Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Összefogás a munkabiztonságért

A partnerségi viszony jobb, mint a bírságok kiszabása. A cél a nagyobb bizalmat sugárzó hatóság megteremtése - fogalmazott Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke a Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért című konferencia előtti sajtóbeszélgetésen. Az OMMF és az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) közös rendezvényén az elnök elmondta, szükséges a munkáltatókkal közösen gondolkodni a problémák megoldásán.
Az elnök ismertetése szerint az idén január és május között végzett munkaügyi ellenőrzések során csaknem 25 ezer feketén foglalkoztatott dolgozót találtak. A felügyelők az idén az eddigi ellenőrzések során több mint 22 ezer munkáltatót kerestek fel, és közülük 17 ezernél tapasztaltak valamilyen jogsértést, 217 ezer munkavállalóra vonatkozóan. A kiszabott bírság összege csaknem 3 milliárd 900 millió forint volt, míg a múlt év egészében 7 milliárd 220 millió forint bírságot szabtak ki.

Az unió elvárásai

Az elkövetkező öt évben az Európai Unió célkitűzései között szerepel, hogy 25 százalékkal, vagyis negyedével csökkenjen a munkahelyi balesetek száma. Ennek az eredménynek az eléréséhez, és az egységes munkavédelemhez elengedhetetlen a szakmával való együttműködés. Igen fontos a munkaadók és a hatóság párbeszéde - hangsúlyozta Papp István. Az összefogás megvalósulni látszik, hiszen Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke elmondta, hogy a munkavédelemben a munkáltató, és a dolgozó érdeke ugyanaz. Vagyis, hogy ne legyenek munkahelyi szerencsétlenségek. Ráadásul a kitűzött célok találkoznak a Munkavédelmi Főfelügyelőség célkitűzéseivel is.

A biztonságon spórolni?

Tolnay Tibor rávilágított: sok esetben a munkabiztonságon való spórolás vezet a balesetekhez. Így az ilyen úton véghezvitt megtakarítás csupán látszólagos, ráadásul igen kockázatos. Ha a munkáltató hanyagságának eredményeként sérül meg egy munkavállaló, az emberi tényezőkön túl, gazdasági problémák is fölmerülnek. Egy kisvállalkozás tönkre is mehet egy korábban munkahelyi balesetben megsérült dolgozó kártérítésének állandó fizetésétől - szemléltette az ÉVOSZ elnöke. Tolnay egyébként kitért arra is, hogy szükség lenne legalább az állami tendereknél valamiféle példamutatásra. Hiszen napjainkban a közbeszerzési pályázatokat sorra a munkát a legalacsonyabb áron elvégző cégek nyerik, abba pedig nem férnek bele a munkavédelmi költségek.

Van, amiben nem tréfálnak

Papp István, az OMMF elnöke bejelentette, az év második felében befejeződik az átalakulás, melynek során a Főfelügyelőség olyan hatósággá alakul, amely háttérbe szorítja a bírságolást, és a segítést, támogatást helyezi előtérbe. Minden régióban létrehoznak egy-egy információs szolgáltató rendszert, ahol néhány hónap múlva már felkészült szakembergárda segít majd megválaszolni a munkaadók esetleges kérdéseit.

Az idei a fordulat éve lesz - tette hozzá Papp, egyre több munkáltató érzi majd a hatóság támogató segítségét. Vagyis nyitottság, párbeszéd, együttműködés - lehetne összefoglalni az OMMF tevékenységét, ha Papp István meg nem mutatta volna a szervezet szigorú arcélét is. A főfelügyelőség támogatja a jogkövető, törvényesen foglalkoztató munkáltatókat, de akik nem tartják be a követelményeket, az eddigieknél szigorúbb számon kérésre számíthatnak. A feketén foglalkoztató, vagy a munkabiztonságilag problémás cégek sorozatos utóellenőrzésekre, ismételt ellenőrzésre, és anyagi szankciókra számíthatnak. Akik szabálytalanul szeretnének többletjövedelemhez jutni, a szervezet azon lesz, hogy azt elvegye tőlük, a szabálysértésekhez való kedvükkel együtt - jelezte az elnök.

Knap Gábor, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos munkavédelmi kampány indul az építőiparban

Az építőipari cégek, illetve az ágazatban dolgozók munkavédelmi tudatosságának fokozása érdekében kétéves, országos tájékoztató kampányt... Teljes cikk

Országos munkavédelmi kampány indul az építőiparban

Az építőipari cégek, illetve az ágazatban dolgozók munkavédelmi tudatosságának fokozása érdekében két éves, országos tájékoztató kampányt... Teljes cikk

Névre szóló termosz az Audinál

Két hete kezdte felvenni a kapcsolatot az autopro.hu a hazai autógyárakkal, hogy megtudják, hogyan védik munkavállalóikat a nagy hőségtől. Teljes cikk