kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Nem várt eredmények a hazai coach-képzéseken

Nagy érdeklődés kísérte tavaly azt a két speciális coach képzést, melynek elindulásáról portálunk is hírt adott. Úgy tűnt akkor, hogy egy nagyon élő igényt elégítenek ki. Most, egy év elteltével kíváncsiak voltunk, milyen eredménnyel folynak a hazánkban éppen kibontakozó intézményi coach képzések. A hallgatók intellektuális kalandról, önismereti fejlődésről számoltak be.

Az üzleti tanácsadók, coachok létjogosultságát már jó ideje nem szükséges bizonygatni tőlünk nyugatra, de már keletre sem. Az intézményes coach képzések helyét azonban még kerestük egy évvel ezelőtt, amikor egyik írásunkban bemutattuk a két debütáló képzést - a Budapesti Műszaki Főiskola Gazdasági Karának, valamint a Dr. Bodó Training és Tanácsadó Kft. coach képzését. (Veszélyes, ha valaki coachnak képzeli magát 2007.10.17.) Az elmúlt egy év közel hozta a két képző intézményt, konkurálás helyett egy egészséges kommunikációt folytatnak, és ahol lehetséges, együttműködést igyekeznek kialakítani.

A szellemi pezsgés és az önismeret fogta meg a hallgatókat

Az indulás óta a Dr. Bodó Training két csoportjában összesen negyven, a BMF két féléves képzésén negyvennégy friss coach végzett - HR vezetők, tanácsadók, trénerek, de volt, aki kontroller, kiadóvezető vagy természetgyógyász múlttal tanulta ki a coach szakmát.

A Dr. Bodó Training képzési módszere a trénerek hazai és nemzetközi színtéren bizonyított tréningtapasztalatából táplálkozik, ezért a képzés a gyakorlati modulokban domborodik ki. Besnyi Erika, az AVIVA biztosító képzési specialistája is ezt emeli ki: "saját élményeinken és reakcióinkon keresztül tanultunk meg aktívan figyelni magunkra és másokra. A képzés vezetői Dr. Bodó Péter és Dr. Bodóné Horváth Valéria azt adták nekünk ezen a képzésen, ami egy coach elfogadásának legfontosabb alapja: hitelességet". A multinacionális nagyvállalatban középvezetőként dolgozó Daru Katalin számára is az ismeretanyagon túl, a teljességes szemlélet jelentette az újat. A vállalatánál megélt több coaching folyamat tapasztalata után állítja, hogy a test és érzelemorientált önismereti rész nélkül, ami egyébként egyedivé teszi a képzést, a coach munkája csak fele annyira tudatos. Így lesz képes például meglátni az információban a "saját fordítását", és rávilágítással segíteni a klienst. Kovács Anita HR vezető a bentlakásos moduláris képzési formát tartja rendkívül jónak; úgy érzi, a sok együtt töltött idő alatt kibontakozó intenzív eszmecserék biztosítják az ismeretek rögzülését. Ebben a formában a résztvevők sokszínűsége is érvényesülni tud, hiszen a bentlakásos szemináriumokon a résztvevők napokat töltenek együtt, így egymást (egy más szemléletet) is megismerik.

A BMF vendégoktató gárdájának összetétele (Baracskai - Mérő - Nahalka - Síklaki - Velencei) is mutatja, hogy ott a hallgatók más módon fejlődnek: tanulnak. És gondolatokat cserélnek... többnyire a sajátjukat új sajátra!

Az ott végzett Gulyás Ernő üzletfejlesztési igazgató úgy fogalmaz, hogy számára a képzés "intellektuális kalandot" jelentett. Kása Béla (könyvkiadó) elvárása is teljesülni látszik, amikor így fogalmaz: "A felvételi beszélgetésen Mérő Laci azt kérdezte tőlem, hogy mit várok ettől képzéstől, és én azt válaszoltam, szellemi pezsgést. Szerencsére a képzésen sok más mellett megkaptam azt a pezsgő szellemi környezetet is, ami további új dolgok megismerésére inspirál. Érdekes előadókat hallottam, érdekes könyvekre hívták fel a figyelmemet és nem utolsó sorban kitűnő évfolyamtársakat ismertem meg."

Hogy ez a szellemi frissesség fennmaradjon, a hallgatók létrehoztak egy alumni egyesületet, és évi 5-6 alkalommal szakmai találkozókat, kisebb konferenciákat terveznek megszervezni. A legközelebbi november 6-án lesz Szegeden, ahová vállalatvezetőket hívnak meg beszélgetésre, oktatóikat pedig felkérték, hogy beszéljenek arról, "ami a képzésből kimaradt".

Coach titánok a végzősök között

De nem csak a hallgatók elégedettek. A képzők szerint óriási teljesítmények kerültek felszínre! A végzősökkel szemben támasztott elvárásokat - mindkét intézmény így vélekedik -, a hallgatók nem hogy hozták, de sokan túl is szárnyalták, pedig komoly követelményeknek kell megfelelniük. Egyik képzés sem arról szól ugyanis, hogy az ott tanultakat a végén vissza kell mondani; a hallgatóknak "éles", de legalábbis életszagú helyzetben kell tanúbizonyságot tenni fejlődésükről.

A Dr. Bodó Training záróvizsgája egy coaching koncepció írásos kifejtése, és emellett gyakorlati megmérettetésen is meg kell felelniük a vizsgázóknak. A képzés vezetője, Dr. Bodó Péter szerint a vizsgázók, teljesítményük alapján mind érdemesek az Európai Coaching Szövetség (ECA) lincenszére, ami európai színvonalat jelent. Ők az oklevél megszerzése után csatlakozhattak a nemzetközi szervezethez.

A hallgatók kivívták a vizsgáztatók elismerését a BMF-en is. Dr. Baracskai Zoltán úgy fogalmaz, hogy "már csak a hallgatókért is megéri csinálni!" Olyan dolgozatok születtek, melyek még az oktatókat is meglepték. Elég, ha két területet említünk: több hallgatót is foglalkoztatott és egészen új megoldásokkal álltak elő például a non-profit szervezetek, és a családi vállalatok utódlással felmerülő problémájának coachinggal történő kezelésére.

Jól sikerült a kísérlet

Az első évfolyamok sorsa mindig a kísérleti nyulaké..., akik most szerencsésnek bizonyultak, mert a tavalyihoz képest nem látszik szükségesnek komolyabban változtatni a képzéseken. A tematika például érintetlen marad, csupán a módszereket finomítják.

Az eltelt időszak tapasztalatai azt a változtatást hívták elő a Dr. Bodó Trainingnél, hogy a technikai modulokban is intenzívebben jelen lesznek önismereti elemek. Dr. Bodó Péter elmondja emellé, hogy a coach a saját személyiségével dolgozik, még ha technikákat is alkalmaz, mert a képzés alapgondolata, hogy "az út másokhoz önmagadon keresztül vezet". A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a technikákat sokféleképpen lehet alkalmazni; minél érettebb a coach személyisége, annál jobban képes figyelni a kliensére. A cég 2009 őszétől mesterképző blokkokat indít.

A BMF-en a műhelymunkák bevetésében várható változás. - Tavaly erre az új nyelvezet megfelelő elsajátítását célzó dialógusra összpontosítottunk, de ezt a tanulási formát nehezen fogadták el. Így ennek előkészítéseként idén erős szociálpszichológiai alapozást tervezünk. A műhelymunkát a félév második felében kezdjük meg, és még az is lehet, hogy az itt elvárt dialógushoz volt hallgatóinkat hívjuk meg facilitátornak. Ők jól ismerik a képzés nyelvezetét és elvárásainkat, és hitelesek is - számol be az újdonságról Dr. Baracskai Zoltán.

Last-minute helyek a coach képzéseken

A Dr. Bodó Training 2008. október 10-én startoló Business- és Management Coach képzését portálunk is hirdette - míg be nem telt, jóval az indulás előtt teljes létszámmal. A képzés tematikáját, és egyedi, moduláris, bentlakásos oktatási formáját megismerve az érdeklődő gondolkodás nélkül (érzésből) el tudja dönteni, hogy ott-e a helye vagy tovább keressen. (www.bodo-training.hu).

A Budapesti Műszaki Főiskola Gazdasági Karán (BMF) szeptember 19-én kezdődő Üzleti Tanácsadó képzés újabb évfolyamának hirdetésével nem találkozhattunk a szokásos fórumokon. A magyarországi (európai?) képzési piacon meglehetősen egyedi képzést, egyedien népszerűsítik a szervezők: a szemfüles érdeklődők az internetes médiamegosztó oldalon, a "youtube"-on találhatnak rá a népszerű előadók egy-egy sokat érő villanását idéző videókra. De a "hagyományos módon", a képzés honlapján tájékozódók sem kerülhetik el a szembesítést azzal, mire vállalkozik az öttagú neves vendégoktató gárda... és mire az, aki a képzésre jelentkezik! Dr. Baracskai Zoltán hangsúlyozza, hogy fontos ezt megmutatni, nehogy valaki mást várjon! (www.uzleticoach.hu)

Bár mindkét képzés elérte vagy közelít a maximális résztvevői létszámhoz, mint mindig, itt is van mód utolsó perces jelentkezésre!

Petrány Viktória, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk