Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 8 éve

Nyomozótól, gyóntató paptól vagy riportertől tanulhat a HR-es

images

images

Az Interview Labor olyan szakértőkkel dolgozik együtt kis- és nagycsoportos tréningjein, illetve személyre szabott egyéni tanácsadás útján, akik saját területükön bizonyítottak, így nem fér kétség hozzá, hogy profik. Mindennapi életük során foglalkozásuk fő feladataként számtalan kérdést tesznek fel. Interjú, kihallgatás, gyóntatás közben hivatásukból adódóan információt nyernek, szereznek, kérnek, és ehhez kizárólag vagy javarészt kérdések útján jutnak el.

A résztvevők így előadóik saját területükön már bevált egyéni kommunikációs technikáiból, attitűdjéből sajátíthatnak el olyan szabályokat, belső mechanizmusokat, alapvető és különleges interjútechnikai fogásokat, trükköket, amelyek által az üzleti életben felmerülő váratlan vagy előre eltervezett interjú helyzetekben kérdezőként és válaszadóként is tudatosan, biztonsággal, sikeresen fognak szerepelni.
Karakter I.
A rendőr

- Milyen kérdéssel tudom sarokba szorítani?
- Most az igazat mondja?
- Miért hagyta el a helyszínt?
- Mi a gyanúm vele kapcsolatban?
- Ő a tettes, a szemtanú vagy az áldozat?
- Melyik személyiségi profilba tartozhat?
- Melyik kihallgatási technikát alkalmazzam?


Tréningezés másként

Egy új, kreatív magyar kezdeményezésről van szó - hangsúlyozza Szatmári Sándor HR projekt menedzser. Hozzátette: abban a formában, ahogy náluk elérhető, nemcsak itthon nem létezik, hanem más országokban sem. Interjútechnikai tréningek léteznek persze, de mindenki nagyon hasonlóan nyúl a témához, többnyire ugyanazt kínálják. Nem illeszkednek az elvárásokhoz, a résztvevők tapasztalati szintjéhez. A senior fejvadászoknak, toborzóknak nem nyújt a piac izgalmas interjútechnikai tréninget vagy workshopot - mondja Szatmári.

Tréningjükön egyedileg állítják össze a tematikát a jelentkezők szintjének és igényeinek megfelelően, így az mindig más. "A mi csoportjaink nem ásítozni fognak, hanem katartikus élményekben lesz részük, amelyek alapjaiban adnak új szemléletet az interjúztatás témaköréhez" - fogalmaz a szakember. A kihallgató rendőr, a gyóntató pap, az újságíró-riporter is hasonló munkát végez, nagyon sok minden megtanulható tőlük, amitől hatékonyabbá, profibbá lehet válni. Nem utolsó sorban pedig óriási inspirációt adhatnak a megfáradt interjúztatóknak.

Mitől jó rendőrtől, paptól, riportertől tanulni?

Azt fontos tudni, hogy a meghívott előadók, tehát a rendőr, a pap és a riporter kiegészítik a trénerek munkáját, nem kiváltják. De ez a kiegészítés teszi egyedivé a gyakorlott trénerek által vezetett programot. Olyan, az üzleti élettől idegen külső szakértőket hívnak meg a programjaikra, akik nem klasszikus interjúztatók, hanem más területekről érkeznek, de a munkájuk és saját szakterületi tapasztalataik nagyon jól átültethetőek a toborzással-kiválasztással foglalkozók repertoárjába. A rendőr nyomozónak egy kihallgatás során rövid idő alatt kell kiderítenie a legtöbbet a másik félről. Ki kell ismernie a beszélgetőpartnert, meg kell nyernie, ki kell építenie a bizalmat, fel kell tárnia az igazságot, minden apró részletet meg kell tudnia. Minden mozdulatra, szóra, hangsúlyra figyelnie kell. Olyan technikákkal kell operálnia, amelyekből sok minden tanulható. De ilyen a gyóntató pap is. Neki a feltáró beszélgetés tudományát kell hoznia. Sokszor hallgatja meg mások problémáit, de azok többnyire mélyebben gyökereznek. Ha a hivatását jól gyakorolja, akkor ezeket próbálja feltárni és segíteni. Figyelnie kell arra is, hogy a sok közvetlen egymás utáni beszélgetés ne hasson egymásra, el tudja különíteni őket és önmagát is megóvja lelkileg. Egy határig empatikusnak kell lennie, de egy határ után nem veheti át a terheket.
Karakter II.
A pap / lelkész


- Tartott önvizsgálatot mielőtt eljött?
- Mi nyomhatja a lelkét?
- Meglátom benne az embert?
- Hogy kíméljem meg magam az ő lelki terheitől?
- Mindent elmond nekem?
- Tudja, hogy bennem megbízhat?
- A titoktartásom megnyitja?
- Milyen tanácsokkal engedjem útjára?
- Béke van a szívében, amikor távozik?


