Szerző: Berta László Megjelent: 1 éve

"Sok idő elment ételkereséssel" - böjt a munkahelyen

40 napig tart, ami nem jelenti azt, hogy végig és mindenki tartja a húsmentes étkezést a böjti időszakban. Minimum négyféle munkahelyi böjtölő van: aki megoldja a munkahelyi étteremből, aki megrendeli, netán megfőzi, vagy spontán oldja meg, ahogy jön. Egy biztos, utóbbi gyakrabban marad éhes, mint a többiek. Lapunk újságírójának böjti bajlódása.

A legegyszerűbb megközelítésben kevesebb hússal és több zöldséggel jellemezhető étkezési trend kedvez azoknak, akik a munkahelyi étkezdében is tartani akarják magukat az elhatározásukhoz.

A böjti ételválasztásban szabadság van, kérdés, ki, milyen helyen melózik, van-e ott étterem, vagy ha nincs, meg tudja-e szervezni magának rendeléssel, netán otthoni ételt visz be. Én azok táborát erősítem, akik ezeket keverve, spontán próbáltam böjtölni, de legközelebb kétszer is meg fogom gondolni, hogyan csináljam másként, mert túl sok időmet vette el az agyalás, hogy mit egyek, és elég gyakran maradtam éhes. Ilyenkor dolgoztam tovább, és hideget ettem hazafelé vagy otthon.

„A böjti időszakban többen fogyasztanak vega, vegán ételeket, mint máskor. Népszerűek a sült zöldségek, a ratatouille, saksuka és sokféle currys étel - mondta Garai Gabriella, a Graphisoft Parkban éttermet üzemeltető Acro Services Kft. tulajdonosa.

A naponta negyvenezer meleg ételt készítő EUREST-nél nem tapasztalják, hogy a böjti időszakban csökkenne a húsfogyasztás valamilyen szegmensben, ahová szállítanak. Persze, sok múlik azon, hogy kiket kérdezünk. A naponta pár száz főt vendégül látó Graphisoft Park-i étteremben 20 százalékos húscsökkenést tapasztaltak a böjti időszakban, ami elsősorban a sertéshús fogyasztásának csökkenésében látszik meg. Garai Gabriella tapasztalatai szerint éves szinten mintegy 10 százalékkal emelkedik a konyhájukban felhasznált zöldségek mennyisége.

Egy szigorúbb gasztronómiai terepre pillantva, szerkesztőségünk - a 13. kerület angyalföldi részén - három közeli éttermet látogat. Ezek közül az egyiket nem mindenki meri bevállalni, a másikban két menüsor van, és a menük közötti keresztbe választással sem oldható meg innen mindennap a meleg és húsmentes étkezés. A harmadik egy kínai büfé, ahol megbízhatóan kirendelhető a sült zöldség rizzsel vagy tésztával, más nincs, kivéve a desszertet, az émelyítő sült banánt, ami nekem egyszer sem vált be.

Ebben a környezetben jellemzően heti 2-3 napot köszönhettem meg az étkezdéknek, a többit otthonról hozott ételekkel vagy hideggel oldottam meg később. Néha rendeltem egy indiai étteremből, de nekem a hektikus munkavégzés miatt a rendelés nem vált be.

Újra kell tervezni a böjtöm

Első hosszú böjtöm vége felé járva meglep, hogy milyen sok idő ment el az ételkereséssel. A latolgatással, hogy mi lenne ma egy kicsit izgalmasabb, mint tegnap - és egyáltalán van a közelemben értékelhető meleg böjti étel. Közben dolgozni is kellett, nem volt energiám heti menüsorokban gondolkodni, hagytam, hogy egyem, ami elém kerül és húsmentes. Nincs kizárva, hogy jövőre előre fel fogok készülni, és akkor elkerülhető lesz, hogy hosszabb ideig maradok éhen ebéd idején, mint arra reggel számítottam.

Az EUREST-nél nem tapasztalják, hogy a böjti időszakban csökkenne a húsfogyasztás valamilyen szegmensben, ahová szállítanak. Ez azért fontos infó, mert elég nagy merítést jelentenek. Persze lehetséges, hogy azért sem érzékelik a húsfogyasztás csökkenését, mert nincsenek kapcsolatban egyházi fenntartású intézményekkel.

„Az egészség- és környezettudatos vendégeink böjttől függetlenül is tartanak húsmentes napokat. Irodaházi SSC-kben dolgoznak hindu, muszlim, zsidó vallásúak, akik szintén találnak nálunk számukra megfelelőt. Az étel-intoleranciával élők száma jelentősen növekszik, ők azok, akik legjobban odafigyelnek arra, hogy mikor, mit ehetnek” - mondta lapunknak Kaszás Helga, az EUREST HR Igazgatója.

Böjtölni persze egyháztól függetlenül is lehet, de érdemes tanulni azoktól, akik már egy ideje benne vannak. A római katolikusok két kötelező szigorú böjti napot tartanak: a hamvazószerdát, nagyböjt kezdetén és a nagypénteket. Ezen a két napon húsmentesen étkeznek.

A gyerekek böjtölését életkorhoz köti a római katolikus egyház: 14 év alatt nem böjtölnek. A 14 és 60 év közötti római katolikus hívek számára a fent említett két kötelező szigorú böjti napot írják elő. A böjti időszak 40 napja alatt előírt a pénteki napokon a hústól való tartózkodás - írta lapunknak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata. A római katolikus egyházi intézményekben, ahol munkahelyi étkeztetés van, betartják a böjti előírásokat és böjti ételek kerülnek az asztalra - írták.
Follow hrportal_hu on Twitter

Ha már a munkahelyen átnézik a biciklit, nem szívesen tolom vissza a garázsba

Hová tegyük, ha egy munkahelyen egy kerékpárszerelő és sok kétkerekű látványa fogad? Arról van szó, hogy miután a munkatársak és családtagjaik kerékpárjai szezon előtti felkészítésen esnek át, ösztönzést kaphatnak arra, hogy bringával járjanak munkába. Ennek érdekében a DXC Technology idén is megrendezte a tavaszi bringaszerviz napot. tovább..

További cikkek
Megválasztotta első női elnökét a Német Szociáldemokrata Párt (SPD)

Megválasztotta első női elnökét vasárnapi wiesbadeni kongresszusán a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a kormánypártot ezentúl Andrea Nahles... Teljes cikk

Ismét sztrájkolnak az Air France dolgozói és a francia vasutasok

A lakosság továbbra sem támogatja az ágazati tiltakozásokat, az Air France francia légitársaság dolgozói és a francia vasutasok is folytatják... Teljes cikk

Pénzjutalmat kap az a dolgozó, aki eleget alszik

Egy amerikai egészségbiztosítási cégnél 137 ezer fontnak megfelelő összeget kap az, aki kipihenten megy dolgozni - írja az NLcafé. Teljes cikk

Kiss Attila az új elnök-vezérigazgató az E.ON Hungáriánál

Az E.ON SE Igazgatóságának döntése értelmében Dr. Eric Depluet elnök-vezérigazgatót, aki az cég törökországi üzletágának élén folytatja... Teljes cikk

Előzetes letartóztatásba helyezték a Porsche egyik vezető menedzserét

Előzetes letartóztatásba helyezték a német Volkswagen csoporthoz (VW) tartozó Porsche autógyártó társaság egy vezető menedzserét a VW... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár