Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Rosszabbul dolgoznak a nagy egyterű irodákban dolgozók

Nagyobb eséllyel lesznek betegek, hajlamosabbak koncentrációs zavarra a nagy egyterű irodákban dolgozók - írja a BBC cikke nyomán az index.

Az amerikai irodaháznak napjainkban már 70 százaléka egyterű. Ez azonban nem feltétlen jó sem a munkavállalók, sem a cégek szempontjából, ugyanis a termelékenységet és a dolgozói közérzetet is negatívan befolyásolhatja ha sok kollégával kell megosztanunk a teret. Egy nyitott irodákkal kapcsolatos kutatásból kiderült, hogy az ilyenekben dolgozók nagyobb eséllyel lesznek betegek, hajlamosabbak koncentrációs zavarra, és a termelékenységük is 15 százalékkal rosszabb, mint a hagyományos irodában ülőknek.

A teljesítményromlás oka egyszerű: hiába gondolják azt sokan, hogy képesek multitaskingra (vagyis párhuzamosan több feladatot is tudnak menedzselni), a valóságban ez nem jellemző, ehelyett az apró zavaró tényezők miatt akár húsz percre is elveszthetjük a fókuszt.

Az egyterű irodák a memóriára is rossz hatást gyakorolnak, különösen igaz ez azokra a mostanában divatos munkahelyekre, amelyekben még fix helye sincs a dolgozóknak, mindenki oda ül le a laptopjával, ahova épp szeretne. A BBC által megkérdezett környezetpszichológus, Sally Augustin szerint az emlékezőkészségünk jobban működik, ha van egy meghatározott helyünk, ugyanis a megszokott környező tárgyak segítenek előhívni az emlékeket - írja az Index.

BBC/index
Follow hrportal_hu on Twitter