Megjelent: 2 éve

Példamutató program a romák álláshoz segítéséhez

Közel tíz éve indult a Boston Consulting tanácsadócég kezdeményezésére az Integrom Program, amely tehetséges roma fiatalok nagyvállalatoknál való elhelyezkedését segíti képzésekkel, céges partnerei révén álláslehetőségekkel, mentoringgal, networkinggel. Van olyan HR igazgató, aki hétvégén próbainterjúztat, mert annyira szívén viseli a fiatalok sorsát - árulta el Boldizsár-Iván Katalin programasszisztens. Jáhny Ákos, a Get Work munkaerő-kölcsönző cég stratégiai igazgatója szerint kékgalléros környezetben is szükség lenne hasonló programokra.

Boldizsár-Iván Katalin Integrom progamasszisztens, roma integráció-

“Zavar, hogy a munkaadók jelentős részénél nagyobb a nyitottság a harmadik országból érkezők - ukrán, vietnámi, mongol, fülöp-szigeteki vendégmunkások - befogadására, mint a magyarországi romákra. Pedig a kulturális különbségek sokkal nagyobbak, mint a roma és nem roma emberek között. El kell indulnunk a befogadás felé, máskülönben csak mélyül a szakadék a társadalomban és lemondunk egy hazai munkaerőforrásról is” - kezdte Jáhny Ákos.  

Ezen az úton a romákat segíteni kell. Egy ilyen kezdeményezés a Boston Consulting budapesti irodája által 2014-ben indított Integrom Program, amely mára már önálló jogi entitásként működik.

“Sok olyan roma fiatal él, akik leérettségiznek, bejutnak a felsőoktatásba, ám a szakmai előmenetelük megreked, nem jutnak be nagyvállalatokhoz. Hiába tudják ugyanazt, mint nem roma társaik, hiányoznak azok a szociális készségek, kapcsolatrendszer, támogató háttér, ami a többségi társadalomban élőknél megvan. Magukra vannak hagyva, nem hisznek abban, hogy sikeresek lehetnek. Ez hívta életre a programot” - kezdi Boldizsár-Iván Katalin.

A diákok motivációja fontos kiválasztási szempont

Az Integrom két irányba dolgozik. Egyrészt jelentkezés után kiválasztja azokat a fiatalokat, akik részt vesznek a fél éves programban. Fontos szempont ebben a motiváció: azaz a fiatal akarja és tegyen energiát a fejlődésébe. Másrészt keresi a kapcsolatot nagyvállalatokkal, amelyek anyagilag és humánerőforrásban is támogatják a programot. A nagyvállalati partnerek között olyan ismert cégeket találunk, mint a Morgan Stanley, a Groupama, a BP, a Blackrock vagy a Magyar Telekom.

Boldizsár-Iván Katalin elmondta, hogy az itt végzettek a legkülönfélébb munkakörökben tudtak elhelyezkedni: például kárügyintéző, telefonos ügyfélszolgálatos, értékesítő, IT help desk.Azért is célozzák meg a nagyvállalatokat a programmal, mert az ott belépő szinten kezdők folyamatos képzést kapnak, belső karrierutak nyílnak meg előttük. Akad példa olyan informatikai ügyfélszolgálaton kezdő fiatalra, aki már mesterséges intelligenciát programoz.

A nagyvállalati partnerek a programban mentorálást is végeznek. Fontos, hogy a mentorok csak irányt mutatnak, a munkát - egy önéletrajz megírását, az állásinterjúra felkészülést -  a diákoknak kell elvégezniük.  “Van olyan vállalati HR vezető, aki hétvégén maga próbainterjúztat, mert annyira szívén viseli a fiatalok sorsát” - teszi hozzá Boldizsár-Iván Katalin. Erős az Integrom alumni hálózata, ahol maguknak is szerveznek trénineget. Például Excelt oktat egy korábban itt végzett és most már programozóként dolgozó fiatal. Legendásak a networking vacsorák is, amikor a cégek képviselői és a roma fiatalok beszélgethetnek kötetlenül. A program iránt érdeklődő nagyvállalatok is ekkor kapnak először betekintést az Integromba.

Boldizsár-Iván Katalin hozzátette, fő céljuk, hogy olyan értelmiségi, roma középosztály jöjjön létre, amely képzett, megállja a helyét a munka világában, nem állami segélyektől függ és társadalmi felemelkedésével inspirálja társait a képzésre.”

Az eredményeket itt is a visszajelzések teszik teljessé, Az egyik résztvevő ezt mondta: ” Számomra az Integrom elsődlegesen nem abban nyújtott segítséget, hogy el tudjak helyezkedni egy nagyvállalatnál vagy hogy lediplomázzak, hanem inkább abban, hogy elhiggyem, hogy van értelme nagyot álmodnom, és elég jó vagyok ahhoz, hogy meg is tudjam valósítani. Manapság ha az ember romának születik sajnos nem egyértelmű, hogy egy nagyvállalatnál fog elhelyezkedni, ezért számomra rendkívül inspiráló volt látni a programból kikerült fiatalok sikereit. Ezen felül az is nagyon jó érzés volt, hogy tudtam, bármikor újra fordulhatok segítségért az Integromhoz, mivel soha senkit nem felejtenek el és senkiről nem mondanak le. Számomra az Integrom a társadalmi mobilizációm kulcsa volt.”

Jáhny Ákos, Get Work roma integráció

Jáhny Ákos: Zavar, hogy a munkaadók jelentős részénél nagyobb a nyitottság a harmadik országból érkezők - ukrán, vietnámi, mongol, fülöp-szigeteki vendégmunkások - befogadására, mint a magyarországi romákra.

Jáhny Ákos úgy summázott, hogy az Integrom erőssége, hogy van fókusza, egy körülhatárolt csoporton akar segíteni és eredményt ér el. Az elhelyezett fiatalok karriert építenek, a családalapítás után már más mintákat adnak tovább gyerekeiknek és nem térnek vissza a mélyszegénységbe. “Egy-egy ilyen kezdeményezés kékgalléros területen is megvalósítható, kisebb közösségekben civil és munkaadói összefogással, amiben a HR szolgáltatóknak közvetítő és mentor szerepe lehet” - fogalmazott a Get Work stratégiai igazgatója.

A nyitóképen Boldizsár-Iván Katalin az Integrom programasszisztense

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Új trendek, komoly változások, erre tart a tréningpiac: interjú Münnich Ivánnal

Nemcsak a multinacionális nagyvállalatok, hanem már a hazai nagyobb és kisebb cégek is felismerték, a versenyképesség megőrzésének érdekében nem... Teljes cikk

Milyen szerepe van a sportnak a vezetői készségek kialakulásában?

A mozgás örökös fejlődésre, céltudatosságra, hitre, alázatra, kitartásra és csapatmunkára tanít. Ezek a képességek nagyban hozzájárulhatnak... Teljes cikk

Mi a közös az anyai és vezetői készségekben?

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is... Teljes cikk