Megjelent: 13 éve

Nyelvtudás nélkül nehéz a tanári pályamódosítás

A pontos számok még nem ismertek, de az idei tanévnyitót követően országszerte közel ötezer pedagógus lesz kénytelen elhagyni a katedrát, és újragondolni a karrierépítést. Hogyan tovább? A nyelveket beszélők számára könnyebb lehet a váltás, ám nem rózsás a kép. Az ügyfélszolgálati munka a kihívás hiánya, míg az értékesítés a teljesítménybér miatt okozhat fejtörést pedagógusként. A jobpilot.hu összeállításában az állásukat vesztett vagy vesztő tanárok újrakezdési esélyeit latolgatja.

Jelenleg is folyik az elbocsátott pedagógusok számának összesítése. Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta, országos szinten mintegy 5-6 ezer pedagógus munkahelyének megszűnésével számolnak. Mivel az elbocsátottak közel felét nyugdíjazzák, feleannyian maradhatnak hosszabb-rövidebb ideig munka nélkül. Az elbocsátásokat az önkormányzatok költséghatékonysági okokkal, a csökkenő gyermekszám miatti iskola összevonásokkal és bezárásokkal indokolják.

Hátrányban a nyelveket nem beszélő humán diplomások

Mit tehetnek azok, akiknek megszűnik a munkaviszonya? Mit kínál nekik az álláspiac? Katona Izabella, a Human Matrix személyzeti tanácsadó cég ügyvezetője úgy látja: a tanárelbocsátások vesztesei főként a semmilyen idegen nyelven nem kommunikáló, humán- magyar, történelem, földrajz szakos tanárok lehetnek, míg a nyelvet, informatikát és reáltárgyakat oktatók könnyebben átvészelhetik ezt az időszakot. Katona ezt azzal indokolja: bár a hazai kis-és középvállalatok szívják fel a jelenlegi munkaerő kínálat csaknem 70 százalékát, a cégek a rendelkezésre álló szűkös anyagi keretek között egyre kevesebbeknek tudnak munkát biztosítani. Nagyobb számban munkaerőt csak a multinacionális cégek tudnak felvenni, ám náluk nyelvtudás hiányában próbálkozni sem érdemes.

Kincset érhet a nyelvtudás

A személyügyi szakember szerint a nyelvtanárok tudása kincset érhet a munkaerőpiacon. Ám a katedráról az üzlet világába igazolóknak célszerű mindezt a cégvilág követelményeihez igazítani, mert az iskolai nyelvoktatás és az üzleti élet teljesen más attitűdöt igényelnek. "Míg előbbiben a nyelvtani szerkezetek, utóbbiban a tárgyalás, a gyors helyzetkezelés és a beszédközpontúság játsszák a főszerepet" - magyarázza. A nyelvi diplomák palettáján továbbra is az angol szakon szerzett mellett a német és a francia a legkapósabb a munkaerőpiacon.

Adminisztratív, HR és IT-területre is válthatnak

A nyelvtudással rendelkező pedagógusok számára a multinacionális környezetben végzett adminisztratív munkakörök mellett kis szerencsével akár személyügyi pozíciók is megcsíphetőek. "A reál diplomával rendelkezők - így például a technikatanárok - egy szaktanfolyam segítségével termelési területen léphetnek tovább, míg az informatikát oktatók a leendő munkaadó által biztosított szakmai tréningeken átképeztethetik magukat rendszergazdákká", véli a személyzeti tanácsadó.

Ügyfélszolgálat: nem biztos, hogy kihívás pedagógusként

A pályamódosításra kényszerülő tanárok többsége rengeteg, a munka világában remekül kamatoztatható készséggel rendelkezik" - véli Cservenyák Tamás, a DBM Hungary ügyvezető partnere. "Jól kommunikálnak, könnyen teremtenek kapcsolatot és remek az előadói és az információrendszerezési készségük"- magyarázza. A karriertanácsadó szerint az elbocsátott tanárok számára a szolgáltató centrumokban, call-centerekben végzett ügyfélszolgálati munka is elképzelhető a váltás egyik lehetséges formájaként. Ám Béres Gábor, a Human Consulting vezető tanácsadója szerint félő: a pályamódosításra kényszerülő tanárok csak egzisztenciális okokból választanák az ügyfélszolgálatos munkát. Sokan ugyanis azt érezhetik, intellektuális szempontból nem jelent számukra kihívást az apróbb problémák telefonos megválaszolása.

Értékesítés: hozzá kell szokni a teljesítménybérhez

A tanárok pályamódosításával kapcsolatban gyakran merül fel lehetséges választásként az értékesítés világa, mivel sokan úgy vélik: a nyilvános prezentációkhoz szokott, az emberi kapcsolatokban és a stressztűrésben nagy rutinra szert tett szakemberek számára kézenfekvő lehet a terület. Az értékesítést (sales) választóknak azonban meg kell barátkozniuk a többnyire teljesítményarányos fizetési rendszerrel és az esetek többségében a vállalkozói életformával is, ami nem biztos, hogy zökkenőmentesen fog menni a havi fixhez szokott ex-pedagógusoknak.

Prémium évek, ingyen képzés és Pályamódosító Hitelprogram

Az érintetteknek nem árt tudni: az elbocsátott tanárok helyzetének áthidalására több programot is indított a munkaügyi, és az oktatási tárca. Amennyiben az elbocsátott pedagógus korábban "normál kerékvágásban" végezte el a főiskolát, egyetemet - azaz nem vett igénybe 12 félévnél többet - folyamatosan jelentkezhet felsőfokú, nappali tagozatos szakképzésekre. Nem kell tandíjat sem fizetniük. Igaz, hogy a létfenntartáshoz bevételi forrásra is szükség van, tehát anyagi tartalék nélkül önmagában ez nem megoldás. A nyugdíjazás előtt álló pedagógusok számára még a Prémium Évek program jelenthet megoldást, ami fokozatos nyugdíjba vonulást tesz lehetővé. Nekik ebben az átmeneti időszakban csak a heti kötelező óraszám egyharmadát kell dolgozniuk egy munkahéten. Hasonlóan a közszolgákhoz, az elbocsátott pedagógusok is vehetnek fel pályamódosító hitelt, legfeljebb 3 millió forintig, 10 éves futamidővel. Ehhez legalább egy éves, pályakezdőknél fél éves közszolgálati gyakorlat szükséges. A pedagógusnak az összeg 2 százalékának megfelelő kezességvállalási díjjal (mintegy 60 ezer forinttal) kell rendelkeznie.

Takács Gabriella

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

A koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól készített felmérést 400 szakember megkérdezésével a Mapei Kft. Teljes cikk

Így segítené a Adótanácsadók Egyesülete a KKV-k adózását a vészhelyzet miatt

Az Adótanácsadók Egyesülete a részletes javaslatait már elküldte a pénzügyminiszternek is. Teljes cikk

A jövő top zöld állásai: zöld mérnök, zöld autószerelő, zöldfal kertész?

A gazdaság és társadalmunk új korszakba érkezett, amelyben a fenntarthatóságnak mindennél fontosabb szerep jut, ami a foglalkoztatás szintjén is... Teljes cikk