Megjelent: 12 éve

Tesztek, amelyekkel lemérheti leendő értékesítőit

A tesztekkel történő alkalmasságvizsgálat fontos szempontja, hogy mindig elemezzük, az adott munkakör betöltéséhez milyen személyiségjegyekkel és tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ideális jelölteknek. Mostani cikkünkkel azoknak szeretnénk támpontokat adni, akik értékesítési szakembereket keresnek.

Az értékesítők kiválasztásakor nagyon hasznosnak bizonyulhatnak az úgynevezett személyiségtesztek. Ezek legtöbbje számos faktor mentén méri az emberek személyiségjegyeit. Nagyon fontos lehet például az extraverzió-intorverzió dimenzió vizsgálata, hiszen egy értékesítő esetében nagyon fontos, hogy inkább extravertált személyiség legyen. Vagyis olyan ember, aki szereti és keresi is az emberekkel való kapcsolatteremtés különböző formáit. További fontos személyiségjegy egy ilyen munkakört betöltő munkavállaló esetében a nyitottság. Hiszen a jó értékesítési szakemberek megfelelő nyitottsággal állnak a világhoz és emberekhez, mivel ezáltal tudják megnyerni üzleti partnereiket.

Úgy vélem, hasznosak az értékesítők kiválasztásakor a motivációtesztek. Az, hogy egy alkalmazott milyen sikereket fog elérni a munkájában, az elsősorban motivációjától függ. Ezek segítségével képet kaphatunk arról, hogy a jelentkezők mekkora energiát, mennyi időt hajlandóak/képesek hatékony munkavégzésre fordítani. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ha esetleg valaki gyengébb képességekkel, de nagy motiváltsággal rendelkezik, sokszor nagyobb sikereket ér el munkájában, mint azok, akik adott esetben tehetségesnek, de alulmotiváltnak bizonyulnak.

Szintén alapvetőnek gondolom értékesítők esetében az úgynevezett frusztrációt mérő tesztek alkalmazását. A frusztrációtesztek azt vizsgálják, hogy az adott személy miként reagál olyan helyzetekben, ahol valamilyen akadály áll céljai megvalósításának útjában. A munka világában is nagy haszonnal alkalmazhatjuk ezeket a mérőeljárásokat, hiszen képet kaphatunk arról, hogy a jelentkező mennyire sikeres a társadalmi alkalmazkodásban. További lényeges információ lehet számunkra, hogy feszült helyzetben milyen viselkedésmódokat alkalmaz. Egy értékesítő számára elengedhetetlen, hogy egy feszültséggel teli helyzetben megtalálja az adekvát viselkedési módokat. Jól tűrje a frusztrációt, és képes legyen hideg fejjel végig gondolni az adott szituációt, majd ennek alapján meghozni döntését.

Végül, de nem utolsósorban megemlíteném még a kreativitásteszteket. Ezek alapján arról kaphatunk képet, hogy az adott jelentkező különböző élethelyzetekben milyen sokoldalúan, egyedi módon képes megoldani feladatait. Megtudhatjuk, hogy a problémák megoldása során hogyan és hányféle módon képes gondolkodni.

Ha tehát az értékesítők alkalmasságának mérése során a fentiekben említett teszteljárásokat alkalmazzuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy objektív és jól összehasonlítható adatokhoz fogunk jutni, melyek megkönnyíthetik számunkra annak eldöntését, hogy a jelentkezők közül, ki lesz a legmegfelelőbb az adott pozíció betöltésére.

Garancsy Gergő
Ügyvezető
Salesjob.hu - üzletkötőportál
Innovator Csoport Kft.


  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook