kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Olcsó kirándulások Csehországba

Idén nyáron is meglehetősen sokan indulnak útnak autóval a környező országokba. Csehország kétségkívül az egyik legnépszerűbb cél a magyaroknak. Finom ételek, gyönyörű táj, lenyűgöző építészet és természetesen a cseh sörök azok a legfontosabb mozzanatok, ami miatt nekiindulnak a magyarok Csehországba. Egy nyári kirándulás során egy nagyon fontos szempont lehet a költséghatékonyság. Ebben a bejegyzésben tekintsük át hogyan hozhatunk ki egy Csehországi utazást viszonylag alacsony költségvetésből.

csehorszag

Az úticélunkhoz valahogyan el kell jutni. Mivel Csehország bőven autózható távolságon belül van nem érdemes a repülésen gondolkodni. Magyarország és Csehország között az autópályahálózat kiváló. Én magam is számtalanszor jártam az országban és minden egyes alkalommal gépkocsival utaztunk. Panaszom nem nagyon lehet. 

Hogyan lehet még utazni?

A megemelkedett üzemanyag árak miatt sokan elgondolkodnak a vonattal való utazáson is. Az áremelkedések sajnos a vasút társaságokat is érintik, emiatt a vonatjegyek is egyre drágábbak. Nem feltétlenül mondhatjuk tehát azt, hogy vonattal olcsóbb lenne az utazás Csehországba, mint autóval. 

Ha például egyedül vagy mondjuk ketten utaznánk, akkor érdemes lehet vonattal menni, bár a Prágába tartó vonatút meglehetősen hosszú. 

Vonatok Csehországba

Vannak olyan vonatok, amelyek hajnalban indulnak és délutánra érnek oda a cseh fővárosba, ezekre a helyjegy váltása általában kötelező. Ha valamilyen kedvezményt igénybe tudunk venni a vonatra, mert például diákok vagyunk vagy a munkahelyünk támogatja az utazást, akkor azt semmiképp ne felejtsük el. Ilyen esetekben a vonattal való utazás nyilván olcsóbb lesz, mint ha autóval mennénk. Azt se felejtsük el továbbá, hogyha a saját autónkkal indulunk neki Csehországnak, akkor azt nem csak meg kell tankolni, hanem autópálya matricát is kell vásárolnunk. A cseh autópálya matrica hasonló árakon mozog mint a magyar. Többféle megoldás közül válogathatunk, a részletes információkért látogassunk el a cseh autópálya ügynökség hivatalos weboldalára.

A közlekedés után pedig tekintsük át a Csehországi szállások fajtáit és térjünk ki azokra a részletekre amelyekből megtudhatjuk hogyan tudunk egy kicsit spórolni a szálláson. 

Saját tapasztalataim

Megközelítőleg egy éve voltam a cseh fővárosban és meglepődve tapasztaltam, hogy a legjobb minőségű szállodák is, európai színvonalon viszonylag olcsók. 

Ha mondjuk Béccsel hasonlítjuk össze kiderül, hogy a prágai ötcsillagos szállodák elfogadható áron vannak. 

Természetesen nem mindenki szereti ezeket a cicomás szálláshelyeket és inkább valamilyen meghittebb szálláshelyen érzik magukat komfortosabban. 

Nagy népszerűségnek örvendenek a közösségi szálláshely megosztó platformok is. Ezeken általában sokkal olcsóbban találhatunk szállást magunknak, többek között Csehországban is. A választás során mindenképp figyeljünk oda a felszereltségi fokozatra, hiszen egy magánember lakása nem feltétlenül fogja tartalmazni azokat a kiegészítőket, amelyeket mondjuk egy hotelben megtalálhatunk. 

Étkezés Csehországban

Végezetül pedig nézzünk még egy fontos tényezőt, az étkezést. 

Csehországban általánosságban elmondható, hogy a szláv konyha remekeivel fogunk találkozni. Hasonló ételekkel várnak minket a csehek mint a szlovákok. A káposzta a kolbász és a knédli Csehországban az alapvető élelmiszerek közé tartozik. Ezek általában nem túl drágák. 

A Prága belvárosában található luxus színvonalú éttermektől eltekintve Csehországban nagyjából ugyanannyi pénzt kell szánni az étkezésre mint hazánkban. Az adagok kiadósak. Egy levessel és egy tál étellel általában jól lehet lakni. Ha valaki nagyobb étkű, megkóstolhatja harmadik fogásként a híres cseh desszerteket is. Ha esetleg szeretnénk egy kicsit kevesebbet költeni akkor azt tanácsolnám hogy ne mindig étteremben együnk. 

A cseh közértek nagyon jól fel vannak szerelve. A reggelit, de akár még a vacsorát is minden probléma nélkül megoldhatjuk ha reggel veszünk egy két alapvető alapanyagot a boltban és magunknak készítjük el a napi első és utolsó étkezésre a fogásokat. Ezt főleg azoknak érdemes megfontolni akik magánszállásokon töltik a nyaralásukat. Vihetünk akár otthonról is alapanyagokat, azokat berakhatjuk a hűtőszekrénybe és így reggel nem kell azzal tölteni az időt, hogy reggeliző helyet keresnénk. Én előszeretettel alkalmazom ezt a módszert, mert így már korán reggel lehet kezdeni a város felderítését. Időt is és pénzt is spórolhatunk ha bevásárolunk a boltban!

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Feketén foglalkoztattak egy 15 éves fiút, akinek mindkét kezét összepréselte egy gép

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség két férfi ellen, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves... Teljes cikk

Munkahelyi tréfa: benzint öntött a csikkjére és felgyújtotta kollégáját

A Tatabányai Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot azzal a férfival szemben, aki tréfából meggyújtotta... Teljes cikk

35 milliót fizet az exférj volt feleségének a házasság alatt végzett házimunkáért

A háztartásban és a gyereknevelésben végzett munkát, melyet gyakran "láthatatlan munkaként" is emlegetnek, ritkán lehet pénzbeli fizetésre váltani.... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek