Megjelent: 12 éve

Szigorodnak a táppénzszabályok

images

A táppénzköltségvetés megkurtítása vélhetőleg a takarékosabb táppénzkiadásokban keresendő, amelyet a jogszabály-szigorítások és a biztosító táppénzellenőrzést végző orvosai tettek lehetővé.

A keresőképtelenség első 15 munkanapjára a munkáltatók által fizetett betegszabadság jár. Ezt követően az OEP folyósítja a táppénz összegét, amelynek mértéke a biztosításban töltött időtől függően a napi átlagkereset 70, illetve 60 százaléka. A táppénzfolyósítás maximális időtartama az elmúlt 11 évben nem változott, a súlyos betegek ma is egy évig vehetik azt igénybe.

A passzív jogon járó (vagyis a biztosítási jogviszony megszűnése után fizethető) folyósítás ideje 1996-2003 között egy év volt, 2003-ban viszont 180 napra, rá egy évre 90-re, ez év áprilisától pedig 45 napra csökkentették. S amíg 1996-ban nem volt lehetőség a méltányossági alapon igényelhető táppénzes állományra, 1998-2003 között ennek idejét nem korlátozták, 2003-ban pedig a maximális folyósítás időszakát 180 napra redukálták, egy évre rá pedig 90, az idén áprilistól 45 napra csökkentették. Méltányosságból azok részesülhetnek táppénzben, akik egyébként erre nem lennének jogosultak, igaz, ehhez a kérelmezőnek rövid biztosítási időt mindenképpen fel kell mutatni. Az ilyen címen kapható táppénz összegénél figyelembe veszik a biztosításban töltött időt, a családi állapotot, a család jövedelmi viszonyait és egyéb méltánylást érdemlő körülményeket is.

Mindezzel együtt az Országos Orvosszakértői Intézet rendelete szabályozta a keresőképtelen betegek jogait és kötelességeit: a táppénzfolyósítás lejárta előtt a tb-kifizetőhelyeknek most már értesíteniük kell az orvosokat a folyósítás megszűnésének idejéről, hogy páciensüket időben tájékoztathassák.

A táppénzkassza megtakarításaiban jelentős szerepe van annak is, hogy a dolgozók esetenként munkahelyük féltése miatt nem mennek betegállományba, bár ennek ellenkezője is előfordulhat, amikor foglalkoztatási gondok miatt próbálják táppénz-állományba vonulni. Sőt, vállalati csőd esetén gyakorta előfordult, hogy maga a munkáltató bíztatta alkalmazottait e lehetőség igénybevételére.

A doktorok és az OEP felülvéleményező főorvosainak eligazodásának megkönnyítésére keresőképtelenséget elbíráló irányelveket dolgoztak ki. Ezeket 2004 októberétől alkalmazzák a gyakorlatban, akkor határozták meg ugyanis az egyes betegségekhez adható táppénzes napok számát. Valószínűleg a megújított szakmai irányelvek alkalmazásának következtében csökkent jelentősen a hátfájás, a mozgásszervi betegségek, a mentális és viselkedési zavarok, valamint a depressziós kórképek miatti táppénz ideje. Egyébiránt a felülvizsgáló orvosok az elmúlt évben 74 262 orvosi praxist ellenőriztek, több mint 288 ezer beteget vizsgáltak meg, és egymilliónál több dokumentumot tekintettek át. A biztosító ellenőrző orvosainak véleménye szerint lassan mindenki tudomásul veszi, hogy a táppénz nem addig jár, amíg azt valaki jónak látja, hanem ameddig az egészségi állapota és a biztosítotti jogviszonya indokolja.

Világgazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter