kapubanner for mobile
Megjelent: 18 éve

Tegnap utalták a közszféra 13. havi bérét

A közszféra munkáltatóinak 16-án kellett gondoskodniuk a 13. havi illetmények átutalásáról. Az államigazgatásban dolgozók még ezen a héten megkapják a juttatást.

Az új szabályozás értelmében a tizenharmadik havi illetmény kifizetéséről a tárgyévet követő január 16-án - illetve ha szombatra vagy vasárnapra esik, akkor az azt követő első munkanapon - kell intézkedni. Ennek megfelelően a 2005. évre vonatkozó tizenharmadik havi illetmény átutalásáról hétfőn kellett gondoskodniuk a munkáltatóknak. A pénz a banki átfutást követően jelenik meg a számlákon. A jövőben ugyanez a rendszer fog érvényesülni: minden év január 16-án utalják majd a tizenharmadik havi fizetést, ami jogcíme szerint az utalást megelőző évre vonatkozik.

Tizenharmadik havi illetményre az jogosult, aki a tárgyévben tizenkét hónap jogviszonnyal rendelkezik. Hiányt pótol az új törvény, amikor kimondja, hogy a különdíj időarányosan megilleti azt, akinek a tárgyévben legalább háromhavi jogviszonya van.
A folyamatosan munkaviszonyban állók esetében a tizenharmadik havi juttatás összege a 2005. decemberi illetménnyel azonos.
A tizenharmadik havi illetmény szabályozásában történt módosítások az illetménytörvények egységes szabályozását eredményezték. A kifizetés időpontja így egységesen a tárgyévet követő év január 16-a.
A tavaly ősszel elfogadott zárszámadási törvény rögzíti azokat a szabályokat, amelyek az Alkotmánybíróság által megsemmisített rendelkezések következtében szükségesek a törvények végrehajthatóságához - azaz megoldja a juttatás visszamenőleges rendezését. A korábbi időszakra vonatkozóan azok jogosultak a különjuttatásra, akik a jogviszonyukat 2004. február 1-je és december 31-e között szüntették meg, továbbá akik 2005. január 1-jén harminc napot meghaladó fizetés nélküli szabadságon, gyes-en vagy gyed-en voltak, valamint azok, akik 2005. január 1-jét követően létesítették jogviszonyukat.
Az állásukat 2004. február 1. és december 31-e között elhagyók járandósága az egyetlen a visszamenőlegesség esetei közül, amelyik nem közvetlenül az AB határozatból fakad. A kormány döntött úgy, hogy méltányosságból lehetőséget teremt ennek a körnek is arra, hogy hozzájusson ehhez a juttatáshoz. Éppen ezért a rendezés egyedül ebben a körben nem automatikus, hanem írásbeli kérelemhez kötött. A juttatás összege egyhavi illetmény, illetve annak időarányos része. A kifizetés alapja a jogviszony megszűnésének időpontja szerinti illetmény. Kifizetés a munkáltatóhoz 2006. március 31-ig benyújtott írásbeli kérelem alapján, a kérelem beérkezésétől számított harminc napon belül, de legkorábban 2006. január 16-án várható.

Emlékeztetőül: az Alkotmánybíróság határozata 2005. január 1-jei visszamenő hatállyal megsemmisített bizonyos rendelkezéseket a közszféra egyes jogállási törvényeiből, amelyek szűkítették az egyhavi külön juttatásra jogosultak körét. A határozat értelmében egyhavi külön juttatásra szereztek jogosultságot azok a közszférában dolgozók, akik 2005. január 1-én harminc napnál hosszabb ideig tartó fizetés nélküli szabadságon voltak, 2005. január 1-én gyes-ben vagy gyed-ben részesültek, illetve 2005. január 1. után létesítették jogviszonyukat.
A kormányzat megítélése szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese most lezárult vizsgálatában nem mérlegelte kellő súllyal, hogy azok a közalkalmazottak, akik 2004-ben és 2005-ben megszakítás nélkül jogviszonyban álltak, hozzájutottak egyhavi különjuttatásukhoz. Nem csekély összegről van szó: a 2004. évet követően ugyanis 2005. januárjában egyedül a közalkalmazottak javára 68,6 milliárd forint egyhavi külön juttatást utalt át a költségvetés. A közalkalmazottak 2003. év után 2004 januárjában, a 2004-es év lezárultával pedig 2005 januárjában jutottak hozzá a pénzhez.
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Várakozáson felül: 600 ezer forint az átlagkereset. Elindultak a bérek?

Minden elemzői várakozást felülmúltak a KSH által közzétett januári kereseti adatok. A bruttó átlagkereset 605.000 Ft, a rendszeres bruttó... Teljes cikk

A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek