Megjelent: 6 éve

Nő a kereslet az irodák iránt

Az elmúlt évben összesen 30 ezer négyzetméterrel bővült az irodapiaci kínálat, az utolsó negyedévben egyetlen irodaépületet sem adtak át - írja a napi.hu a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fórumának (BRF) adatai alapján. A tavalyi bővülés még így is 30 százalékkal meghaladja a 2012-ben regisztráltat, de a kihasználatlanságban nem történt érdemi változás.

A tanácsadók 2014 során további kínálatnövekedésre számítanak, mivel számos projekt átadás előtti fázisba jutott. Az új kínálat volumene idén előreláthatólag eléri a 67 ezer négyzetmétert. Az év végén 18,4 százalékon álló kihasználatlansági mutató mindössze 0,2 százalékponttal csökkent az előző negyedévhez képest.

Éves szinten már jelentősebb - 2,6 százalékpontos - volt a csökkenés 2012 negyedik negyedévéhez képest. Továbbra is a Dél-Buda és a Pest Központ részpiacokon a legalacsonyabb (13 és 14,3 százalék). A legnagyobb pozitív irányú változás a Belvárosban történt, ahol 7,6 százalékponttal, 17 százalékra csökkent a kihasználatlan területek aránya az előző évhez képest.

A 48 ezer négyzetméteres éves volumen jelentős előrelépés az előző évhez képest. A bruttó bérbeadás volumene a negyedik negyedév során kimagaslóan magas, 154 ezer négyzetméter volt, igaz ennek 77 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki.

Az éves nettó bérbeadás meghaladta a 190 ezer négyzetmétert, ez 9 százalékkal több mint 2012-ben. Hosszabbításból 7 százalékos emelkedést regisztrált a BRF. A szervezet adatai szerint 2013 negyedik negyedévében 215 bérleti szerződést kötöttek, 714 négyzetméteres átlagos területtel, köszönhetően a nagyméretű szerződéshosszabbításoknak. Tavaly a kibérelt irodák átlagos mérete 534 négyzetméter volt. A legnépszerűbb részpiac továbbra is a Váci úti irodafolyosó, ahol a negyedik negyedévben a bruttó kereslet 29 százaléka míg a nettó bérbeadás (új szerződések, előbérletek és bővülések) 25 százaléka realizálódott.

A negyedév során több 10 ezer négyzetméternél nagyobb területen hosszabbítottak a bérlők (MÁV, Budapest Bank, British Petrol). Kevésbé pozitív eredmény, hogy a legnagyobb új bérleti szerződés mérete nem érte el az ezer négyzetmétert. A legnagyobb bővülés az év során átadott Váci Greens irodaépületben történt, ahol egy nemzetközi cég 2,6 ezer négyzetméterrel növelte szolgáltató központja területét.

napi.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter