Megjelent: 13 éve

Összefogás a munkabiztonságért

A partnerségi viszony jobb, mint a bírságok kiszabása. A cél a nagyobb bizalmat sugárzó hatóság megteremtése - fogalmazott Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke a Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért című konferencia előtti sajtóbeszélgetésen. Az OMMF és az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) közös rendezvényén az elnök elmondta, szükséges a munkáltatókkal közösen gondolkodni a problémák megoldásán.
Az elnök ismertetése szerint az idén január és május között végzett munkaügyi ellenőrzések során csaknem 25 ezer feketén foglalkoztatott dolgozót találtak. A felügyelők az idén az eddigi ellenőrzések során több mint 22 ezer munkáltatót kerestek fel, és közülük 17 ezernél tapasztaltak valamilyen jogsértést, 217 ezer munkavállalóra vonatkozóan. A kiszabott bírság összege csaknem 3 milliárd 900 millió forint volt, míg a múlt év egészében 7 milliárd 220 millió forint bírságot szabtak ki.

Az unió elvárásai

Az elkövetkező öt évben az Európai Unió célkitűzései között szerepel, hogy 25 százalékkal, vagyis negyedével csökkenjen a munkahelyi balesetek száma. Ennek az eredménynek az eléréséhez, és az egységes munkavédelemhez elengedhetetlen a szakmával való együttműködés. Igen fontos a munkaadók és a hatóság párbeszéde - hangsúlyozta Papp István. Az összefogás megvalósulni látszik, hiszen Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke elmondta, hogy a munkavédelemben a munkáltató, és a dolgozó érdeke ugyanaz. Vagyis, hogy ne legyenek munkahelyi szerencsétlenségek. Ráadásul a kitűzött célok találkoznak a Munkavédelmi Főfelügyelőség célkitűzéseivel is.

A biztonságon spórolni?

Tolnay Tibor rávilágított: sok esetben a munkabiztonságon való spórolás vezet a balesetekhez. Így az ilyen úton véghezvitt megtakarítás csupán látszólagos, ráadásul igen kockázatos. Ha a munkáltató hanyagságának eredményeként sérül meg egy munkavállaló, az emberi tényezőkön túl, gazdasági problémák is fölmerülnek. Egy kisvállalkozás tönkre is mehet egy korábban munkahelyi balesetben megsérült dolgozó kártérítésének állandó fizetésétől - szemléltette az ÉVOSZ elnöke. Tolnay egyébként kitért arra is, hogy szükség lenne legalább az állami tendereknél valamiféle példamutatásra. Hiszen napjainkban a közbeszerzési pályázatokat sorra a munkát a legalacsonyabb áron elvégző cégek nyerik, abba pedig nem férnek bele a munkavédelmi költségek.

Van, amiben nem tréfálnak

Papp István, az OMMF elnöke bejelentette, az év második felében befejeződik az átalakulás, melynek során a Főfelügyelőség olyan hatósággá alakul, amely háttérbe szorítja a bírságolást, és a segítést, támogatást helyezi előtérbe. Minden régióban létrehoznak egy-egy információs szolgáltató rendszert, ahol néhány hónap múlva már felkészült szakembergárda segít majd megválaszolni a munkaadók esetleges kérdéseit.

Az idei a fordulat éve lesz - tette hozzá Papp, egyre több munkáltató érzi majd a hatóság támogató segítségét. Vagyis nyitottság, párbeszéd, együttműködés - lehetne összefoglalni az OMMF tevékenységét, ha Papp István meg nem mutatta volna a szervezet szigorú arcélét is. A főfelügyelőség támogatja a jogkövető, törvényesen foglalkoztató munkáltatókat, de akik nem tartják be a követelményeket, az eddigieknél szigorúbb számon kérésre számíthatnak. A feketén foglalkoztató, vagy a munkabiztonságilag problémás cégek sorozatos utóellenőrzésekre, ismételt ellenőrzésre, és anyagi szankciókra számíthatnak. Akik szabálytalanul szeretnének többletjövedelemhez jutni, a szervezet azon lesz, hogy azt elvegye tőlük, a szabálysértésekhez való kedvükkel együtt - jelezte az elnök.

Knap Gábor, HR Portal
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter