd. Rangsorolja a feladatokat nehézségük és fontosságuk szerint, és lehetőleg kezdje a nehezebbel.
• Értékelje önmagát, fejlessze önbizalmát, például úgy, hogy új dolgokat tanul meg, kipróbálja magát új helyzetekben is.
• Ápolja munkahelyi kapcsolatait, ismerje meg a munkatársait - ha sikerül egy együttműködő jó csapatot kialakítani, mindnyájuk komfortérzete, motivációja nőni fog.
• Törődjön tudatosan többet magával, egészségével, szerezzen magának örömöt új élményekkel, jó társasággal, kellemes szabadidős tevékenységekkel.

A cikk a 20 éves Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Játék és csapatépítés online - nagy sikert aratott a Flinkit

A virtuális céges rendezvények egyik slágerévé vált tavaly év végén az online csapatépítést izgalmas játékkal ötvöző Flinkit. A cég most egy... Teljes cikk

Cselekedj lokálisan, hass globálisan!

A BT-nél nem állt le a fejlesztés a járvány alatt sem - sőt! Teljes cikk

A mi cégünk már agilis! Valóban?

Mi már agilisak vagyunk! Állítja magáról számos hazai cég. De tényleg ugyanazt értjük e fogalom alatt? Teljes cikk

Kapcsolódó hírek