kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Rehabilitációs foglalkoztatás: humán és gazdasági haszon egyszerre

Hazánkban viszonylag kevés vállalkozás ismerte fel eddig, hogy a kedvező adózás mellett milyen értéket képviselnek a megváltozott munkaképességűek, pedig a mai gazdasági környezetben foglalkoztatásuk nemcsak költséghatékony megoldás, hanem egyre nagyobb társadalmi igény is. A Pannon-Work cégcsoportnál Gécsek Marcell üzletágvezető részletesen kifejti, hogy milyen lehetőségeket rejt a munkaerőhiány leküzdésében a megváltozott munkaképességűek atipikus foglalkoztatása, valamint azt is, hogy milyen értéket jelentenek a szervezetek működésében.

gracsek mercell -

Hogyan orvosolhatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a munkaerőhiányt?

Az ember életében maga a munka nem csak, mint jövedelemforrás van jelen, hanem maga a munkavégzés és annak intézményei, az élet alapvető szervezeti egységéhez tartoznak.

Tudjuk jól, hogy a tartós betegség hatással van az élethelyzetre, egészségi állapotra, az önértékelésre, a társas kapcsolatokra és a társadalmi aktivitásra, munkavállalásra. Gyakran tapasztalhatjuk, hogy az érintettek a társadalmi ranglétrán alul értékelik magukat, hiszen családfenntartó szerepük csökken, társadalmilag elszigetelődnek, ami depresszióhoz, különböző mentális betegségekhez vezethet.

Foglalkozási rehabilitáció szempontjából közel 460 ezer megváltozott munkaképességű (továbbiakban mmk) él Magyarországon.

A munkaerő piacon fellépő hiány a rendelkezésre álló megváltozott munkaképességű munkaerő kiaknázásával feltölthető, amennyiben a munkáltatók is hajlandóságot mutatnak a foglalkoztatásra. A Pannon-Work cégcsoport szakértői segítik a cégek vezetőségeit ebben a folyamatban, szoros együttműködésben a Rehabilitációs Szakigazgatási Szervekkel.

A legtöbb megváltozott munkaképességű személy alkalmas lehet a legkülönfélébb munkakörök elvégzésére is épp úgy, mint az egészségkárosodás nélkül élő dolgozók, így egy teljesen új, nagy létszámú csoportot tudunk megcélozni és elérni a munkaerőpiacon.

Miért éri meg megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztatni?

A minimálbér emelésével párhuzamosan a rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség mértéke is jelentősen megnövekedett. A tavalyi évben érvényes 1.449.000 Ft-ról 1.800.000 Ft-ra emelkedett a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám után befizetendő összeg. Egy 500-fős vállalat esetében ez 45.000.000 Ft kiadást jelent. A munkáltató ezen kívül szociális hozzájárulási adókedvezményt is érvényesíthet, illetve a TAO mértéke is csökken.

Annak ellenére, hogy már egyre több munkáltató foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat, még így is rengeteg szervezet nem ismerte fel ezen foglalkoztatási formában rejlő lehetőségeket.

A fenti, számszerűsíthető kedvezmények mellett, a társadalmi felelősségvállalás egyik alkotóeleme lehet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása.

Foglalkoztatásuk gazdasági szempontból is pozitív, emellett a társadalom hasznos tagjának érzik magukat, önbecsülésük nő, illetve szociális helyzetüktől kevésbé fognak függeni, életminőségük is javulni fog.

pannon

Milyen hatása lehet a szervezet működésére, ha megváltozott munkaképességű munkavállalókkal dolgoznak együtt? Csökkenhet vagy jobb lehet-e a termelékenység? Szükséges-e az érzékenyítés vállalaton belül?

A szervezet működésére bizonyítottan pozitív hatással van ez a típusú foglalkoztatás. A megváltozott munkaképességű dolgozók jelenléte a szervezetben növeli az elfogadást, szociálisan érzékenyebbé teszi az egész szervezetet és lojálisabb munkavállalókat eredményez. Amennyiben a megfelelő munkakörökben alkalmazzák őket, a termelékenység kollektívan nő, hiszen ezek az emberek még jobban szeretnének bizonyítani.

