Megjelent: 5 éve

Ötnaponta történik halálos munkabaleset

Bár a dolgozók számához mérten csupán harmadannyi baleset történik hazánkban, mint az Európai Unióban, a halálos kimenetelű esetek aránya nálunk rosszabb. Míg az EU-ban az építőiparban regisztrálták a legtöbb sérülést, hazánkban a feldolgozóipar számít a legveszélyesebbnek – derül ki a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapjára (április 28-a) készült elemzéséből.

A munkahelyi biztonságot az egyre szigorodó munkavédelmi előírások, illetve a munkabiztonságot erősítő technológia fejlődés mellett sem lehet félvállról venni. Jól mutatja ezt, hogy világszerte 15 másodpercenként hal meg munkával kapcsolatos balesetben vagy betegségben egy munkavállaló és ugyanennyi idő alatt 153 dolgozót ér valamilyen munkabaleset. A CIG Pannónia EMABIT elemzése szerint hazánkban tavaly egy napra átlagosan 54 munkabaleset jutott, amelyek átlagosan több mint egy halálos áldozatot követeltek hetente.

Évek óta tartó csökkenő tendenciák után a balesetek száma 15 százalékkal emelkedett, és a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján a halálos áldozatoké is növekedett 2014-ben az előző évhez képest.
A munkabiztonság terén Magyarország uniós összehasonlításban jól teljesít: míg Európában évente 100 ezer dolgozóra átlagosan 1500 olyan baleset jut, amely legalább 4 napos távolléttel jár, hazánkban csak 511. A halálos áldozatok aránya itthon azonban meghaladja az uniós átlagot: Európában 100 ezer munkavállalóra 1,44 eset jut, hazánkban pedig 1,6, amivel Magyarország az uniós középmezőnybe tartozik.

Ahogy Európában, Magyarországon is a férfi dolgozókat éri nagyobb arányban valamilyen sérülés a munkavégzés során. A regisztrált munkabalesetek több mint egynegyede Budapesten és Pest megyében történt, amit Győr-Moson-Sopron megye és Fejér megye követ a statisztikában. A munkabalesetek számában gazdasági ágazatok szerint is szignifikáns különbségek tapasztalhatók: míg európai viszonylatban a sérültek száma az építőiparban a legmagasabb, addig 2014-ben Magyarországon a feldolgozó iparban regisztrálták a legtöbb balesetet. Szintén gyakoriak a sérülések a szállítási és raktározási szektorban, illetve a kereskedelemben dolgozó munkavállalóknál. Bár hazánkban az építőipar nem jár élen a regisztrált munkahelyi balesetek számát tekintve, mégis a 2014-es adatok alapján ebben a szektorban következett be a legtöbb halálos kimenetelű sérülés.

„A munkavédelmi előírások szigorú érvényesítése és a legbiztonságosabb technológiák alkalmazása mellett is előfordulhatnak balesetek. Az ilyen esetekben a munkáltatónak gyakorlatilag objektív felelőssége van, amivel szemben a munkáltatói felelősségbiztosítások is megoldást nyújtanak. A vállalkozások ugyanakkor a csoportos élet- és balesetbiztosításokkal tudnak igazán felelős módon gondoskodni alkalmazottaikról, amelyek baleset esetén gyorsan és egyszerűen nyújtanak segítséget a balesetet szenvedett munkavállalóknak, illetve családjaiknak” – hívta fel a figyelmet az elemzés kapcsán Busa Zoltán, a CIG Pannónia EMABIT vezérigazgatója.

A LIGA Szakszervezetek április 28-án reggel 5 és 7 óra között villámakciót tartott a Munkahelyi balesetben elhunytak és megsérültek nemzetközi emléknapján.

LIGA aktivistái emberi körvonalakat rajzoltak fel, sorszámozták őket, és tájékoztatták az arra járókat a tavalyi baleseti statisztikákról. Az akció szlogenje: "ne lépj át rajta!"

A LIGA Szakszervezetek szerint nem csak arra kell felhívni a figyelmet, hogy a munkahelyi balesetek száma (19.661) elrettentően magas, és hogy statisztikailag hetente meghalt valaki egy ilyen baleset következtében, de arra is, hogy a munkaügyi felügyeletek száma egyre csökken, miközben az ellenőrzések során évek óta az a tapasztalat, hogy a munkaadók 70-80 százaláka nem tart be minden munkavédelmi szabályt.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Visszanyeri régi fényét, vagy XXI. századi alkalmazott tudománnyá fejlődik a munkavédelem?

Van rá esély, hogy alkalmazott tudománnyá fejlődjék a munkavédelem, sőt az USA egy-egy államában már önálló tudományterületként tartják... Teljes cikk

Munkabalesethez kapcsolódó dokumentáció - a munkáltatóra és munkavédelmi szakemberre váró feladatokkal

Egy balesetnél a munkáltatónak, vezetőnek, helyszínen lévő dolgozónak egyik pillanatról a másikra számos kötelessége, feladata keletkezik. Meg... Teljes cikk

Letölthető munkabaleseti jegyzőkönyv minta és pótlap

A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Cikkünkben letölthető... Teljes cikk