kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Nem szeretik a családos nőket a munkáltatók: Léder László, Apa Akadémia

Az elmúlt két évben csökkent a női felsővezetők aránya a magyar cégek élén, a targoncavezetők fele viszont nő. A férfiak nélkül nincs társadalmi változás, a nemek közötti egyenlő bérezés megteremtéséhez pedig politikai akaratra is szükség van - derült ki a többi között az Egyenlítő Alapítvány Nőnapi Konferenciáján.

női munkavállaló vezető -

10. alkalommal rendezte meg az Egyenlítő Alapítvány Nőnapi Konferenciáját március 8-án a Magyar Telekom székházában. “Virág helyett vezetői ambíciót!” – szólt a konferencia szlogenje. Online és élőben mintegy 700 előadó és vendég cserélt eszmét a női karrier és életút lehetőségekről, a nagyvállalati és egyéni követendő mintákról, a nők láthatóságáról, a női vezetők csökkenő számáról, de a témák között szerepelt a valódi döntések szabadsága, a női és férfi döntéshozók és a háború kapcsolata, és a nemek közös döntéshozatali kultúrája is.

“Jelenleg hiányoznak a női vezetők a vállalatok éléről, a politikából, a döntéshozatalból. Az elmúlt két évben csökkent a női felsővezetők aránya a magyar cégek élén”  – hívta fel a figyelmet Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány vezetője. Pedig a nők és férfiak együtt jobb döntéseket tudnak hozni, mint külön-külön.

“Meggyőződésem, hogy a nők a háború ellen vannak, és hogy erősebben, hatékonyabban, jobban tudják védeni a békét, az emberi életet. Ha ők is igazán részesei lennének a fontos döntéseknek, akkor egy békésebb világban élnénk.” – mondta el a szakember, aki korábban a magyar Google vezérigazgatója volt.

A konferencián előadott Caroline Charette Kanada magyarországi nagykövete is, aki ellmondta, hogy a kanadai társadalom diverz, sokféle, azért mert megtanulták, hogy a diverzitás a haszon forrása. 

“A befogadás az egyetlen okos dolog amit tehetsz, bár nem könnyű. A sokféleség egy tény, de a befogadás, az választás kérdése. Vezetőként a befogadás kultúráját támogasd” – üzente a konferencia résztvevőknek.

“A munkáltatók szeretik a családos férfiakat és nem szeretik a családos nőket” – számolt be tapasztalatairól az Apa Akadémia alapítója, Léder László. A pszichológus szakember szerint a férfiaknak is egyre nagyobb igényük van arra, hogy a gyermekükkel kapcsolatos mindennapi feladatoknak aktív részesei legyenek. Ez az irány segíti a nők és női karrierek kiteljesedését is. 

Az Egyenlítő alapítvány a konferencián elindította a “#virághelyett vezetői ambíciót!” című mentorprogramját, amelynek keretében vezető beosztásban lévő nők mentorálnak egyetemi, főiskolai és pályakezdő fiatal nőket. 

Számos felsővezető jelentkezett mentornak. Ők vállalták, hogy legalább egyszer találkoznak egy vagy több fiatal nővel, megmutatják a munkahelyüket, a munkájukat, a szerepüket és mesélnek arról, miért is jó vezetőnek lenni. A példaképek sokkal fontosabbak, mint gondolnánk, tudatalatt vezetnek és segítenek minket” – mondta Heal Edina. 

A konferencia erős mondatai:
A sokféleség egy tény, de a befogadás, az választás kérdése.

Caroline Charette Kanada magyarországi nagykövete

A társadalmi változásokhoz szükségünk van a férfiakra.

Heal Edina (Alapító-vezető, Egyenlítő Alapítvány)

Az időskori szegénységnek női arca van. 

Csatos Erika (Alapító, ÁLOMJÖVŐ Tanácsadó Iroda)

A targoncavezetők fele nő! Nem a fizikai munka determinálja, hogy egy nőt egy adott munkakörre fel lehet-e venni.

Szigeti Barbara (Országos HR vezető, Tesco-Global Áruházak Zrt.)

A politikai akaratnak kell változnia, legfelül kell előírni, hogy egyenlő bérezés legyen, hogy egyenlő karrierlehetőségeket kapjanak a nők és férfiak.

Heal Edina (Alapító-vezető, Egyenlítő Alapítvány)

A férfiasság nem csökken attól, hogy a férfi marad otthon a gyerekkel tanulni.

Márton Katalin (HR és CSR igazgató, Praktiker Magyarország)

Fotó: Egyenlítő Alapítvány

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek