kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Nem könnyű a külföldi dolgozónak lakást találni

Az otthonos, kényelmes, jó helyen lévő lakás megtalálása kulcsfontosságú a külföldi munkavállaló beilleszkedéséhez és a kiküldetés sikerességéhez. Relokációs sorozatunkban most a lakáskereséskor felmerülő csapdákat vesszük végig.

images

images

Egy idegen országbeli leányvállalat elindításakor többnyire saját dolgozókkal érdemes feltölteni a vezetőséget. "Áttelepítésük" azonban nem egyszerű, ezért érdemes megbízni egy relokációs céget.

Öt leggyakoribb csapda a lakáskereséskor

Itt a költözések, lakáskeresések szezonja! Minden HR-es szembesül vele, mekkora kihívás lehet az új kollégái számára megtalálni a megfelelő lakást.

Az otthonos, kényelmes, jó helyen lévő lakás megtalálása kulcsfontosságú a külföldi munkavállaló beilleszkedéséhez és a kiküldetés sikerességéhez. Hiszen abba a lakásba megy haza, onnan merít erőt, ott piheni ki magát a napi stressz után, ezért fontos, hogy tényleg otthon érezze magát családjával együtt.

Külföldi kollegáknak nincs egyszerű dolguk a magyar lakáspiacon: sok a megbízhatatlan ingatlanos, nem egyértelműek a lakásról feladott hirdetések, sokan a szerződéssel is ügyeskedni próbálnak. Még ha profi segítséget is kérsz munkatársaid lakáskereséséhez, akkor is előfordulhat néhány jelentős félreértés, hiba.

Összeszedtük az 5 leggyakoribb hibát, ami a lakáskeresés során felmerülhet:

1. Igények rossz felmérése

Nagyon fontos az igények pontos felmérése, amit sok ingatlanos azzal old meg, hogy az ügyfelével eltölt egy fél napot, majd megisznak együtt egy kávét, mely során meghallgatják az első benyomásokat. Természetesen ezek az eszközök nagyon jók az ügyfel rövid megismeréséhez, de önmagukban nem elegendőek az igények teljes felméréséhez, a lakáskeresés sikeréhez.

2. Ingatlanportálok csapdái

Sokan már Magyarországra érkezésük előtt elkezdenek ingatlanportálokon nézelődni, ahol feltűnően szép lakásokat találnak viszonylag alacsony áron. Amikor azonban betelefonál az irodába, kiderül, hogy "véletlenül" az a szép lakás már nincs meg sajnos, de szívesen felajánlják, hogy mutatnak mást, természetesen már nem olyan minőségben és nem olyan jó áron.

3. Kusza lakáskeresés

Többször láttunk már példát arra, hogy egy ügyfél több különböző ingatlanügynökkel keresett lakást, végül pedig egy relokációs céget is megbízott a kereséssel. Ezekben az esetekben a keresési folyamat körülbelül másfélszeresére nőtt, az ügyfél elégedetlensége pedig a felére csökkent. Miért? Mert az ingatlanosok többsége ugyanazzal az adatbázissal dolgozik. Így gyakran előfordul, hogy ugyanaz a lakás más áron szerepel a különböző honlapokon, attól függően, hogy a tulajdonos melyik ingatlanossal hogyan állapodott meg, illetve az ingatlanos mennyire érzi magát rátermettnek az ártárgyalásban.

4. Játék az árral

Sajnos az is gyakran előfordul, hogy a tulajdonos megpróbál árat emelni, miután megtudta, a leendő bérlő külföldi, és a munkáltatója egy multinacionális vállalat! Vagy egyszerűen csak az eredetileg ajánlott árra még megpróbálja rátenni az adót is, ezzel akár 40 százalékkal is megemelve az eredeti árat! Sajnos az árkedvezmény kiharcolása nem érdeke sem a tulajdonosnak, sem az ingatlanosnak, hiszen ő a bérleti díj alapján kap jutalékot. Így az ügyfél érdekét nem képviseli senki.

5. Szerződési feltételek

Nagyon fontos, hogy a szerződéskötést profikra bízd, különben sajnos nagy esély van rá, hogy a bérlő - legyen az az expat személyesen vagy a cég - számára kedvezőtlen feltételek kerüljenek a szerződésbe, ami utólag nagyon sokba kerülhet!

A csapdák száma szinte végtelen, órákig lehetne róluk beszélni, megtörtént példákat sorolni. De szerencsére van megoldás mindegyikre!

Mi tudjuk a titkát és szívesen megosztjuk mással is, hogyan lehet ügyesen kikerülni ezeket, hogyan lehet a legjobb árat kiharcolni és egy korrekt szerződést kötni.

Cziczárdi Györgyi, Expat-Center
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk

Így változik a munkavállalási engedélyek kiadása Magyarországon 2024-ben

A 2024-es év fordulópontot jelent a magyar munkaerőpiac történetében. A munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulása nem csak új... Teljes cikk

10 perc után tudják, ha valakinek mentális problémája van - hol lesz a határa a virtuális asszisztensek képességeinek?

Sok számadat látott már napvilágot arról, hogy a munkaerőpiac különböző szegmenseiben hány ember munkáját tudja majd helyettesíteni a... Teljes cikk