Amennyiben korábban nem volt a vállalatnál mmk dolgozó, mindenképp érzékenyítés javasolt. A szükséges információk pontos, szakértő általi átadása a munkavállalók részére segíti majd a folyamat gördülékenységét.

Milyen szerepe van az atipikus foglalkoztatásnak a munkaerőhiány csökkentésében? Milyen alkalmazási formái vannak?

Az atipikus foglalkoztatás legnagyobb előnye a rugalmasság. Egy teljeskörű igényfelmérést követően, több lehetőséget tudunk ajánlani, hogy a kereslet és kínálat közötti egyensúlytalanság problémáját megoldjuk partnereinknél. Fontos kiemelni, hogy 2021.01.01-től a megváltozott munkaképességű, ellátásban részesülő személyek keresetkorlátozása megszűnt, így sem időbeli sem pénzbeli korlátozás alá nem esnek munkavégzésük során. Korábban az mmk dolgozók körében legnépszerűbb részmunkaidős atipikus foglalkoztatási forma helyett, a teljes munkaidős foglalkoztatást preferálják manapság. A munkáltató döntése lehet a jelentkezők igényeihez igazodva, hogy egy munkakörre egy vagy esetleg két mmk-s dolgozót fog alkalmazni rész vagy teljes munkaidőben.

A Pannon-Work milyen szolgáltatásokkal tudja segíteni a cégeket, akik megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását tervezik?

 A Pannon- Work Zrt. komplex HR szolgáltatóként, több, mint 30 éves tapasztalattal, sok lehetőséget biztosít partnerei számára a rehabilitációs szolgáltatások területén is. A „Belső átvilágítás” jelenleg a legkomplexebb tevékenység ezen a területen. Rehabilitációs szakértőink a már meglévő állományi létszámban vizsgálják, van-e megváltozott munkaképességű munkavállaló. A 2021-es évben közel 10.000 fő auditálását végeztük el ebben a formában. Az igénybe vehető szolgáltatások közül fontos kiemelni a „Munkaerő-közvetítés”-t is, ahol foglalkozás-egészségügyi szempontrendszerek figyelembevételével történik a jelölt közvetítése az adott pozícióba, képzett kollégák által. Minden szolgáltatásunk szakmai tanácsadással és tréningekkel segíti a folyamatot és tartalmazza a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról szóló jogszabályokat, etikai elveket, pénzügyi, bérszámfejtési és HR szempontból fontos elemeket.

Nagy jelentőséget tulajdonítunk az érzékenyítő tréningeknek és az utánkövetésnek, hiszen segíti a megváltozott munkaképességű munkavállalók zökkenőmentes beilleszkedését, állományban tartását.

Milyen eddigi eredmények és visszajelzések vannak partnereiktől a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatban? 

A kezdeti félelmek és hiedelmek általában hamar csökkenek és később eltűnnek, ha több ismeret és tapasztalat áll rendelkezésre erről a munkaerőpiaci csoportról. A Pannon-Work rehabilitációs szakemberei ebben nyújtanak professzionális segítséget, hogy a munkáltató és a megváltozott munkaképességű személyek érdekei egyaránt érvényesüljenek és kölcsönösen profitálhassanak az együttműködésből. Az eredmény a visszajelzések alapján az, hogy a monetárisan mérhető előnyökön kívül, csökkent a fluktuáció, elkötelezettebb és lojális munkavállalókat nyertek a projekttel, akik sokáig hasznos és tevékeny tagjai lesznek a csapatnak.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2024. Könnyebb vagy nehezebb lesz a pálya?

Mit hoz a 2024-es év? Könnyebb lesz a pálya az üzleti szektornak? Vagy a kiszámíthatatlanság, fenyegetettségi helyzetek kereszttüzében kell továbbra... Teljes cikk

Hogyan biztosítsuk a kerékpáros munkába járást?

Az elmúlt években a kerékpár és az elektromos kerékpár egyre népszerűbbé vált a munkába járás és szabadidős tevékenységek során egyaránt.... Teljes cikk