A riporterhez érkező közéleti személyiségek vagy politikusok nagyon szeretnének elmondani, üzenni valamit, de a riporter nem arra kíváncsi, hanem arra, amit nem akarnak elmondani. A felkészülés technikáiról és fontosságáról, a kérdezés művészetéről, a kíváncsiságról, millió apró és jelentős dologról tud beszélni és gyakorlati tanácsot adni. Persze minden karakternél sokkal hosszabban lehetne beszélni arról, mi mindent tud behozni egy tréningre, ami hasznos és érdekes.

Laborok - tesztelhetik magukat a résztvevők

A tréningeken a komplex megközelítés miatt egy vezérfonal mentén számtalan inspirációs élmény éri a résztvevőket. Ez egy nagy utazás. Nevezhetnénk a felvételi folyamat mintázatának is, ahol a különböző körökben, egyre mélyebben, komplexebben vizsgálják a jelöltet. Erre a folyamatra készítik fel a jelentkezőket, hogy minden helyzetre a jónál is jobban tudjanak reagálni.

Az interjúztatóknak és a pályázóknak is lehetőségük van többféle laboron részt venniük. Laboron, mert az interjúzáshoz szükséges kompetenciáikat védett környezetben, biztonságos körülmények között tesztelhetik, fejleszthetik. Többször is lehetőségük van kísérletezni és kipróbálni magukat olyan szituációkban, amelyek begyakorlására nincs lehetőségük éles helyzetben.

A laborban nagyító alá kerülnek a részletek, melyek révén rá lehet mutatni az egyes interjú helyzetekben megfelelő technikákra és eljárásokra. Megérzések helyett bizonyosságot szerezhetnek a résztvevők. Lehetőség van arra, hogy vizsgálják, elemezzék, kutassák a legjobb gyakorlatokat és módszereket, amelyekkel hatékonyabb interjúztatók és sikeresebb pályázók lehetnek. Szatmári Sándor úgy gondolja, hogy ma Magyarországon a tréning piac alapvető problémákkal küszködik. A megbízók unják az egy kaptafára megtartott kommunikációs és prezentációs tréningeket. A tréningcégek nem tudnak megújulni, ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálják húsz éve. Szerinte az eddig létező interjútechnika tréningek sem teljesítették az elvárásokat. Legtöbbször ezért a tapasztaltabbnak gondolt tanácsadók vagy vállalati kollégák képezik ki az újakat. Átadva azt, amit tudnak, a tudás mértékétől és minőségétől függően jól-rosszul.

"Egyre több a jelölt egy-egy pozícióra, de a kiválasztási eszközök nem változnak. Az interjúztatás még mindig a legklasszikusabb eszköze a toborzási folyamatnak. Ugyanakkor nehéz a dolguk az interjúztatóknak, mert felkészültebbek a jelöltek, de nehéz a dolguk a jelölteknek is, mert kevés jó pozícióra sok pályázó jut, nagy a tét, a dömping miatt kis hibák is végzetesek lehetnek" - teszi még hozzá Szatmári Sándor.
Karakter III.
A riporter


- Jól felkészültem belőle?
- Megbízunk egymásban?
- Egyenrangú partnernek tekintjük egymást?
- Mit teszek, ha ő akar irányítani?
- Mit üzen a testbeszédjével?
- Miért kerül bizonyos témákat?
- A beszélgetés után is jó kapcsolatban akarok vele maradni?A pályázókat is képezik

A cég az asztal mindkét oldalán ülőket képezi, tehát nem csak az interjúztatókat, hanem a pályázókat is. Ellentétben az eddigi gyakorlattal, ami szerint a tanácsadók csak az általuk bemutatott jelölteket készítették fel, azt is csak röviden és leginkább információk átadásával. Mint a szakember elmondta, ők odafigyelnek a nagyobb álláskeresői közösségre is. A tréningjeikre nemcsak interjúztatók és jelöltek, hanem olyanok is felfigyeltek, akik ezt a programot tárgyalástechnika, kérdezéstechnika fejlesztésére szeretnék használni. Hiszen ahol kérdések hangzanak el, és információt kell nyerni, ott ez hasznos lehet.

Nagyon pozitívak a visszajelzések - hangsúlyozza a HR projekt menedzser. Sokan gratuláltak az ötlethez, többen mondták, hogy hiánypótló a szolgáltatás. Akár interjúztatóról, akár pályázóról van szó, a legfontosabb, hogy azonnal alkalmazható technikákat kapjon, amitől sikeresebb és hatékonyabb lesz. Olyan új szemléletmódot, amelyik a versenytársai vagy pályázótársai elé helyezi.


  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Alakítsd kedvedre a blended folyamaTHOD!

A jövő a blended megoldásoké. A blended fejlesztés egy olyan folyamat (“blended learning journey”), amelyben a személyes vagy virtuális kontakt... Teljes cikk

Egy valóban jó online program felveszi a versenyt a személyes tréninggel

Kényszerűségből szinte minden átkerült az online térbe az elmúlt időszakban, így a tréningek is. Persze a régi megszokásokat és előítéleteket... Teljes cikk

Inkluzív vezetés

A vezetés tudományát minden évtizedben felfrissíti egy-egy új megközelítés, trend, irányzat. És bár a vezetés egyidős az emberiséggel, ezek a... Teljes cikk