Megjelent: 13 éve

Nyugdíjtörvény: új javaslatai vannak a KDNP-nek

Új nyugdíjtörvény-javaslatot készül benyújtani a KDNP, amelynek már megszületett a teljes normaszövege - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője.

A javaslat legfontosabb eleme, hogy megpróbálja kivonni a nyugdíjrendszert a pártpolitikai csatározásokból - mondta a képviselő. Ennek egyik eszköze az, hogy létrehozza a társadalombiztosítási tanácsot, amely a lényeges döntéseket meghozná a parlament helyett - tette hozzá. A javaslat fontos eleme, hogy a nagyléptékű, fontos döntéseket két parlamenti ciklus egybehangzó határozatára bíznák, amivel ki lehetne küszöbölni a ciklusokhoz kötött és "szavazatvásárlási kényszerrel bíró" pártpolitikai szempontokat.

A javaslat szétválasztja a szolidaritási szempontokat a biztosítási szempontoktól. A biztosítási szempont érvényesülésének a lényege az az egyéni számlavezetési rendszer, amely a befizetett járulékokat gyűjti össze, ez pedig befektetve, kamatoztatva biztosítja az öregségi, a rokkantsági és az özvegyi nyugdíjak folyósíthatóságát.

A szolidaritási elem érvényesítésére bevezetnék az állampolgári nyugdíjat, amely megnyílna azok számára, akik járulékfizetéssel nem teremtettek alapot a nyugdíjazásukra. Ezt a költségvetésből fedeznék, s ugyanolyan elem lenne, mint a jelenleg már létező szociális juttatások. A képviselő kiemelte a családpolitikai szempontokat, amelynek egyik lényeges eleme az lenne, hogy a jövedelemadó egy részét átirányíthatnák a gyermekek a szülők nyugdíjához. Ez hasonlóan működne, mint jelenleg az egyházi és alapítványi célokra fordított egyszázalékos felajánlások, de természetesen a százalék ebben az esetben nagyobb lenne.

Harrach Péter hangsúlyozta, hogy ez az elem a gyermeknevelést, mint társadalmilag hasznos tevékenységet jutalmazná. A javaslatban szerepel egy olyan elem is, ami a munkaadói járulék kedvezményeit jelenítené meg a többgyermekes családanyák esetében.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter