Megjelent: 3 éve

Nyáriról téli gumira váltás - erre kell figyelni

A havas, jeges úton vezetni nehéz és veszélyes - mégsem ez az egyetlen ok, amiért érdemes téli gumira váltani. 6-7 fokos napi hőmérséklet alatt a nyári abroncsok tapadása megváltozik, a fékút megnő, a kocsi nehezebben áll ellen az oldalirányú erőknek. A biztonság érdekében ilyenkor már érdemes téli gumira váltani. Más országokban ez kötelező előírás is.


Mire figyeljünk téli gumira váltáskor?

Először is arra, hogy tényleg váltsunk! Az első fagyok idején komoly várólista alakul ki a szervizeknél, így ha későn kapunk észbe, alaposan benne leszünk a fagyban, mire át tudjuk szerelni a nyári garnitúrát.

A téli gumikat érdemes saját felnin tárolni. Mielőtt elindulunk a szervizbe, mindenképpen nézzük meg a következőket:

  • Milyen idős az abroncsunk? Ezt a DOT szám vizsgálatával ellenőrizhetjük. A DOT számot az abroncs külső felén találjuk. Az első két számjegye a gyártás hetét, a második a gyártás évét jelöli. Az abroncsokat célszerű 5-6 évente cserélni, sőt, egyes gyártók akár ennél is gyakoribb váltás írhatnak elő. 
  • Elég mélyek a barázdák? Egy új téli abroncs barázdamélysége 8,5-10 mm között van. A téli gumiknál a minimálisan kötelező barázdamélység 4 mm. Ez alatti barázdamélységgel az abroncsot nem szabad használni, mindenképpen cseréljünk!
  • Ellenőriztessük a guminyomást! A megfelelő nyomásról az abroncs oldalán elhelyezett tájékoztatóból és az autó gépkönyvéből szerezhetünk információt, de érdemes szakembert is megkérdezni a helyes üzemeltetésről. Ezzel számottevő mennyiségű üzemanyagot spórolhatunk.

Otthon is le lehet cserélni?

Lehet, de nem érdemes. Főleg a külön felnin tárolt abroncsok otthoni cseréje lehet csábító, de amit a szerviz munkadíján nyerünk, azt sokszor a gumi élettartamának romlásán veszítjük el.

Az új téli gumiabroncs készletet minden esetben érdemes centríroztatni. Ha megfelelő szervizben végzik a munkát, akkor a futómű beállításait és a felnit is ellenőrizni tudják, ez pedig nagyon sokat jelenthet mind a jármű, mind a gumik élettartamának a meghosszabbításáért.

Ha van lehetőségünk szakértővel egyeztetni, a Olcsobbgumi.hu gumiabroncs webáruház azt ajánlja, beszéljük meg a váltóméretű abroncsok használatát. Amennyiben az autónk gyártója engedélyezi, a kisebb méretű téli gumikkal akár több ezer forintot is megtakaríthatunk.

Mit tehetünk a nyári gumival?

A nyári gumit érdemes felnivel együtt a megfelelő helyen, sugárzó hőtől és
napfénytől védve tárolni. A legjobb, ha speciálisan erre kialakított tárolót keresünk, de már az is sokat segít, ha az abroncsok nincsenek kitéve az ütésnek, rakodásnak. Sok szerviz például biztosítja az abroncsok tárolását, általában 1000-1500 Ft/db áron.

Ha időben megkezdjük az autó téli felkészítését, és nem spórolunk a megfelelő gumiválasztáson és a szerelők szakértelmén, rengeteg kellemetlen meglepetést elkerülhetünk. A balesetmentes közlekedésért mindannyian tehetünk.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter