Megjelent: 6 éve

Nyári pangás: unatkozol a munkahelyeden, vagy a munkát unod?

Úgy néz ki ezzel nem vagy egyedül. A Management Today blogon Dr. Tomas Chamorro-Premuzic néhány nagyon érdekes statisztikára mutatott rá online szabadidős és munkahelyi tevékenységünkről. Az amerikai Nemzeti Gazdaságkutató Iroda egy nagyon egyszerű kérdést tett fel a megkérdezetteknek: "Mi az, amivel Ön nem foglalkozik online?" A legnépszerűbb válasz, hatalmas aránnyal - 35 százaléka munka volt. Ezt követte 15 százalékkal a TV nézés, 12 százalékkal az alvás és 4 százalékkal a pihenés és gondolkodás.

"Ha mindez igaz, - mondja Chamorro-Premuzic - ennek két lehetséges következménye van. Az első, hogy sokkal kevésbé vagyunk produktívak, mint lehetnénk. A második - alternatív - magyarázat pedig, hogy a munkavállalók több időt töltenek a munkahelyükön, mint ami szükséges lenne."

Tehát választhatunk a két lehetőség közül a munka vagy a szabadidő rovására - gondoljunk csak bele a 35 százalékos hatékonyság növekedésének előnyeire.

"Amennyiben viszont az online szabadidős tevékenységek nem ártanak a hatékonyságnak, miért fizessünk az alkalmazottaknak azért, hogy ezt a munkahelyen végezzék?"

Sajnos azonban elképzelhető, hogy egy komolyabb probléma húzódik online szokásaink mögött. "Az online szabadidős tevékenységek segítenek abban, hogy kevésbé legyen unalmas a munka - vagy legalább is az ott tartózkodásunk. Tehát a sors iróniája, hogy ez a munka monotonitása ellen irányuló tevékenység az, ami ott tartja őket tovább is, mint szükséges lenne" - mondja Chamorro-Premuzic.

Talán érdemes feltenni magunknak a kérdést: az újonnan kialakult Facebook függőségünk a nyári pangás eredménye, vagy egy segélykiáltás az unalom ellen?

Assessment Systems blog,
HR Blog
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter