Megjelent: 6 éve

Nyári pangás: unatkozol a munkahelyeden, vagy a munkát unod?

Úgy néz ki ezzel nem vagy egyedül. A Management Today blogon Dr. Tomas Chamorro-Premuzic néhány nagyon érdekes statisztikára mutatott rá online szabadidős és munkahelyi tevékenységünkről. Az amerikai Nemzeti Gazdaságkutató Iroda egy nagyon egyszerű kérdést tett fel a megkérdezetteknek: "Mi az, amivel Ön nem foglalkozik online?" A legnépszerűbb válasz, hatalmas aránnyal - 35 százaléka munka volt. Ezt követte 15 százalékkal a TV nézés, 12 százalékkal az alvás és 4 százalékkal a pihenés és gondolkodás.

"Ha mindez igaz, - mondja Chamorro-Premuzic - ennek két lehetséges következménye van. Az első, hogy sokkal kevésbé vagyunk produktívak, mint lehetnénk. A második - alternatív - magyarázat pedig, hogy a munkavállalók több időt töltenek a munkahelyükön, mint ami szükséges lenne."

Tehát választhatunk a két lehetőség közül a munka vagy a szabadidő rovására - gondoljunk csak bele a 35 százalékos hatékonyság növekedésének előnyeire.

"Amennyiben viszont az online szabadidős tevékenységek nem ártanak a hatékonyságnak, miért fizessünk az alkalmazottaknak azért, hogy ezt a munkahelyen végezzék?"

Sajnos azonban elképzelhető, hogy egy komolyabb probléma húzódik online szokásaink mögött. "Az online szabadidős tevékenységek segítenek abban, hogy kevésbé legyen unalmas a munka - vagy legalább is az ott tartózkodásunk. Tehát a sors iróniája, hogy ez a munka monotonitása ellen irányuló tevékenység az, ami ott tartja őket tovább is, mint szükséges lenne" - mondja Chamorro-Premuzic.

Talán érdemes feltenni magunknak a kérdést: az újonnan kialakult Facebook függőségünk a nyári pangás eredménye, vagy egy segélykiáltás az unalom ellen?

Assessment Systems blog,
HR Blog
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter