Megjelent: 6 éve

Szabadság, távolléti díj - így módosították a Munka Törvénykönyvét

Több ponton is módosították a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka Törvénykönyvét. A szabadság és a távolléti díjjal kapcsolatos változásokra a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői hívták fel az Origó figyelmét.

images

Az új szabályok pontosítják, hogy a munkáltató naptári évenként csak egy alkalommal köteles legalább tizennégy egybefüggő napra kiadni a szabadságot, amelybe beleszámít a munkanapon kívül a heti pihenőnap és a munkaszüneti nap is. Azoknak a munkáltatóknak, ahol problematikus, hogy a munkavállalókat egyszerre kétheti szabadságra engedjék el, továbbra is lehetőségük van ettől eltérően megállapodni a munkavállalókkal - mutatott rá dr. Vandra Anett.

Fontos módosítás az is, hogy az új Mt. tavaly bevezetett rendelkezésével ellentétben, mely szerint a munkáltató és a munkavállaló megállapodása esetén a tárgyévi szabadság egyharmadát át lehetett vinni a következő évre, ez most már csak a 20 nap alapszabadságon felül járó pótszabadságra lesz alkalmazható.

Ez a korlátozás nehézséget jelenthet a munkáltatóknak, illetőleg a korábbi esetlegesen általánosan minden évre kiterjedően megkötött megállapodások helyett csak a tárgyévre köthetnek a felek a szabadság ezen részének átvitelére vonatkozó megállapodást.

A távolléti díj szabályai

A módosítás következtében helyreáll a rend és a munkavállalót havi bére mindig azonos összegben illeti meg. Az új szabály szerint az egy napra vagy hétre jutó alapbér vagy távolléti díj kiszámításához (például: az egy napi vagy heti szabadság időtartamára járó távolléti díj és a fennmaradó időszakra járó bér megállapítása érdekében) a havi bért az adott hónap munkanapjainak számával és az általános nyolc órával kell elosztani, és ez alapján számítandó a kérdéses időtartamra eső juttatás.

Hasznos új szabály lehet a munkáltatók számára, hogy az egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a szabadságot nem csak teljes napokban lehet kiadni, hanem a vonatkozó munkaidő-beosztás szerinti időtartamra is.

Vasárnapi pótlék

Fontos változások a vasárnapi bérpótlék kapcsán, hogy vasárnapi pótlék a vasárnap túlórázni kényszerülő munkavállalóknak a túlóra idejére is jár, az ellentételezésként eleve kapott bérpótlékon vagy szabadidőn felül.

Origó
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter