Bosch 
Megjelent: 13 éve

Peter Schröckelsberger: "Ne csak mi keressünk, minket keressenek"

- Milyen konkrét tevékenységeket végez a Bosch Magyarországon?

- A Bosch három nagy területre szakosodott: gépjárműtechnikai eszközök, fogyasztási cikkek, valamint ipari berendezések gyártására. Magyarországon mindhárom tevékenységünkkel jelen vagyunk. Budapest a magyarországi leányvállalat központja, de vannak gyáraink Egerben, Kecskeméten, Miskolcon és Hatvanban is.

- Mióta van jelen a cég hazánkban?

- 1991 óta vagyunk jelen fogyasztási cikkeinkkel a piacon. 2000-ben helyeztük üzembe hatvani gyáregységünket, amelyet továbbiak követtek. A kutatási és fejlesztési központ pedig 2002-ben alakult meg Budapesten.

- Van-e még a magyarhoz fogható aktivitása a Bosch-nak Kelet-Európában?

- Fogyasztási cikkeinkkel a régió minden országában jelen vagyunk. Termelés és kutatás azonban csak néhányukban folyik. Kutatóközpont például a magyarországin kívül csak Csehországban található.

- Milyen érvek szóltak Magyarország mellett?

- Több tekintetben is nagyon jók az adottságai. Földrajzi és kulturális értelemben is közel áll a német anyavállalathoz, ráadásul Budapest kitűnő infrastruktúrával, és jól képzett szakemberekkel rendelkezik. Annak, hogy mindhárom területen jelen vagyunk, mindemellett gyakorlati okai is vannak: budapesti kutatóközpontunkban olyan termékeket fejlesztünk, amelyeket szintén Magyarországon, hatvani és miskolci üzemeinkben gyártunk le.

- Összesen hány embert foglalkoztat a Bosch hazánkban?

- Jelenleg mintegy 7000 alkalmazottunk van.

- Ez a végleges létszám, vagy elképzelhető további terkeszkedés, bővülés?

- Természetesen ez a szám folyamatosan növekszik. Itt, a kutatóközpontban ebben az évben további száz új dolgozó kerül felvételre, összességében pedig körülbelül 800 fővel nő majd a munkavállalók száma az elkövetkező években.

- Milyenek a tapasztalatai a hazai munkaerőpiacot illetően?

- Kifejezetten jók. A magyar munkaerő általában kreatív, rugalmas, érdeklődő, nyitott az újra és kellően motivált. Mi, a Boschnál hosszú távra tervezünk. Ezért azt tartjuk, hogy nem elég nekünk meggyőződnünk arról, hogy az adott jelölt a legmegfelelőbb a pozíció betöltésére. Őt is meg kell győznünk, hogy a lehető legjobban döntött, amikor minket választott. Más szavakkal: ne csak mi keressünk, hanem minket is keressenek. Minden dolgozónak lehetősége nyílik arra - ha megfelelő képességekkel, rátermettséggel rendelkezik - hogy továbbképezze magát. Vezetőink egy része ugyanis a beosztottak közül kerül ki. A vezetőképzésnek több eleme van, egyik ilyen például a külföldi tanulmányút, amely az anyaországban történő 2-3 éves képzést jelent. Kiküldött munkatársaink visszatérésüket követően felelősségteljesebb pozícióban folytathatják tovább a munkát.

- Mi a helyzet az új dolgozókkal? Milyen képzést kapnak a sikeres pályázók?

- A kutatóközpont minden egyes dolgozója képzésen vesz részt Németországban, amelynek időtartama körülbelül 5-7 hónap. A többi ágazatban persze kisebb ez az arányszám, mert a tréning egy része házon belül történik.

- Hány személyzeti tanácsadó céggel állnak kapcsolatban?

- A számuk öt és tíz közé tehető, ami viszonylag soknak számít. A Bosch kifejezetten sokoldalú cég, számos területre keresünk munkatársakat. Ha kevesebbet alkalmaznánk, nem tudnánk kellően feltérképezni a munkaerőpiacot, hiszen a tanácsadó cégek többsége általában egy adott területre specializálódik.

- Milyen elvárásaik vannak a tanácsadó cégekkel, illetve az általuk közvetített jelöltekkel szemben?

- A szelekció számos szempont szerint történik. A leendő munkatársnak nyilván rendelkeznie kell megfelelő szakmai tudással, de ez önmagában még nem elég. Az is nagyon fontos, hogy a jelölt habitusa, személyisége is illeszkedjen az adott pozícióhoz, feladatkörhöz. Elvárásainkat jó előre jelezzük szolgáltató partnereinknek, akik ezek figyelmebevételével választják ki az általuk ideálisnak tartott jelölteket. De nem ez az egyetlen módja a munkaerő-toborzásnak. Nagy jó kapcsolatot ápolunk például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME).

- Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? Milyen lehetőségeket kapnak a diákok?

- A Bosch a BME Gépészmérnöki, valamint Villamosmérnöki és Informatikai Karát ebben az évben 20.000.000 forinttal támogatja. További 45.000.000 forintot folyósít kutatási és fejlesztési megbízásokra. Ezenkívül évente 10 diákot részesítünk németországi ösztöndíjban, további 20-25 tanulónak lehetősége van arra, hogy nálunk töltse szakmai gyakorlatát. A diákok az ún. cserediák-programjainkban is részt vehetnek. Szakértőink vendég-docensként előadássorozatokat is tartanak a hallgatóknak. Az egyetem Bosch-laboratóriumában lehetőségük nyílik arra, hogy használják a cég technológiáit. Fontos, hogy a diákok még az egyetemi képzésük ideje alatt megismerkedjenek a céggel, tisztában legyenek azzal, hogy mit gyártunk, milyen technológiákat alkalmazunk, illetve milyen lehetőségek várnak rájuk, ha a későbbiekben nálunk szeretnének elhelyezkedni. A friss diplomásoknak pedig nemrég indítottuk el karrierprogramunkat, amely 24 hónap alatt, egyénre szabottan készíti fel a tehetséges pályakezdőket a vezetői feladatokra.

- Mióta dolgozik a Bosch-nál?

- Hét éve. Először Ausztriában, majd Németországban, most pedig itt, Budapesten. Én magam is kitűnő példa vagyok arra, hogy érdemes a Bosch-hoz jönni, mert számtalan lehetőséget rejt magában. Ha annak idején egy osztrák cégnél helyezkedem el, nem lett volna alkalmam külföldön munkát vállalni. Egyébként az, hogy osztrák vagyok, kicsit meg is könnyíti a jelenlegi helyzetemet. Úgy érzem, az osztrák kultúra közelebb áll a magyarhoz, mint a magyar a némethez.

- Ha már ilyen sok szó esett a karrierről, Önnek mik a személyes ambíciói?

- Mindenképpen a Bosch-sal képzelem el a jövőmet. Az sem kérdés, hogy továbbra is HR-rel szeretnék foglalkozni. Jó lenne, ha néhány év múlva már nemcsak a budapesti központért, hanem mondjuk az egész régióért felelnék. Nagy, de szép feladat lenne.

Forrás: TESK Magazin 20. száma
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Állásinterjú telefonon vagy skype-on: erre figyelj

Egyre gyakrabban használnak a cégek a telefon mellett valamilyen videó alapú szolgáltatást is interjúztatásra. Mire érdemes figyelni... Teljes cikk

Állásinterjú: 6 tipp a sikerhez

“Mennyire vagy kockázatos?” E szempont alapján is mérlegeli a cég a felvételről szóló döntést. Gerlei Béla, a Karrier Intézet sokéves... Teljes cikk

Állásbörze

Bár ma már szinte minden állásajánlat megtalálható az interneten, sőt a munkavállalók megtalálása érdekében a cégek egyre többet kommunikálnak... Teljes cikk