kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Per előtt kell jogi tanácsot kérni

Nem akkor kell hívni egy ügyvédi irodát, amikor az elbocsátott munkavállaló már perrel fenyeget - állítja Csengery Levente, a Lakatos, Köves és Társai iroda munkajoggal foglalkozó ügyvédje. A döntést megelőző jogi konzultáció csak látszólag drágább: valójában költséges perektől és eljárásoktól védi meg a cégeket.

A nemzetközi és magyar tulajdonú cégek munkajogi ügyeiben évek óta eljáró jogász szakember saját tapasztalataira támaszkodva állítja, hogy a vállalati vezetők sok pénzt megspórolhatnak a vállalatuknak, ha már az elbocsátás előtt konzultálni kezdenek egy ügyvédi irodával. - Sokkal jobb, ha együtt készülünk fel az elbocsátási eljárásra - mondja Dr. Csengery Levente, a Lakatos, Köves és Társai ügyvédi vezető jogásza.

Az ügyvéd szakember a saját bőrén tanulta meg mindezt. - Az eddigi szakmai munkám során azt tapasztaltam, hogy ha kezdetektől fogva be vagyunk vonva, akkor eredményesebben tudjuk képviselni a megbízókat.

Egyik ügyfelük is a maga kárából tanult. Dr. Csengery a konkrét ügyet - az ügyvédi titoktartás megőrzése érdekében - csak körülírva mesélte el. Egy termelő üzem dolgozója munkahelyi vita során kétértelmű megjegyzést tett a főnökére, amely fizikai fenyegetésként is felfogható volt. A kijelentést megismételte a munkahelyi eljárás során is. Rendkívüli felmondással küldték el. Az elbocsátott munkavállaló azonban pert indított. A cégnek pedig azzal kellett szembenéznie, hogy a rendkívüli felmondások esetében a bíróságok inkább a munkavállaló javára ítélnek. Az ügyvédi iroda ekkor kapcsolódott be a vita intézésébe.

A bírósági eljárás a cég számára végül is első fokon szerencsésen zárult, mert a vita alapjául szolgáló kijelentés teljesen egyértelmű volt. De ez azért a kivétel: az ügyek általában bonyolultabbak. Ezért az ügyvéd inkább a kockázatokra figyelmeztet. - Ha már a felmondó levelet is mi készítjük el, akkor kisebb az esély a perre - mondja Csengery Levente.

Egyik ügyfelüknél a közelmúltban ezt is be is bizonyították. A cég már az egyik felső vezető elbocsátása előtt megkereste a munkajogi szakértőt. Az ügyvédi iroda segített a felmondási indok megfogalmazásában, az indoklást alátámasztó tények összegyűjtésében és dokumentálásában. Az elbocsátott vezető perelni akart, de az ügy megbeszélése során - amelyen az ügyvédi iroda is részt vett - kiderült a számára, hogy az elbocsátás indokát valószínűleg a bíróság is alaposnak tartja majd, s így elveszítheti a pert. Rövid gondolkodás után elállt a per indításától.

A konzultáció persze pénzbe kerül, teszi hozzá Csengery Levente. De ez a költség eltörpül ahhoz képest, amit a cég megspórol azzal, hogy egy elbocsátás nem kerül a bíróságra. Így olyan kedvezőtlen ítélet sem születhet meg, amely más dolgozók számára is példával szolgálna. - A felsővezetők több tíz milliós vagy egy középvezető több milliós bérének a kifizetése önmagában sem kis anyagi teher. Ezt még tovább drágítja a pereskedés, arról nem is beszélve, hogy mennyi energia pazarlódik el ilyenkor. Egy külső szem sokat tud segíteni.

A munkajogi eljárások esetében a bírósági döntések nyomon követése rendkívül fontos. Magyarországon ugyan nincs precedens jog, de ilyen típusú ügyekben a bírókra nagy hatással van kollégáik döntése. Az ügyvéd azt is hangsúlyozza, hogy a munkajogi viták konkrét emberekről szólnak, s ez a bírók döntését is befolyásolja. A cégektől pedig elvárják, hogy korrekten, a jogi szabályok betartásával, alapos indokok alapján és jól dokumentált körülmények között döntsön arról, ha egy dolgozóját elküldi.

- Egy embert elbocsátani természetesen nem ugyanaz, mint egy gépet leszerelni. Legyen felsővezető vagy egy dolgozó a per alanya, még a bírók sem tekinthetnek el attól, hogy a döntés végén emberek veszíthetik el az egzisztenciájukat. A kifogástalan jogi eljárás, a korrekt megközelítés a minimum, amelyet egy cégtől elvárnak - mondja a munkajogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd.

De nem csak a peres eljárások a fontosak. A munkajogi viták első szakasza általában tárgyalásokon keresztül zajlik le. A korrekt, a jogszabályokat pontosan ismerő és azok betartását szem előtt tartó ügyvédi tanácsok sok felesleges idegeskedéstől, kiadástól és presztízsveszteségtől védik meg a vállalatokat.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk